недеља, 21. јул 2013.

VRANJEEEEEEEE!

Ovog momenta stiglo mi je saopštenje ESS-a, koje objavljujem u integralnoj verziji:


13. SES u Vranju

     Ovogodišnji, trinaesti po redu Susreti enigmata Srbije, održaće se u Vranju 30, 31. avgusta i 1. septembra.
     Učesnici će biti smešteni u Domu učenika srednjih škola i studenata. Dom se trenutno renovira i spreman dočekuje početak školske godine 1. septembra. Kapacitet je oko 350 mesta. Obišli smo modernu kuhinju, imaju veliku trpezariju, nekolike prostorije koje odgovaraju za naše potrebe. U sklopu doma je Internet bar na dva nivoa sa šankom, kapaciteta oko pedesetak mesta – na spratu su laptopovi za korišćenje.
     Sobe su podeljene po boksovima – po pet soba koristi posebno locirano kupatilo sa dve kabine i lavaboima, pored njih posebno, toaleti sa dve kabine i lavaboima. Sve uredno i novo. Sobe su trokrevetne sa krevetom na sprat, ali je dogovor da budu dvokrevetne – da se kreveti na sprat ne koriste. Imaju još i 3 trokrevetna i 4 četvorokrevetna apartmana sa kupatilom.
Zbog odsustva glavnog ’’finansijskog’’ (godišnji odmor!) nismo utanačili tačnu cenu, ali će ona biti u granicama kao i do sada, pričali smo o jelovniku. Čovek dolazi u petak i odmah ćemo dobiti informaciju i po toj stavci.
     Sa direktorom Turističke organizacije Vranja uspostavili smo odličnu komunikaciju i oni podržavaju sve naše aktivnosti. U svakodnevnim smo kontaktima. Nadležnim strukturama u Opštini otišao je zajednički dopis sa opisom naših aktivnosti i našim ’’zahtevima’’. U isto vreme u Vranju se održavaju ’’Dani Vranja’’ – njihova tradicionalna manifestacija. U subotu veče planiraju da organizuju skup olt-tajmera čitavog regiona i žele da to preraste u tradicionalno okupljanje. Predložili smo, a oni su to sa zadovoljstvom prihvatili da se, kao u Kikindi, izlozi radnji, kafića i ustanova oblepe rebusima i anagramima – oni koji reše određeni broj istih dobiće knjigu. Tu je i lokalna TV koja će sve to propratiti.
     Turistička organizacija će nam organizovati posetu Manastiru Prohor Pčinjski, kući Bore Stankovića i, zavisno od našeg plana i aktivnosti i neke druge atraktivne lokacije. Planiramo da u nedelju bude minimum enigmatskih aktivnosti da bi učesnici mogli da pohvataju autobuske veze za povratak kućama.
     Zadatke za rešavanje i sastavljanje, rebuse i anagrame već rade naše eminentne kolege. Radi se i poseban amblem 13. SES-a.
     Uskoro ćemo objaviti i kompletan dnevni red vožnje Beograd – Vranje i obrnuto.


                                                                  Predsedništvo ESS

59 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Slučajno znam ko radi zadatke (Nisam ja!), te vjerujem da će sve to biti urađeno na najvišem mogućem nivou.

Slavko Bovan је рекао...

Iskustva Kikinde valja koristiti, te i to podržavam!

Quizmaster је рекао...

Za ovo Vranje sa gomilom slova E više bi odgovarala jedna menjaljka (a nije BRANJE, GRANJE, DRANJE, ORANJE ili PRANJE).

Ovde se radi o tome da se Susreti enigmata Srbije namerno organizuju tako daleko, u gradu bez ikakve enigmatske tradicije, da bi došlo što manje enigmata i da bi Živanić sa svojim "obožavaocima" (koji su se prodali za sitne usluge) imao većinu na skupštini.

Jako je velika sramota što domaćin ovog bloga i njemu slični podržavaju akcije koje sprovodi taj tip. To što dotični koristi neprofitibalno udruženje za svoje lične potrebe i usmerava novac na sopstveni račun umesto na račun ESS (čime se nanosi direktna šteta savezu) za svaku je osudu, ali kao što vidimo, Bovan izigrava nekog portparola. Zašto je tako, vrlo dobro znamo - jer mu je dotični zemljak i sredio mu je neke tezge.

Ako je suditi po tekstu u biltenu "Nove zagonetke" izgleda da su se Lazarević i društvo dozvali pameti i okrenuli protiv samovolje pojedinca, mada nisu ništa konkretno preduzeli sem što su rečima osudili tu privatizaciju saveza. Čujem iz nekih izvora da će mnogi enigmati bojkotovati te susrete u Vranju, i mada nisam od onih koji šalju pozive na bojkot, kazaću da bi me radovalo da susreti dožive fijasko. Takav smrdljivi savez, u kome se laže i krade na svakom koraku i zaslužuje da neslavno propadne i da se ugasi, a kad se to desi, nek se na njegovom pepelu formira nova organizacija, u kojoj će biti isključivo časni i pošteni ljudi, koji se zalažu za suštinske promene i koji će raditi u interesu saveza. Ti ljudi neće namerno izostavljavati moje podatke iz leksikona i bibliografije, vraćati mi uplaćenu godišnju članarinu, sprečavati me da se učlanim u UE "Vuk Karadžić" i povrh svega davati priznanje tipu koji to ne zaslužuje, umesto onom ko ima najviše uspeha na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

U tom slučaju, ovima što tezgare i prodaju svoj glas za tepsiju ribe onda bi preostalo da im Živanić i Bovan prave manifestacije pod nazivom SEKS (susreti enigmatskih klubova Srbije), mada nije jasno koliko će uopšte klubova biti u takvom savezu, sad postoje svega tri.

