среда, 29. мај 2013.

GOJKOVA KNJIGA (2)

Juče mi je poštom stigla Gojkova knjiga. Knjigu preporučujem i evo teksta moje recenzije:
Šesnaestu knjigu Gojka Mandića čitam u rukopisu. Još joj ni ime ne znam, a već mi se "uvlači pod kožu". Od stranice do stranice, od zagonetke do zagonetke, pronalazim ljepotu u niski bisera od anagrama do čaura, te se pitam da li je Gojko u ovom djelu više zagonetač, pjesnik ili aforističar-humorista?
Enigmati obično govore da je najteže pronaći nešto novo, neobjavljivano, nešto što do sada niko nije anagramirao. To je posebno teško kada se traže anagrami od malog broja slova. Kolega Mandić se  s tim "problemom" vešto izborio. Čak je i neke poznate kombinacije slova upotpunio svježim, vedrim, kratkim i jasnim stihovima te je dobio prava mala remek-djela. 
Evo primjera:

Anagram
LITAR vina,
šta vas čudi,
on za stari
novac nudi!

Neko je davno zagonetke koje se nalaze u ovoj knjizi "krstio" imenom "sitne", vjerovatno posmatrajući samo formu, odnosno prostor koje zauzimaju.
Zagonetke kao što su:

Umetaljka
Hercegovac
mjerka novac

ili
Dodavaljka
Zanatlija avan
ostavi na tavan

... pokazuju svu umješnost autora. Sa tako malo riječi (može li kraće!) sklopi odlične zagonetke. Duhovotost u stihovima je posebnan kvalitet.
Humorom, ironijom ili neobičnim obrtom u povezivanju riječi iz postavke i rješenja u ovim  zagonetkama, kao što rekoh na početku, dobismo i vesele pjesmice. Neke bismo mogli podvesti i pod aforizme u stihu.

Mlade kolege enigmati iz ove knjige mogu štošta da nauče, a mi stariji (mi u najboljim godinama!) možemo da se podsjetimo ljepote enigmatike kakvu pamtimo iz vremena kada smo počinjali da se bavimo ovom lijepom zanimacijom. Tada je stihovnim zagonetkama bila njegovana i veoma poštovana.
Gojko Mandić želi da stihovne zagonetke vrati na mjesto koje im pripadaju. Valja ga podržati.

3 коментара:

Dejan Minić је рекао...

Ja sam je danas dobio sa prelepom posvetom u stihu, što je Gojku svojstveno. Izuzetne zagonetke, kratke i efektne, duhovite, pesnički nadahnute stihovima. Njegove zagonetke dokazuju da se lepota i savršenstvo uglavnom kriju u jednostavnosti.

Već sutra ću ilustrovati i pripremiti pet, šest zagonetaka za ovaj blog. Treba poštedeti umornog Slavka nakon organizacije ovog takmičenja.

Slavko Bovan је рекао...

Hvala Dejane!

Dobro bi došao i pokoji rebus (poziv važi i za ostale koji pripremaju svoje rebuse za objavljivanje).



Miroslav Cvetković је рекао...

KROTKI KATALOG