понедељак, 30. септембар 2013.

ENIGMATSKI LIST SA NAJMANJIM TIRAŽOM



 Piše mi (nam) Miroslav Cvetković:

Početkom prošle sedmice dobio sam radni zadatak od glavne urednice izdanja ITP "Una Press", u kome radim poslednjih 10 godina kao urednik enigmatike - ni prvi, a nadam se ni poslednji. Ali... veoma tajnovit: treba napraviti enigmatski časopis (ili je to, možda, enigmatski dodatak?) na šesnaest stranica, formata A-4. To je tražio neko iz jednog našeg dnevnog lista, ali nije rekao šta će sa njim uraditi - da li će biti objavljen kao dodatak u tom dnevnom listu, ili je za "ograničenu upotrebu". Jedini podatak koji sam dobio, a bez njega ne bih ni mogao ništa uraditi, bilo je ime i prezime ličnosti kojoj je ovaj tajanstveni enigmatski list posvećen: Ana Dabović. Svi koji prate košarku znaće da je reč o dvadesetčetvorogodišnjoj Cetinjanki koja sa sestrom Milicom igra za košarkašku reprezentaciju Srbije, a krajem prošle nedelje je otputovala u Rusiju gde će igrati za novi klub "Dinamo" iz Moskve.
Bez mnogo pitanja krenem u ponedeljak u 14 časova na posao (rok je prekratak: treba sve sastaviti, pronaći fotografije, pripremiti za štampu i proslediti redakciji na proveru do srede ujutru). Mnogo rada, malo sna... ali, iako sam iz sata u sat bio sve sigurniji da je reč o "internom" izdanju, nisam ni na trenutak pomislio da nešto skarabudžim i uzmem lake pare (uzgred, uzimam samo deo ugovorenog novca - posao sam dobio od poslodavca, a ne direktno). Već u utorak popodne shvatim da će se trud isplatiti, a rok biti ispoštovan. U 8 časova u sredu ujutru nakon što sam mejlom prosledio poslednje megabajte enigmatskog sadržaja, zadovoljan kvalitetom i izgledom svih šesnaest stranica, sednem da odmorim i popijem zasluženu tursku kafu, pre nego što nastavim na dva dana prekinute redovne obaveze...
Sve do jutros, radeći druge stvari, pomalo sam razmišljao o ovoj maloj misteriji. Danas u 11 časova pozvala me je urednica i pojasnila ono što sam i pretpostavljao, ali me je i obradovala "povratnom porukom" Ane Dabović koja je oduševljena "svojim enigmatskim listom", uz dodatak da je sve rešila, jedino nije pronašla svih sedam razlika (jedan od više od dvadeset zadataka). Ko je naručilac ovog "specijalnog enigmatskog projekta" ne znam, a profesionalni odnos prema poslu kojim se bavim mi ne dozvoljava da se raspitujem i čeprkam.
Ipak, jedno je više nego jasno: neko kome je Ana draga (rođak, prijatelj, dečko...) dosetio se da na veoma originalan način obraduje Anu pred njen odlazak u novi klub i novu sredinu, i da joj prve trenutke boravka u Moskvi ulepša njenim omiljenim hobijem - rešavanjem enigmatskih zadataka.
Drago mi je što sam učestvovao u ovoj lepoj tajnoj misiji iako je ovo "enigmatsko izdanje" imalo ubedljivo najmanji tiraž od svih koje sam u svojoj tridesetdevetogodišnjoj enigmatskoj praksi uradio.
(Na slici: jedan od radova u enigmatskom listu sa najmanjim tiražom u istoriji enigmatike).

7 коментара:

Belirac је рекао...

Pa imali smo i mi drugi enigmatičari takvih "slučajeva", čak i izdanja s 0 (nula) odštampanih primjeraka. No, sada su druga vremena. Ako se takvo izdanje "zakači" na internet, odmah će dobiti brojne rješavače.

Miroslav Cvetković је рекао...

Ja ovde pišem o listovima koji su odštampani (klasičnim štamparskim postupkom - ma koliko to u ovom slučaju koštalo) i, uslovno rečeno - plasirani na "tržište"!

Belirac је рекао...

A kako se zvao taj "list"?

Miroslav Cvetković је рекао...

Na naslovnoj strani je velika slika Ane Dabović, dole desno je skandinavka 11x6 (10x5), a sa leve strane je tekst:
Ana Dabović u:
- Skandinavkama
- Osmosmerkama
- Klasičnoj ukrštenici
- Beloj ukrštenici
- Domino ukrštenici
- Mozaičkoj ukrštenici
- Skandi saću
- Magičnom liku
- Anagramu
- Lavirintu...

Ja nisam radio pripremu naslovne strane (sve ostale jesam), ali ideja je moja. Dakle, list je bez pravog naslova (zaglavlja).

Sadržaj:
Dvadeset jedan rad, najviše (7) skandinavki (15x22) + manja naslovna, 5 osmosmerki, po jedan rad od preostalih pomenutih... jedan izvanredan anagram.

Миле Јанковић је рекао...

Ma, kaži ti nama da li si ti ovo NAPLATIO (leglo na račun), a to koliki je tiraž to je za nas enigmate manje bitno.

Miroslav Cvetković је рекао...

Mile, verovao ili ne, pre 10 minuta sam dobio SMS od pošte - stigla mi je post-net uputnica.

Миле Јанковић је рекао...

E, to je super. Tako treba.