Slavko Bovan је рекао...

Ako sam dobro informisan, Zoran ima svoj forum na kojem bi mogao da piše šta hoće, a ne da zloupotrebljava moju tolerenciju i svojim frustracijama truje ovaj blog.

Uostalom, sam je rekao da ne navraća ovamo.

Slavko Bovan је рекао...

Uvijek ću (i uvijek sam) objavljivao sve važne informacije, te ću uvijek objaviti saopštenja ESS bez obzira ko je na čelu te organizacije. Lazazević. Živanić, Radisavljević ili neko deseti.

Slavko Bovan је рекао...

Važna informavcija za ESS-branioce, koji očigledno nisu dobro informisani.

Skupština će se ubuduće održavati u februaru (tako je odlučeno na zadnjoj izbornoj skupštini, pošto je usvojen prijedlog iz Kikinde), a ne kao do sada na Susretima, te ova budalaština o udaljenosti ne pije vodu. Uzgred rečeno, i Kikinda je daleko onima iz Niša, zar ne.

Slavko Bovan је рекао...

Važan dodatak:
To što je obavještenje PRVO objavljeno na ovom blogu, može biti samo plus za "Enigmatiku (tupljenje i oštrenje") jer daje pravovremene informacije.

Ne mogu biti odgovoran na sve ostale koji i ovog puta, kao i mnogo puta do sada, rade lagano, polako, tromo, inertno, "bašmebriga",...

Ako imam dobru informaciju, saopštenje je otišlo na više adresa, a ne samo na adresu zemljaka.

Анониман је рекао...

Smeštaj je "sjajan".

Slavko Bovan је рекао...

A sjajno je i to što se nisi potpisao

(Pametnije bi bilo da si sastavio naslovni anagram!)

Анониман је рекао...

Kome je Vranje daleko ne mora da dolazi. I meni je Kikinda, Sombor itd. daleko, pa sam otišao. Šteta je ne posetiti najlepši grad na jugu. Kako nema ko da organizuje SES kad tamo živi vrsni enigmata i aforističar Raša S. Molim da se ne vređamo kolektivno. Ja sam ppredsednik ESS, kakav-takav i moja je ideja bila da se SES održi u Vranju. Mislim da će biti odlični SES. Vranjanci su jako gostoprimljivi i duhoviti ljudi. U kontaktu sam sa mnogim satiričarima i planiram da i njih pozovem. Služio sam 1971.JNA i biće mi drago da osvežim uspomene. A tek Vranjska Banja, pa muzika isl. Pokajaće se svako ko ne dođe. A, uostalom i ne mora, ako mu je daleko ili ponižavajuće. Koga nema bez njega se može. Ako neko može da ide po inostranstvu, ako ga zanima doći će i ovde. A biće nas, taman! I ne prihvatam kolektivno vređanje i negiranje zarad pojedinačnih ličnih netrpeljivosti. Ako ima neko nešto lično protiv mene, neka istupi! Ja život shvatam kao igru koje nema kasnije! Živeli
Nikola ČD Pešić

Slavko Bovan је рекао...

Hvala Nikola.
Lijepo kazano.
Konačno da se oglasi neko iz rukovodstva ESS-a.

Анониман је рекао...

Ovo je zaista interesantno. Zaista bih volio doći u Vranje, ali samo da je malo više vremena.

Josip Dubrović.

Slavko Bovan је рекао...

I meni je teško sve udjenuti u kalendar, ali probaću (i Vranje i Osijek, a ako bude usvojena moja sugestija "Natoševiću", onda i Vranje, i Kolonija i Osijek).

Najbolja od svih žena vrši blagi pritisak na mene da bude član kikindske ekspedicije i na jug Srbije i u Slavoniju. Razmatramo i tu mogućnost!

Mišo је рекао...

Pošto su susreti eigmata/zagonetača u Osijeku već bili zakazani htjeli smo da bude veći vremenski razmak između ove dvije manifestacije jer ima kolega koje su zainteresovane da učestvuju na oba Susreta. Mislim da je mjesec dana dovoljno da se finansijski oporavimo.
Vidimo se u Vranju i Osijeku!

Quizmaster је рекао...

Nebitno je ima li skupštine ili ne, jer na takvim susretima postoje neki sastanci i razgovori, gde bi se mnogo toga reklo što ne bi godilo aktuelnom predsedniku. Sve to dovelo bi do mogućnosti da se nezadovoljstvo trenutnim stanjem proširi, pa da se sazove vanredna skupština i predsednik smeni.

Živaniću je bitno da se što manje talasa, jer nema nikakve argumente kojima bi odgovorio na prozivke. Nešto se ne sećam da je odgovorio na otvoreno pismo Mileta Jankovića niti na pismo koje mu je poslao predsednik ED "Đorđe Natošević" Željko Dimović, pa se pitam čega je to predsednik Živanić kad smatra da nije potrebno da pruži odgovore kolegama i enigmatskoj javnosti? Živanićevi dosadašnji odgovori su se sveli na to da sam ja psihijatrijski slučaj, a da Mile pije puno piva.

Tebe Nikola mogu samo da pitam kako to da novinaru izjavljuješ da si predsednik EK "Niš", kad taj klub više ne postoji? Da se novci od saradnje sa listom "Alo" uplaćuju na račun saveza (umesto na račun onog za koga su glasale Nišlije) mogla bi se izdvojiti neka novčana sredstva za rad enigmatskih sredina koje kubure sa novcem, pa bi postojali klubovi, a ne nekakve sekcije. No, ti najbolje znaš zašto ste dali glas Živaniću, a na prethodnoj skupštini ste se žestoko protivili takvom rešenju da Beograđani opet daju predsednika.

