петак, 24. мај 2013.

NOSTALGIJA (22)




PRIRUČNIK ZA ODGONETAČE
U bogatoj “Čvorovoj” nakladničkoj djelatnosti jedna knjiga doživjela je dva izdanja. Bio je to “Priručnik za odgonetače” autora Stjepana Horvata.
Prvo izdanje tiskano je 1970. godine u Bjelovaru u nakladi od tisuću primjeraka i bila je to druga knjiga tada novopokrenute Zagonetačke biblioteke “Sibila” (prva knjiga je bila “Kako sastaviti dobru križaljku” Slavka Peleha!). “Priručnik za odgonetače imao je stotinu stranica i donio je više od deset tisuća različitih riječi po skupina, što je bila novost za to doba, a pripremljena je po uzoru na neka njemačka izdanja enigmatskih leksikona. Slavko Peleh je u predgovoru knjige napisao:
“Priručnik za odgonetače” je svojevrsna knjiga u nas. Namijenjena je prvenstveno odgonetačima. Bez ikakvog je teoretskog dijela. Vrlo je opsežan. Pojmove donosi na nov, drugačiji, priklaniji i lakši način za upotrebu …
… S. Horvat u ovom priručniku želi na prikladan i što praktičnii način dati što više pojmova odgonetaču, razvrstavši ih abecedno i po duljini, kako bi se svaka riječ što prije i što lakše mogla naći. Kad se u nekoj križaljci pri odgonetanju zapne na nekom pomu, dovoljno je naći odgovarajuću glavu, i ako se ima barem samo jedno-jedincato slovo, moguće je s pomoću njega lako odgonetnuti traženi pojam.
Iako je priručnik namijenjen odgonetačima, mogu ga lako upotrijebiti i križaljkotvorci, a zbog njegove sustavnosti i zbog toga što sadrži križaljkaški najfrekventnije riječi.
Obrađene su skupine riječi razvrstane u poglavlja: bilje, bojni otrovi, brodovi i čamci, brojevi, dijamanti, drago kamenje, droge, države i glavni gradovi, eksplozivi, gljive, gradovi, igre, imena, indijanska plemena, kemija, kratice, minerali, mirodije, mitologija, muzika, nobelovci, ovac, pasmine, planeti i sateliti, plesovi, povrće, prijevozna sredstva, ptice, ribarstvo, riječi, rodbina, slova, sport, šah, šeširi i kape, tkanine, vina i rakije, voće, vrijeme, vulkani, zagonetke, zanimanja, znanosti, zviježđa i zvijezde te životinje.
Prvo izdanje rasprodano za dvije godine, pa je kasnije priređeno drugo izdanje i tiskano u Banja Luci u nakladi od 3.000 primjeraka. (SH)

2 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ne vjerujem da bismo mogli ovim mladim generacijama, kojima je internet k'o "dobar dan", objasniti da je ova knjižica bila jedan od glavnih enigmatskih priručnika.

mihajlo је рекао...

Drugo izdanje iz 1976. je mnogo obimnije na 150 str. i novim oblastima i pored kompjutera je dobrodošlo