петак, 28. јун 2013.

KVIZORAMA 1108



Evo nas, nakon približno dva mjeseca od roka kojim smo zaključili primanje radova, ponovo s Pavlom i Libranom u ovogodišnjem Memorijalu Pavle-Libran, tradicionalnome nagradnom natječaju za sastavljače. Pred nama su rezultati druge discipline, anagrama na zadanu temu koja je, povodom dvadesete obljetnice smrti Pavla Bogdanovića (17. studenoga), glasila:

GLUMAC I ZAGONETAČ PAVLE BOGDANOVIĆ

Pred ocjenjivačkim sudom (Zdenko Bakotić, Ivan Hrgović, Filip Karačić, Vladimir Kutnjak i Ranko Skopal) našlo se u završnoj fazi ocjenjivanja 37 anagrama od 23 autora (od ukupno 50 koji su zadovoljili sve uvjete natječaja). Na kraju, dogodilo se ono što se još nikad nije: najbolju premetaljku sastavila su (uz neznatne razlike u poretku riječi i uporabi interpunkcija) čak petorica autora koji će tako podijeliti raspisanu nagradu od 500 kuna. Prvonagrađenu premetaljku objavljujemo dolje desno uz ovaj tekst, a evo i konačne tablice autora deset najuspjelijih anagrama:

1. Slavko BOVAN, Kikinda (Srbija)
Zdenko CAPAN, Karlovac
Krešimir MAJETIĆ, Jastrebarsko
Stjepan OREŠIĆ, Zagreb
Zdravko ŽARKOVIĆ, Zadar
2. Zdenko CAPAN, Karlovac
3. Mihajlo DŽUDŽAR, Ruski Krstur (Srbija)
4. Zdravko ŽARKOVIĆ, Zadar
5. Damir BOBAN, Zadar
6. Mesud MALKOČ, Srbljani (BiH)
7. Nevenko SOLDO, Široki Brijeg (BiH)
8. Stjepan OREŠIĆ, Zagreb
9. Zdenko CAPAN, Karlovac
10. Antun BABIJANSKI, Umag

Još nekoliko lijepih premetaljki našlo se “ispod crte”, a njihovi su autori Miloš Milićević (Doboj, BiH), Vladimir Šarić (Šimanovci, Srbija), Zdenko Han (Split), Boris Babić (Crikvenica) i Željko Jozić (Osijek). Ostalim sudionicima Pavle je, unatoč pokušajima s obećavajućim ključnim riječima, ipak, izgleda, bio pretvrd orah. Nekoliko uglednih zagonetačkih imena ove je godine propustilo sudjelovati jer su im u zadano vrijeme raznorazne obveze pozornost usmjerile drugamo. Dvojica od njih javila su nam se nakon isteka roka želeći svojim anagramnim prilozima odati počast velikome Pavlu. Prvi je doajen Vladimir Kuterovac, koji se prisjetio jedne svoje zanimljive kontrastne premetaljke za Pavla, no nju ćemo, budući da ima i popratne stihove, donijeti drugi put, kad preostane malo više prostora. A Robert Šimanović, uz žaljenje što je propustio sudjelovati, šalje premetaljku koja bi se, da je poslana na vrijeme, zacijelo umiješala u "prvu ligu":

BLAGOĆUDNI ČOVAC, “GLAVA” ZA TOP-ENIGME!



4 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Vrlo sam zadovoljan. Lijepo je biti u ovakvom društvu (mislim na cijelu tabelu, a i one "ispod crte")

Slavko Bovan је рекао...

Ponekad je prednost, prezivati se na B. :)

Slavko Bovan је рекао...

Ovo je jedan od onih anagrama koji se "sami sastave". Naime, u posljednji momenat sam se sjetio da ističe rok za slanje radova, te sam (pošto uvijek podržavam ovo i ovakva takmičenja) u zadnji čas sjeo da sastavim anagram i "on se sastavio sam" za manje od 10 minuta.

Križaljku nisam ni probao da sastavljam.

ljubica је рекао...


Čestitam svim pobrojanim kolegama!!!