P.S. Nek mi oprosti gospodin Raša S. ali mislim da njegovo ime nije dovoljno kako bi se reklo da je Vranje grad sa jakom enigmatskom tradicijom. U krajnjoj liniji, to je i najmanji problem u celoj priči, jer može se enigmatika afirmisati i u sredinama gde nema klubova, ne bih da to odvede diskusiju na sporedni kolosek.


Slavko Bovan је рекао...

Treba da se zna da sam večeras dobio nekoliko mejlova u kojima me kolege oštro kritikuju jer dozvoljavam Zoranu (koji ima svoj forum na kojem može da lupeta šta hoće) da me vrijeđa u "rođenoj kući", te da zbog njega neće da pišu komentare, a rado bi ih napisali.

(Nije mi pisao niko od ovih koji su već komentarisali).

Slavko Bovan је рекао...

Zorane, još jednom te najljubaznije molim da ne iznosiš neistine i poluistine, ili ako ih već iznosiš, iznosi ih na svom forumu.

Još jednom te podsjećam da si lično nekoliko puta ponovio da ne posjećuješ ovo mjesto.

Ne rastjeruj mi čitaoce!

Slavko Bovan је рекао...

Ako nastaviš, moraću da primjenim nepopularnu mjeru (koju mi sugerišu kolege) - da brišem sve što napišeš.

Ja to ne bih radio nikome, pa ni tebi, iako si to poodavno zaslužio, ali ako se bude moralo, BRISAĆU.
Važnije mi je 200 redovnih čitalaca od jednog koji NE PRATI MOJ BLOG.

Quizmaster је рекао...

Moje reči su svetlo istine u mračnom tunelu zvanom ESS. Kao i mnogi drugi ljudi koji u ovom društvu govore iskreno, proglašavaju me ludim.

Na tvoj blog dolazim povremeno, jer bude i vrlo zanimljivog sadržaja, ali već sam ti rekao da neću tolerisati afirmativne reči o radu Enigmatskog saveza Srbije. Prema tome, lepo objavljuj enigmatske radove i tekstove, organizuj takmičenja i slično čime doprinosiš afirmaciji enigmatike, a da daješ podršku čelnicima ESS, na to će uslediti moji komentari.

Quizmaster је рекао...

A budeš li mi brisao poruke, oboriću ti blog kao i prošli put.

Slavko Bovan је рекао...

Šta reći?!
(Mnogo je pametnije otići na spavanje. Očigledno, zavist se ne može lako izliječiti)


Quizmaster је рекао...

Ljudi dobro znaju da ne zavidim ni tebi ni bilo kome drugome, nego da pokušavam da se izborim za pravdu i istinu.

U privatnom životu ne cvetaju mi ruže, no to nije razlog da me ne raduje sreća drugih. Na fejsbuku gomila ljudi kači fotografije sa ženom i decom, ja na tako nešto uvek kliknem "lajk" iako mi je sve teže poverovati da bih jednog dana mogao imati takvu sreću.

Da zavidim nekom ko se uvlačio šefovima, pa zato zadržao posao, a ne na osnovu znanja i kvaliteta - ne zavidim. Naprotiv, gadim se takvih likova i mirna mi je savest, mada mi je zbog toga svakako prazniji džep. Ipak, preživljavam nekako ova teška vremena, uz veliku podršku mojih roditelja penzionera.

Ljubav ne ide, posao ne ide, možda mi je onda zdravlje OK? Nažalost, narušeno je, verovatno dobrim delom usled nerviranja zbog nepravdi koje mi se nanose. Teši me da su mi obe babe bile dugovečne i da su roditelji i stric uveliko u osmoj deceniji, pa se nadam da bih i ja mogao da doguram toliko.

Postoji ipak jedna svetla tačka u mom životu - enigmatika. Oni koji su pravi zavidnici ukrali su mi priznanje koje sam zaslužio, ali svestan sam koliko vredim i kakav blistav trag sam ostavio, naročito u poslednjih desetak godina. Da zavidim tebi nemam razloga, jer sam kvalitetniji kao autor zagonetaka i uspešniji kao takmičar. Uzgred, nedavno mi je jedan veoma učen čovek i veliki ljubitelj enigmatike rekao da je ono što ti pripremaš za "Politikin zabavnik" vrlo skromnog kvaliteta. Kad se tad nisam zagrcnuo od smeha, ne znam kad ću!

Slavko Bovan је рекао...

Upravo o ovome pišem sve ovo vrijeme. Ja jesam enigmata skromnih kvaliteta, i neimenovani učeni čovjek je u pravu - Ono što 19 godina radim za "Politikin zabavnik" jeste skromnog kvaliteta.
Jesi mnogo bolji enigmata i od mene i od svih na kugli zemaljskoj. Ti jesi uspješniji takmičar od mene, i od svih na kugli zemaljskoj. Ti pobjediš svuda gdje se takmičiš (osim kada neko drugi ima više bodova). Ti bi čak pobjedio i tamo gdje se ne takmičiš, ali žiriji su krivo instruisani, jer su nekompetentni i ne znaju da si ti van svih konkurencija.
Tebi jesu u ESS ukrali pehar jer nisu uračunali I MEDALJE KOJE BI SIGURNO OSVOJIO da si se takmičio, a meni su uračunali čak i one koje sam osvojio.

Ja jesam kriv što imam skaladan porodični život. (Za neupućene - Skadan porodični život se gradi i njeguje godinama!)

