четвртак, 30. мај 2013.

REČ PO RIJEČ (156)



ŠVAJCARSKI VOJNIČKI NOŽ
Švajcarski vojnički nož je džepni nožić dimenzija 85X20X20 mm. To je praktičan alat za svakodnevnu upotrebu. Prvobitno je bio namenjen vojnicima, ali je kasnije postao popularan i među civilima. Svi delovi se savijaju tako da spakovani u džepu ne mogu da povrede onoga ko ih nosi. Nož je izrađen od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika sa karakterističnim koricama bordo boje. Nož je patentirao Švajcarac Karl Elsner pod zaštićenim imenom "Victorinox®Original Swiss Army Knife". Za nož se i danas daje doživotna garancija za kvalitet. Postoje mnoge kopije i imitacije noža, ali se original prepoznaje po karakterističnim švajcarskom krstu na dršci i ugraviranim nazivom na velikom sečivu.
Standardni nož se sastoji od: većeg sečiva dužine 70 mm, manjeg sečiva dužine 40 mm, većeg šrafcigera - za vijke sa glavom do 6 mm koji može poslužiti i kao otvarač za pivske flaše te za blankiranje žice, manjeg šrafcigera - za vijke do 3mm, a služi i kao otvarač za konzerve, vadičepa za flaše sa plutanim čepom, metalnog šiljka dužine 35 mm za obeležavanje i bušenje rupa.
Neke verzije noža imaju i: čačkalicu, pincetu, testeru, turpiju, lupu, klešta itd.

2 коментара:

Анониман је рекао...

Bravo za ovu rubriku

Анониман је рекао...

Mislim da sam bio prvi ili drugi razred osnovne škole, kada mi je ujak doneo ovakav nožić iz Švajcarske, naravno s manje dodataka. Pošto tada nisam pio pivo, a bogami ni vino, niti jeo konzerve, niti šta bušio, nisam ga sačuvao što mi je veoma žao, jer to bi sada bio raritet.
Lozničanin