понедељак, 26. август 2013.

NOSTALGIJA (29)

Prva objavljena osmosmjerka u „Vjesnikovom Kvizu“ br. 83. iz 1975.godine

7 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Zahvaljujem Iliji na prilogu!

Slavko Bovan је рекао...

Prvu osmosmerku u Srbiji objavio Zlatan Pupezin (iz Kikinde). U razgovoru sa Zlatanom saznajem sam da ga odavno ova vrsta zagonetaka ne interesuje previše (posvetio se, skoro isključivo, ukrštenicama)

Slavko Bovan је рекао...

Čini mi se da je autor ove prve osmosmerke Branko Lipanović.

Slavko Bovan је рекао...

I na letimičan pogled zapažaju se neki "faulovi" (npr IKA), ali prva je prva!

N. Petkovski је рекао...

A zašto bi IKA bila "faul", zato što je reč od samo 3 slova? Ako nisi zapazio cela je osmosmerka geografskih pojmova iz bivše SFRJ, a sa 3 slova ima još i KRK, PEĆ, RAB, VIS ...

Slavko Bovan је рекао...

Nikola, prijatelju, IKA je faul jer je ima na najmanje 3-4 mjesta.

Miroslav Cvetković је рекао...

Žalosno je da i nakom skoro četrdeset godina od objavljivanja prve osmosm(j)erke na ovim prostorima, iako postoji prilično prihvaćeno pravilo koje definiše ispravnu osmosmerku, ima ljudi koji to ne znaju ili ne žele znati: reči se moraju nalaziti u svih osam smerova, svaka reč se mora ukrštati barem dva puta sa ostalim rečima, ne sme se ista reč pojavljivati na dva i više mesta, svaka reč mora imati barem jedno samo svoje slovo, broj reči po smerovima treba biti približno isti za sve smerove...
Ova, prva objavljena osmosmerka Branka Lipanovića ima čak četiri reči koje se ne ukrštaju sa ostalim rečima u dijagramu, desetak reči ima samo jedno zajedničko slovo, u sva četiri dijagonalna smera ima samo 12 reči od ukupno 59 u dijagramu... No, to je početak. Neke osmosmerke koje su objavljivane kasnijih godina su bile i daleko lošije, posebno u izdanjima "Dečjih novina", ali i u "čuvenim enigmatskim listovima" kao što je, na primer "Enigma".
Postoji mišljenje da je osmosmerka jednostavna za sastavljanje, pa su je često sastavljali slabiji enigmatičari što je to pogrešno mišljenje još više učvrstilo. Mnogo dobrih enigmata je odustajalo od sastavljanja ove popularne zagonetke takoreći pre no što su počeli. Razlog je očigledan: niti je osmosmerka za sastavljače početnike, niti je svako može sastavljati, ali zato oduzima mnogo više vremena od onog potrebnog za sastavljanje dobrih ukrštenih reči. Tako je na kraju na osmosmerkaškoj sceni ostao mali broj "specijalista" i nekoliko enigmata koji su objavljivali po nekoliko ovih radova mesečno, ili čak godišnje.
Na kraju je ispalo da su neki enigmatičari postali poznati osmosmerkaši samo zato što je tržište tražilo ove radove, a malo autora ih je sastavljalo. Dvojica su se tu posebno istakla - jedan je pokojni kolega iz BIH, a drugi i dalje izluđuje urednike i rešavače svojim biserima. Ova dvojka je, da ne bude zabune, objavila na hiljade osmosmerki.

Današnje stanje je ovakvo: u Srbiji JEDAN jedini enigmata ima konstantno dobre osmosmerke, tu je još jedan sa izuzetno mnogo obrađenih različitih tema u osmosmerkama, ali sa dosta grešaka jer koristi neproverene izvore - inače dosta dobro sastavlja, jedan kolega koji sastavlja osmosmerke trideset godina, ali još nije dobro proučio pravila (valjda će to učiniti u narednih 30 godina), još nekoliko njih sastavlja i objavljuje po nekoliko do nekoliko desetina osmosmerki godišnje i, na kraju 3 kompjuterska programa - jedan loš i dva solidna.

Da ne zaboravim - Kaica Đorđević je jedini pravi dobar osmosmerkaš u Srbiji! Uz sva pravila koja postoje on je sebi dodao još nekoliko: Sva rubna slova osmosmerke moraju biti iskorišćena, ne koristi reči kraće od PET slova (osim ako tema ima izuzetno malo pojmova, pa i tada ne krađe od ČETIRI slova), slova konačnog rešenja se nigde ne dodiruju.