Sve to stoji, ali ne stoji to da mene vrijeđaš u rođenoj kući a imaš svoj forum na kojem istresaš svakakvo đubre. Doduše, tvoj forum i jeste poznat kao veoma tolerantan. Dozvoljavaš svima da te hvale, a ako zucnu nešto što ti se ne sviđa, to brišeš. (Nisam zapazio da ti je neko prijetio da će ti oboriti forum)

Do sada sam te molio, da sve svoje frustracije pišeš na svom blogu, a sada TRAŽIM da to ne činiš ovdje. Razgoniš mi mnogobrojnu publiku, a mene nagoniš da odgovaram na budalaštine.

Slavko Bovan је рекао...

Jutros vidim da je informacija o Vranju objavljena i na sajtu ESS.

Slavko Bovan је рекао...

Sa zvaničnog sajta Vranja:

Grad Vranje se nalazi u Vranjskoj kotlini, na Vranjskoj reci, nedaleko od njenog ušća u Južnu Moravu. Prvi se put spominje 1093. godine, a u sastav srpske države ušao je 1207. godine.

Turci su ga osvojili 1455. U tursko doba bio je raskrsnica puteva iz Srbije prema Makedoniji i Bugarskoj, važno mesto na moravsko'vardarskom putu, poynat po proiyvodnji oružja i železničkih predmeta. Godine 1878. oslobođen je od Turaka.

Vranje je rodno mesto Bore Stankovića. Nakon Drugog svetskog rata industrijsko je središte, sa fabrikama obuće, tekstila, metalurgije i pokućstva.

Slavko Bovan је рекао...

Sa Vikipedije:

Врање је град на југу Србије, седиште Пчињског округа. Према попису из 2002. у граду Врању је било 55.052, а у целој општини 88.288 становника.

Miroslav Cvetković је рекао...

Slatko me nasmeja Slavko onom tvrdnjom da je Vranje poznato po proizvodnji "železničkih predmeta". Voleo bih da 8. avgusta u svojoj rubrici "Reč po riječ" (slovo "Ž") objasni malo ovu sintagmu. Naravno, reč je o metalnim proizvodima (šporeti). Vojna industrija je ugašena sa JNA, "Simpo", "Koštana", "MIV"... "rade" sa 5-10% ranijih kapaciteta. Rečju, Vranje je mrtav grad!

Miroslav Cvetković је рекао...

Jedino po čemu je Vranje poslednjih godina poznato je da u njemu postoji grupa mangupa koji pale automobile ljudima kojima zavide ili koji su ih popreko pogledali, a zapalili su i NARODNO POZORIŠTE!

Slavko Bovan је рекао...

Miroslave, ako pažljivije pročitaš, vidjećeš da tamo stoji napomena:
"Sa zvaničnog sajta Vranja" (nisam ja to bez veze stavio!).

Miroslav Cvetković је рекао...

Kakav grad, takav i "zvanični sajt": u srpskoj Vikipediji se pominje proizvodnja "železnih predmeta", pa su ovi, da ispadnu pametni, to preveli u "železničke predmete". Kao ono Tito kad je naredio da grade železaru u Smederevu (grožđe=gvožđe=železo). Naravno, ne kažem da si ti to izmislio, ali nisi proverio.

Slavko Bovan је рекао...

Nisam nikada bio u Vranju, te očekujem da vi koji ste bliži date dodatne informacije.

Samo sam čuo da je Vranje lijep grad, i spremam se da to lično provjerim.

Анониман је рекао...

Zabranjuje se širenje negativne energije na ovom blogu!!!!!!
Nikola ČD Pešić

Belirac је рекао...

U zbirci anagrama Dinka Kneževića zabilježeni su ovi anagrami s rješenjem VRANJE:

VRANJE = …RVANJE (ŽIVAN PERIĆ) (NOVOSTI ENIGMA 1395, 15.03.1983.)
VRANJE = …RVANJE (JOVAN JANKOVIĆ) (EUREKA 1166, APRIL 2004.)
VRANJE = …RVANJE… (JOVAN JANKOVIĆ) (NOVOSTI ENIGMA 1432, 20.12.1983.)
VRANJE = …VARANJE.. (RADOMIR STANOJKOVIĆ) (MARBO 46,OKTOBAR 2001.)
VRANJE = RVANJE (I.NOVAK=) (VJESNIKOV KVIZ 314, 29.02.1984.)
VRANJE = RVANJE (SLAVKO BOVAN) (POLITIKIN ZABAVNIK 2833, 26.05.2006.)
VRANJE = RVANJE… (DOBRIVOJ AVRAMOVIĆ) (NOVOSTI ENIGMA 1745, 06.01.1990.)

Bilo bi zanimljivo povaditi sve te sastave i prezentirati ih zajedno.

Belirac је рекао...

Na srpskoj Vikipediji piše da Vranje ima dva grada-prijatelja: Požarevac i Cetinje. SES je već bio u Požarevcu (2011), sad će biti u Vranju (2013) pa Iliji Đurkoviću ne preostaje ništa drugo nego da organizuje susret enigmata na - Cetinju.

Unknown је рекао...

Ja sam inače porijeklom sa Cetinja, iz sela Kosijeri.
Jovane, pretpostavljam da će proći još dosta vremena dok se u Crnoj Gori nešto pokrene po pitanju enigmatike. Ovamo ne postoji ni jedan klub, o Savezu da i ne pričam. Ipak treba da se pojavi grupa ljudi koja se bavi ovim naših hobijem, pa da se nešto pokrene.

Belirac је рекао...

