уторак, 26. новембар 2013.

REČ PO RIJEČ (331)



HUNGARORING
Staza Formule 1 koja se nalazi u blizini Budimpešte. Na njoj se održava trka za Veliku nagradu Mađarske. Ova trkačka staza je 1986. postalo prvo mesto iza „Gvozdene zavese“ gde se održava Velika nagrada Formule 1. Plan je u početku bio da se napravi ulična trka slična stazi u Monaku na Nepligetu- Budimpeštanskom najvećem parku. Međutim tadašnja vlada je odlučila da staza bude van Budimpešte blizu glavnog auto-puta. Sve je bilo gotovo za osam meseci, i to je najbrže završena staza. Dužina staze je 4 381 metara.

3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Hajro, ovo je za tebe!

Анониман је рекао...

Vidi ga sjeca se... evo si mi dan zapocheo sa lijepim sjecanjima na Hungaroring. Ima veze i sa enigmatikom - radio sam veliku skandinavku i "Na danasnji dan" test na posljednjoj strani nedjeljnog Oslobodjenja. Na istoj strani (veliki format) su ponekad objavljivani tekstovi o automobilizmu. Autor je bio uzasno povrshan, mijeshao je konkurencije, strava... Ja prigovorim uredniku, velim da sramote novinu... a on onako otprve "Hajde ti napishi bolje". Vec sam imao desetine kaseta snimljenih sa satelitske TV, komplete sportskih magazina, pristup atuelnim svjetskim casopisima i prevodiocima (gospodje u press servisu su sjedile do nas u Orbisu), na Grobnik (Svjetsko prvenstvo motociklista) sam redovno ishao kao akreditirani "novinar" i fotoreporter vec nekih 7-8 godina ... dakle pocnem pisati o tockashkim sportovima (ukljucujuci i meni posebno dragi biciklizam), uspijem se ugurati u listu novinara registriranih kod svjetske auto federacije i evo me (sa Vojom Sekulicem) na Hungaroringu sa svim mogucim akreditacijama, pristupom u boksove i sl. Prva osoba koju sam sreo provlacheci se izmedju ogromnih prikolica (sve je kao NASA) je bio Airton Sena koji je pokushavao krishom od novinara stici do svoje prikolice... Sutradan na startu sretoh Ivicu Puljica iz Yutela, buka koju prave bolidi na startu je neopisiva, razgovor nemoguc... Koja su to vremena bila, bio sam placen da odradim nesto sto bih ja rado platio samo da imam pristup. Zlocesti Slavko, kako da nadjem motiv za rad danas.
Hajro

Slavko Bovan је рекао...

Naravno da se sjećam! (Ovo sam namjeravao da stavim još prošlog mjeseca, a onda sam čekao a evo nestrpljivo sam čekao novi red za slovo H)