понедељак, 28. јануар 2013.

REBUSANJE (91)

Autor: Milan Sečujski.
Rešenje je odgovor na pitanje zašto su neki od ovde prisutnih sinoć rešavali rebuse, a nisu poslali rešenja.

31 коментар:

eroS је рекао...

VELIKA MISTERIJA! Mišo

Slavko Bovan је рекао...

Tačno

Slavko Bovan је рекао...

Veliku misteriju što nije bilo Živanića smo razjasnili (imao je neke "tekuće" obaveze"). U subotu je dokazao da zna dobro da rješava rebuse, te je šteta što je izostao sa glavnog događaja.

Slavko Bovan је рекао...

U 22.05 će "Zrnca" (malo neobičan zadatak), sutra u 10.00 jedan lagan rebus od kolege s juga, a u 16 od kolege sa zapada (sve gledano od Kikinde).
Reč po riječ sutra u 9 je iz pedesetih godina 20. vijeka (ali svima poznata...)
Nostalgija, specijalno za Kragujevac sutra u 13, a prije toga lagana asocijacija u 12.

Naravno. Naslovni anagrami cijelog dana.

Miroslav Cvetković је рекао...

Ja, za razliku od pomenutog Miše, koji je, kako čujem od (ne)dobronamernih, već nekoliko meseci u predizbornoj kampanji, nisam sinoć rešavao tekuća pitanja već jurio rokove (a baš i ne učestvujem često u rešavačkim takmičenjima, pa da se ne naljute ostali sastavljači (rebuždžije). Jutros sam pogledao rebuse - uglavnom su odlični, mada ima i nekoliko koji su (po meni) prenategnuti (za ovakvo takmičenje, verovatno nisu loši), a ima i jedan poznat: sećam se da je neko davno objavio ANAPEST I SUMORNA RIMA!
No, bez dileme, moj južni komšija zaslužuje sve čestitke!

Slavko Bovan је рекао...

Pomenuta "tekuća pitanja" su stvarno bila tekuća (slavio se rođendan u porodici).

Što se tiče predizborne kampanje, meni je to sasvim OK.

Ako sam dobro informisan (a jesam!) još najmanje dvojica kolega su u kampanji. To me veseli. Valjda će skupština ESS biti uspješna.

Jedino navijam da sve bude u duhu fer-pleja.

Ilija Đurković је рекао...

Kod Zorana na N(ovogodišnjoj) Ligi rešavača je bio sličan rebus: Na koricama "Pokondirene tikve" je stajalo ime autora - Alber Kami. Fraza rebusa je bila "NE KAMI, STERIJA", a rješenje NEKA MISTERIJA.

Slavko Bovan је рекао...

Ovaj rebus je već objavljivan (u avgustu) na FB u grupi koja se zove isto kao ovaj blog, kao najava za SMS rebuse.

Luka је рекао...

U pravu si Ilija, a neovisno o tome koji je prije nastao, za mene je ovaj puno prihvatljiviji od onog Zokijevog. Dakako to je samo moj (pro)cjena.

Belirac је рекао...

Preporučujem onima koji imaju "Čvor razbibrigu" da pogledaju u 164. broj i potraže rebus ANAPEST I SUMORNA RIMA. Moj komplet je kod Hudolina pa to ne mogu sam uraditi.

Анониман је рекао...

A ja sam Banetu poslao ovaj kojeg još nije objavio:
pri Merimi Sterija - primeri misterija
Nikola M. Milićević

Slavko Bovan је рекао...

Ima jedna novokomponovana poučna pjesma koja se pjeva uz gusle (ovdje će se MSečeujski složiti:

ganganganganganganganga (gusle) kooooooo.... prijeeeeeeee u ....ganagagagagagagaga..... bazu rebusa......gangagagagagaga.... njegova i idejaaaaaaa... ojjjjjjj (pripjev)

:)

Slavko Bovan је рекао...

Malo ozbiljnosti: U bazi (vidi link desno) ima preko 1000 rebusa.

Dejan Minić је рекао...

Nisam posetio bazu bar tri meseca - sram me bilo.

Miroslav Cvetković је рекао...

Ne mora ideja da bude već iskorišćena baš u rebusu da bi bio (ne)namerni plagijat; Sterija - misterija je toliko puta korišćena u drugim enigmatskim vrstama da je ja svakako više ne bih koristio ni u rebusima. Naravno, to je samo moje mišljenje.

Mursinus је рекао...

@ Belirac

U Čvor razbibrizi 164 bio je Koširov rebus "Anapest i sumorna rima": "A" na pesti su mornarima.

Belirac је рекао...

Može se reći kod Merime, uz Merimu, do Merime, pokraj Merime, pored Merime, ali mislim da niko kome je s-h. jezik maternji neće reći pri Merimi.

O tome je već bilo diskusije na Dimovićevom blogu: http://enigmoteka.blogspot.com/2011/12/jovanov-enigmatikum-2.html

Анониман је рекао...

dobro, sad i to znam!
Nikola M. Milićević

Tonci Milat је рекао...

http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search_by_id&id=eVdvWhY%3D

Iskreno, "pri" mi ne zvuči ispravno uz živo biće, inače nemam problema s njime.