Ja sam u Vranju bio samo jednom i to s maturalnom ekskurzijom (a ove sam godine proslavio 40 godina mature!). Zato mi je baš drago što je SES u Vranju.

Da i ne spominjem da je moja kćerka godinama igrala igre iz Vranja u belomanastirskom KUD-u, koje smo mi kolokvijalno zvali "vranje". Bilo bi baš zanimljivo kad bismo za vrijeme SES-a mogli vidjeti te igre u izvođenju vranjskog KUD-a.

Belirac је рекао...

Koje li slučajnosti da je Ilija baš s Cetinja!

Ja sam na Cetinju bio dva puta. Prvi put na već spomenutoj maturalnoj ekskurziji (moj pokojni razrednik Novak Vukčević bio je Crnogorac!) i dosta godina kasnije pri povratku s ljetovanja u Herceg-Novom. Koje je to godine bilo, sad ne znam precizmo, ali - naravno - znam da smo moja supruga Vesna i ja ljetovali s Borisom Nazanskim i njegovom suprugom Sarom.

Dejan Minić је рекао...

Ja dolazim u Vranje kolima sa porodicom, nisam baš siguran kad jer mi je sinu rođendan 29., pa ako ostanu neki gosti biće malo nezgodno. Nadam se da neće ostati:)

Imam pitanje odgovornim licima, pretpostavljam da će se i to znati kad dođe taj "finansijski". Pošto imam smeštaj tamo, da li je moguće prijaviti se samo za hranu?

Ovako iz glave. Vranje je šarmantan gradić sa dosta specifičnosti čak i za mene iz Leskovca, što zbog mentaliteta ljudi, što zbog dosta starih kuća iz turskog doba. Nalazi se u uskoj kotlini koja je prilično neravna na nešto većoj nadmorskoj visini. Zbog toga je tamo uvek svežije za nekoliko stepeni i ume da bude vetrovito. Ima dosta kafića, kafana, restorana i tamo ljudi imaju naviku da izlaze bez obzira što se teško živi.
Zlobnici bi rekli da oni dobro žive pošto od 1990. u kontinuitetu potpuno ista vlast vlada gradom, pa očigledno ne žele promene.
Borina kuća će sigurno biti interesantna učesnicima susreta, a radujem se poseti manastiru Prohor Pčinjski jer tamo nisam bio do sada.

Miroslav Cvetković је рекао...

Ja ću u vreme održavanja 13. SES biti u Ohridu sa prijateljima iz Bitolja (svekar i svekrva moje starije kćerke Jovane), a pošto me neki, uz pretnju, optužuju da širim "negativnu energiju" (valjda je to sinonim za istinu?) više vam neću dosađivati. Onima koji odu želim lep provod.

Quizmaster је рекао...

Ne slažem se sa konstatacijom da ti rasterujem publiku s bloga, jer dobro je poznato da narod voli da prati okršaje u "Velikom bratu" i na "Farmi", pa tako s pažnjom posmatra i ovu prepisku.

Nemoj samo ti da pričaš o tome šta ko briše, jer kod tebe se brišu i potpisane i anonimne poruke koje ti se ne sviđaju, dok anonimne čiji sadržaj je uperen protiv mene ostavljaš. Ja sam obrisao jednu anonimnu poruku - ako neko hoće nešto da mi poruči javno, nek se potpiše.

Neke kolege verovatno ne znaju da si me izbacio sa svoje fejsbuk grupe, tako da više ne mogu tamo da pišem poruke. S druge strane, ja tebe nisam izbacio iz "Kluba ljubitelja kvizova", nego si dobrovoljno otišao kad sam zabranio da se grupa svakodnevno zatrpava reklamiranjem enigmatskih sajtova (što ste radili jedan momak i ti). Niko od 200 kolega kvizaša tada ti nije dao podršku, pošto su zadovoljni načinom na koji sam moderator grupe.

Ovo što ironično komentarišeš o mojim pobedama je bezveze, pošto je potpuno jasno da ne mogu uvek da pobedim. Međutim, nemaš nikakav pametan komentar na činjenicu što imam ubedljivo najviše uspeha na domaćim i međunarodnim takmičenjima, što bi trebalo da budu kriterijumi kad se bira naš najuspešniji enigmata. Imaš neki pehar koji se odnosi samo na Susrete enigmata Srbije, a novinarima pričaš da si daleko najuspešniji enigmata u Srbiji. Konačno, ne bi ni taj pehar dobio da nisam četiri puta onemogućen da se pojavim na SES. Svako ko objektivno razmišlja zna da bih skupio dovoljno bodova na tim susretima da budem prvi na listi, a povrh svega ti i ostale kolege imali bi koji bod manje.

Što se tiče privatnog života, tvoj komentar o nečem što se neguje godinama je bio nepotreban, jer niko ti ne zamera niti zavidi na takvom uspehu. Moje priznanje da mi nešto ne ide u životu rečeno je zato što sam iskren, a ti pišeš naknadni komentar samo da bi me povredio. To što ja negujem godinama, to je moja tuga u srcu za jednom ženom koju volim, a iz te patnja nastaju vrhunske zagonetke, kao što razni umetnici stvaraju nezaboravne kreacije posvećene dragoj osobi.

P.S. Idem sad na jedan put, pa molim sve komentatore da detaljno pričaju o mom psihološkom profilu dok se ne vratim. Jedino nemojte pričati nešto o otuđivanju sredstava iz Enigmatskog saveza Srbije, jer to je potpuno nebitno za diskusiju!

Slavko Bovan је рекао...

Ukratko rečeno, valja doći u Vranje!

ENIGMOTEKA је рекао...

Baš lepo što predsednik ESS u svom kalendaru događaja pominje samo SES i SOZAH, a tamo neku manifestaciju zvanu "Enigmatska kolonija" koja je najstarije okupljanje enigmata u Srbiji i na koju je poslednjih godina dolazio totalno zanemaruje, iako je organizuje Društvo koje je član TOG SAVEZA!!!
Stvarno me čude neki ljudi koji mogu da gutaju sve ove nebuloze i ćute odobravajući sve ovo, zarad neke sitne tezge koju ima omogućava ovakav lik.
Toliko o čojstvu, poštenju i obrazu!!!!!!

Slavko Bovan је рекао...

Željko, ne bi bilo loše da se preciznije izražavaš.
Koje nebuloze, koji ljudi ćute i zarad koje tezge?

ENIGMOTEKA је рекао...

Nisam mislio na tebe naravno, ali će se ostali verovatno prepoznati.
Neću više ništa komentarisati, ne znam ni šta mi sada bi.
Pozz

Slavko Bovan је рекао...

@ Čovjek sa Kviskom reče:
Nemoj samo ti da pričaš o tome šta ko briše, jer kod tebe se brišu i potpisane i anonimne poruke koje ti se ne sviđaju, dok anonimne čiji sadržaj je uperen protiv mene ostavljaš. Ja sam obrisao jednu anonimnu poruku - ako neko hoće nešto da mi poruči javno, nek se potpiše.

@ Odgovor
Totalna neistina koju mogu da potvrde svi čitaoci. Prilčno me iscrpljuje ovo stalno opravdavanje za nešto što me dotična individua proziva a još je jedna od mnogobrojnih neistina/poluistina.
Ne računajući zadnji hepening (kada je ZR ubacio na desetine krajnje bezovraznih i uvredljivih komentara koje sam brisao, uz stalni poziv njemu da komentare "uljudi", a on je zloupotrebljavao moje gostoprimstvo) za 7 mjeseci rada ovog bloga izbrisano je najviše 5-6 komentara i to onih koje je trebalo obrisati (Naravno, ovdje ne ubrajam tehničke prepravke). Najmanje dva komentara koja su obrisana bilo je vrijeđanje ZR-a, a bili su anonimni.

NEKA SE JAVI NEKO KOME SAM OBRISAO KOMENTAR (a nije ga trebalo obrisati).

M.Paunović је рекао...

Aman ljudi! Ovo je enigmatski blog, a ne mesto za prostakluke i bezobrazluke. Poručujem "kvazi",pardon,"kvizmasteru" da nas poštedi daljih komentara u stilu Vranje-sranje. Slavkov blog je mesto za enigmatske zanimljivosti, a ne za prepucavanja i vređanja.
Pozdrav od običnog (po samozvanim velemajstorima možda - trećerazrednog) zaljubljenika u enigmatiku - Momira Paunovića iz
Pančeva.

Анониман је рекао...

Za bolje upoznavanje Vranja preporučujem učlanjenje u grupu na fb, npr. staro vranje, vranjanski bez muku i sl. A to što ništa tamo ne radi, pa gde radi!? I Niš je bio grad elektronike, pa... Sad radi samo BG! Ali, za enigmatsko druženje, po meni može i dobra livada. Tamo je Raša sa svojima pristao da bude domaćin, a valjda ćemo mu pomoći svi iz bliže okoline. Predlažem da sledeće godine SES budu u Novom Sadu, drugom gradu enigmatike. Ali, ima li tamo članova ESS i ko bi to organizovao?! Isto tako moglo bi da se kandiduje Smederevo, pa Jagodina, pa ... A što se tiče primedbe na (ne)postojanje kluba u Nišu, ista je situacija kao u svim gradovima sem BG. A to ko se kome ne sviđa, Slavko, Živanić i sl., pa možda se i meni neko ne sviđa... Poslovanje ESS je u skladu sa propisima, postoji nadzorni odbor pa ćemo čuti izveštaj kad treba. Nagađanje o malverzacijama je odokativno! Sve ima svoj kraj, al* kad mu dođe! I zato svi za Niš, pa u VRANJE! Ko ne dođe, dobro je. Poštedio je i sebe i ostale. IMA KO HOĆE!
NIKOLA ČD PEŠIĆ iz Niš, bre

Mišo је рекао...

Željko,
nisam ni u jednom kontekstu ništa ružno ni rekao ni pomislio o Koloniji, niti je zanemarujem. Josip je spominjao datume koji su utanačeni i samo sam ''mjerio'' razmak između njih. Nemam podatak o datumu Kolonije, vjerovatno bi priča bila drugačija. Koloniju cijenim i poštujem kao odličnu enigmatsku manifestaciju: vjerovatno sam zato, kao što i sam kažeš, na nju redovno dolazio!

Quizmaster је рекао...

Jako dobro se sećam, a može verovatno posvedočiti još neki kolega, da je na Bovanovom blogu bilo i nekih nepotpisanih poruka koje nisu nikakvo vređanje, ali su brzo skinute jer svojim sadržajem mu se nisu dopale. Šta je konkretno bila tematika, ne mogu da se setim, ali dobro sam zapamtio da ga je jedan anonimni čitalac prozvao što mu je obrisan komentar.

Što se tiče onih poruka koje su meni obrisane, to je urađeno uz jeftino opravdanje da su uvredljive, kako bi se sprečilo da istina izađe na videlo. Uostalom, to što me je Bovan izbacio sa svoje fejsbuk grupe je još veće sprečavanje slobode govora, a podsetilo me na ono kad je Lazarević ukinuo rubriku sa pismima čitalaca na sajtu ESS, misleći da se time može sprečiti da se sazna istina.