Mislim da je na nekom od Kviskotekinih natjecanja visoko plasiran bio i rebus PRIJA MAJCI SIR I JAJE (pri Jamajci Sirija je).

Luka је рекао...

Da, Tonči, to je moja drugoplasirana umotvorina, iza rebusa: JAREBICI KLONULA KRILA (jare, bicikl O, nula, K rila, koji je pobjedio vjerojatno zato što je "doletio" iz Australije (S.Banjac).
Naravno to je moje subjektivno mišljenje.

Luka је рекао...

Zaboravih navesti da je to bilo Kviskotekino prvenstvo hrvatske 1997. godine

Miroslav Cvetković је рекао...

Ja PRI pored živog bića nikada neću staviti, ali na Nikićevom blogu i, čini mi se, na Zoranovom forumu (Dimovićevom blogu, Slavkovom blogu, Novakovićevom blogu...) je toga bilo toliko puta da su neki rebusaši "ubeđeni" da je to ispravno! Čak su nas neki od od onih koji rado koriste PRI ubeđivali (ili opravdavali sebe) da je to ispravno.

Miroslav Cvetković је рекао...

Naravno, neću ni stolicu staviti PRI stolu već pored stola, olovku neću staviti PRI gumici, PRI svesci već pored njih... Čak i da neko nađe u pravopisu da može da se koristi, toliko GLUPO ZVUČI da neću nikada to da iskoristim, a naročito ne toliko često koliko to rade pojedini rebuždžije.

Slavko Bovan је рекао...

I dalje ostajem PRI stavu da se PRI pečesto PRI sastavljanju rebusa u kojima je neko PRI nekome ili nečemu.

(Šta kaže baza objavljenih rebusa?)

Tonci Milat је рекао...

Sad sam se sjetio da je i pobjednički rebus BOŽIVRAN-a imao PRI (DOBAR BEARA BIJAŠE, STARI NAVIJAČI PRIČAJU-ZOran Radisavljević).

Zapravo, i sam sam ga svrstao na prvo mjesto pri ocjenjivanju.

Luka је рекао...

Volio bih se i ja malo eduucirati, pa se pitam mogu zaključiti iz ove rasrave. PRI se nesmije koristiti samo uz živa bića, ili nikako?

Da li su onda ovaj Zokijev i maloprijašnji moj uopće ispravni, obzirom da se radi o predmetima šestari, vijača, čaj, odnosno državama - karte ili zastava ovisno o prikazu?

Belirac је рекао...

Upotreba prijedloga "pri" opisana je u Rečniku MS vrlo detaljno, na više od jednog stupca. Ako nekoga zanima, mogu skenirati tu stranicu i poslati mu. Ono značenje koje nama treba, navedeno je pod "1" i kaže da taj prijedlog "označava ... neposrednu blizinu, mesto s imenom u lokativu", a u citatima su primjeri: "pri stranama" i "pri samom kraju", a tek jedan s nečim konkretnim: "pri prozoru".

Neko upućeniji bi nam morao precizirati šta se sve može podvesti pod "mesto s imenom u lokativu" (npr. pri vrhu, pri samom kraju i sl.), ali ne vjerujem da se tu mogu ubrojati primjeri kao "pri Merimi", "pri devi" i sl.

Ja imam bazu podataka s 13,5 miliona riječi povađenih iz 160 knjiga i u njoj nekoliko hiljada primjera upotrebe prijedloga "pri". Mislim da među njima nema ni jednog takvog primjera.

Slavko Bovan је рекао...

Mora da ima neke telepatije :)

Upravo sam prije 10-tak minuta čitao PRI u Rječniku MS-MH, a kada sam se vratio na ovaj blog, zatekao sam gornji komentar.

Milan S. је рекао...

Ja sam naišao na primer "Gran pri Džulijanu Šnabelu za film 'Pre nego što padne noć'" :)

Slavko Bovan је рекао...

Moraćemo ubuduće da citiramo Milana :)

Jutarnje duhovitosti se posebno cijene.

Анониман је рекао...

Malo sam provjeravao po nekim sajtovima spornu konstrukciju rebusa (pri Merimi Sterija) i evo šta sam našao (dobio) kao odgovor:

Verovatno se pitanje odnosi na regularnost upotrebe predloga pri u ovom značenju. Rečnici beleže da se on koristi, između ostalog, u značenju ’kod kog lica se nešto nalazi’, što bi odgovaralo ovom slučaju, ali su svi primeri navedeni u Rečniku Matice srpske, recimo, takvi da je to „nešto“ predmet, a ne osoba (imati pri sebi odeću, cigare, nožić), pa je stoga pomalo neobično, možda pre — arhaično, da ovde to bude osoba (Sterija). Ipak, jezičko-logičke igre kao što su rebusi ne moraju bitni stopostotno jezički precizne, već najpre služe da zagolicaju maštu. Ovde je odudaranje od upotrebnog pravila minimalna, pa se rebus s jezičke strane ne čini sporan.


Srdačan pozdrav,

Српски језички атеље

Nikola M. Milićević