Quizmaster је рекао...

Momire, ako nemaš šta da prokomentarišeš u vezi tematike (koja se odnosi na to kako je Živanić uzurpirao savez, pa sredstva od saradnje sa listom "Alo" uplaćuje na svoj račun, umesto na račun ESS) onda gledaj svoja posla. Ako pak hoćeš da ravnopravno učestvuješ u diskusiji osvrni se na ono što je suština, a to kakav je moj stil pisanja, nebitno je.

Pogotovo bi bilo pametno da ćutiš jer si kao saradnik lista "Alo" saučesnik u toj raboti kojom se direktno nanosi šteta Enigmatskom savezu Srbije. Da imate malo morala, časti i poštenja, Bovan, ti i ostali koji sarađujete sa Živanićem bi prestali da mu šaljete radove, no vama je bitnije da zaradite koju kintu od te tezge nego opšti interes ESS i njegovih članica.

Na kraju, ako si baš dokon, pa želiš da učestvuješ u nekoj internet diskusiji, predlažem da odgovoriš Miroslavu Cvetkoviću zašto tripliraš radove pa ih svesno šalješ u "Alo", "Pančevac" i "Enigmu".





Quizmaster је рекао...

Pešiću, ja sam mislio da si ti iskren čovek, no sad počinjem da sumnjam. Novinaru izjavljuješ da si predsednik kluba koji ne postoji u registru udruženja, a sad pokušavaš i da relativizuješ stvari oko saradnje ESS sa listom "Alo". Kao, nije tu baš sve jasno??? Ako tebi i kolegama nešto nije jasno, onda idite na blog Mileta Jankovića, tamo je u otvorenom pismu predsedniku ESS sve lepo objašnjeno.

Vama Nišlijama pravi potez (koji bi pozdravili svi oni koji žele dobro srpskoj enigmatici) bio bi da se sad okrenete protiv Živanića i prvom sledećom prilikom glasate protiv njega! Živanić je sredio da vam budu odštampane knjige, vi ste mu dali glasove da postane predsednik ESS i odigrali ključnu ulogu da on legalizuje otimačinu tog dodatka "Alo". Sad je to sve gotovo i ništa mu više niste dužni - njemu nek ostane ta prokleta tezga, a nek na čelo ESS dođe neko pošten, ko neće zloupotrebljavati neprofitabilnu organizaciju za svoje lične potrebe. Onda će novosadski enigmati možda i napraviti neke susrete u Novom Sadu, a da sarađujemo sa savezom u kome je predsednik Živanić, to ne dolazi u obzir!


Slavko Bovan је рекао...

Uz ovu priču valja pomenuti da su u ovom dijelu Srbije Susreti bili samo jednom (Niška Banja). Iako nisam veseo zbog udaljenosti (i većih toroškova), ipak se radujem da se upoznam i sa jugom Srbije.

Slavko Bovan је рекао...

Ako se dobro sjećam, Marjan Radaković vodi evidenciju o svim učesnicima Susreta.
Mislim da je nas malo (manje od 5) koji smo bili na svih dosadašnjih 12 Susreta.

Анониман је рекао...

Да не замарам остале, Зорану ћу рећи да ми Живанић није штампао књигу, ни мени а ни Марјану који смо гласали за њега и превагнули, сматрајући да је то решење ипак боље од понуђених и не понижавајући никог. Што се нас тиче, а чини ми се и већине, најбоље је било да Лаза остане доживотни председник, али ако се не може, неко мора. Да се је Зоран кандидовао и раније, можда бих за њега гласао. Миле Јанковић је својевремено био председник и осим Жељка, други се није кандидовао из тог краја. Позиција коју критикује са листом Ало, је наслеђена, кажу да за то има оправдања а пословање ће се кад-тад испитати и презентирати јавности. Живанић остаје председник ЕСС док не поднесе оставку, сменимо га или ... али до тада се мора поштовати и није фер да га критикује неко ко и није члан. Лако је из хладовине критиковати, упрегни се да повучеш па ћеш променити мишљење!
Не знам у ком регистру је Зоран гледао да не постоји ЕК Ниш, али ја сам га лично регистровао у Нишу одавно и никада га нисам гасио.
Никола ЧД Пешић

Миле Јанковић је рекао...

Vidi sajt "Agencija za privredne registre" - udruzenja - brisano iz registra.

Миле Јанковић је рекао...

"Позиција коју критикује са листом Ало, је наслеђена, кажу да за то има оправдања а пословање ће се кад-тад испитати и презентирати јавности."

Nikola, pročitaj na mom blogu otvoreno pismo M.Živaniću pa onda donesi svoj sud. Kakva bre opravdanja, sve to radi zbog svojih ličnih interesa (povećanja proseka za penziju, a i honorara koje on deli po svom ćefu).

Quizmaster је рекао...

Imam jednu dobru vest za sve kojima smetam... Bićete mirni bar 24 sata, pošto sam sutrašnji dan rešio da posvetim odlasku na pecanje sa ocem i ne želim da mi ove gluposti koje se dešavaju u Enigmatskom savezu Srbije pokvare dobro raspoloženje sa Dunava.

Moj otac Bogdan, koga kako vreme odmiče sve više cenim (a ranije smo se znali i gadno posvađati), proveo je ceo svoj radni vek u fabrici "Novkabel". Kao inženjer metalurgije bio je vrhunski poznavalac prese i zvali su ga da radi u Nemačku, ali nije želeo da mu sinovi odrastaju u tuđini. Sa inovacijama koje je imao (za koje je ovde dobijao skromne povišice) u Nemačkoj bi stekao gomilu para, no on ne žali za tim. Godinama posle odlaska u penziju zvali su ga noću da dođe u pogon Metalurgije i reši neki problem u radu prese.

Slično kao ja, otac se nije uvlačio šefovima, pa samo iz tog razloga nije dogurao do neke direktorske pozicije. Na radničkim savetima bio je trn u oku za svoje pretpostavljene, nije zazirao da postavlja neugodna pitanja iako su pokušali i fizičkim putem da se obračunaju sa njim. Na kraju su shvatili da sa poštenim i tvrdoglavim čovekom, koji je povrh svega trenirao boks u mladosti, ne možeš izaći na kraj.

Na nedavnoj svečanosti "Kviskoteke" Lazo Goluža mi je rekao da pozdravim mog oca, koji mu je pre 26 godina poklonio novčanik i kog još uvek koristi. Naravno, nije se moglo dogoditi da Bogdan Radisavljević vodi svog maloletnog sina na kviz "Brojke i slova", a da nešto ne pokloni uredniku emisije. Kasnije je vaspitao svog sina da bude velikodušan i da se ne sramoti u životu za neki sitan novac, a razume se, ni da ne dozvoli da ga neko potkupi.

Hvala ti, tata, što ličim ne samo fizički na tebe, nego sam isti i po karakteru. Žao mi je što nemaš unuka. Voli te tvoj sin Zoran!

Анониман је рекао...

Povodom komentara "Q.mastera", javljam se poslednji put, uz sledeće napomene:
1. Nemam nameru da o stanju u ESS raspravljam sa onima koji ESS ne doživljavaju kao svoj. Osim toga, ne mogu sa njima ravnopravno da diskutujem, jer nisam na njihovom "nivou".
2. Moje je autorsko pravo da poneke iste anagrame šaljem na više strana. Ne stidim se, naprotiv ponosim se, što mi anagrame objavljuju tri lista (Enigma,Alo i Pančevac. Ja sam se profesionalno ostvario na pravnim poslovima i ne bavim se enigmatikom radi zarade, već amaterski (u pozitivnom smislu te reči),iz ljubavi, pa mi je zadovoljstvo da svoje sastave (makar oni bili i isti) vidim na stranicama raznih listova.
3. Zoran Radisavljević (alijas "Q.master") je poslednja osoba koja mi može zameriti što pojedine anagrame objavljujem u više listova. Narodski rečeno, on vidi trn u tuđem, a ne vidi panj u svom oku. Iz Dinkove evidencije je očigledno da on to čini još izdašnije od mene (u tom smislu on je moj inspirator). U 2011. i 2012, ovaj cenjeni kolega anagramista trećinu svojih sastava objavio je istovremeno u dva, tri, četiri, pa i više listova. Tako se, na primer, anagram DOKTOR PRAVA sa postavkom PRVO ADVOKAT pojavio u Skandismerki,Ju novostima, Osmosmerki i Dominu, a toliko puta je objavljen sastav EKONOMSKA KRIZA=KO SKENIRA MOZAK, MEDONOSNA PČELA=ODMAČE SE POLEN i mnogi dr. Još više sastava objavljivao je po tri puta (ZA DOLAR VIŠE=LOVIŠ ZARADE, BUMERANZI=ZABRINU ME, KRUPIJEI=JURE I PIK itd. Ako je to greh, a mislim da nije, g. Q.mastere treba prvo sebe da (samo)kritikuješ što ti se anagrami ponavljaju u više litova. S poštovanjem, MOMIR PAUNOVIĆ, Pančevo

Quizmaster је рекао...

Kolega Paunović, pored toga što nema argumenata za diskusiju, potpuno je neinformisan i priča koješta.

Kao prvo, ja Enigmatski savez Srbije doživljavam kao neprofitabilnu organizaciju u kojoj bi svi članovi trebalo da imaju ravnopravan status, što poslednjih godina znamo da nije tako. Zahvaljujući Živaniću i onima koji su mu to dozvolili, prešlo se na potpuno otvorenu privatizaciju saveza i čistu otimačinu. Zbog nepoštenja, laži, nameštaljki i drugih nečasnih postupaka pojedinaca to nije savez u kome želim da budem, ali to me ne sprečava da ukazujem na negativne pojave i tražim promene.

Drugo, već sam objasnio ljudima da ja svoje radove (obično 50-60 komada) pošaljem povremeno Miletu Budiću, koji kasnije to distribuira u svoje listove i listove Roberta Čobana. Upozorio sam Mileta da me pozove kad mu zafali radova, ali očigledno, hoće i on da u ovo vreme krize nešto uštedi. Naravno, ovu saradnju bih mogao i da prekinem, ali Mile je čovek koji uplati solidan honorar odmah po prijemu radova - nađite mi jednog takvog u Srbiji, pa ću anagrame slati njemu.

Naravno, primećujete razliku - neko namerno umnožava svoje iste radove da bi u pomenutoj zbirci Dinka Kneževića bio visoko rangiran po broju objavljenih radova, dok se meni može desiti jedino u slučaju nepažnje da pošaljem isti rad u više listova.

Posebno me zasmejava to što spominje kolega, kako mu predstavlja zadovoljstvo da mu se isti rad pojavi u više listova! Tako obično razmišljaju početnici, pa šalju iste zagonetke u više listova, dok iskusni enigmati znaju da tako nešto ne bi trebalo raditi ne samo zbog obzira prema redakcijama nego i zbog poštovanja prema čitaocima. Konačno, to umnožavanje istih radova ukazuje i na nedostatak kreativnosti autora, kog mrzi da izmisli nešto novo čime bi popunio rubrike u pomenutim listovima.