петак, 27. децембар 2013.

MEĐU NAMA



СТО ГОДИНА УКРШТЕНИХ РЕЧИ
            Љубитељи „краљице загонетки“ –  укрштених речи, ове године обележавају сто година од штампања првог оваквог енигматског састава. Јубилеј се везује за 21. децембар 1913. године, када је у њујоршком недељном листу World (Свет) објављена нова загонетка под називом  „FUN`S Word-Cross Puzzle“ (Разонодина загонетка Крст од речи). Аутор тог енигматског изума био је Артур Вин, новинар по професији, а досељеник из Енглеске.
Загонетка је убрзо постала веома  популарна широм Америке, па су је двадесетих година одатле преузели листови европских земаља. Први овакав састав у Енглеској појавио се фебруара 1922, у Француској 9. новембра 1924, а у Италији 8. фебруара 1925. године. Из ових земаља нову загонетку преузели су листови других европских држава (Данска, Шведска, Норвешка, Мађарска, Пољска, Италија и Совјетски Савез), а убрзо је прихваћена и на просторима бивше Југославије.
Између Американаца, Енглеза и Италијана постојало је дуготрајно спорење око тога ко је аутор прве укрштенице.  Истраживачи су навели више примера укрштеница објављених у Европи пре 1913. године. По италијанској верзији, изумитељ укрштених речи је Ђузепе Аиролди, који је свој састав штампао 14. септембра 1890. године у часопису „Il Secolo Illustrato della Domenica“. У неким енглеским изворима наводи се да је аутор прве укрштенице Мајкл Дејвис, новинар листа “Тimes“.
Мада су сличне загонетке објављиване и пре 1913. године,  оне су окарактерисане као „праукрштенице“, а Винов састав проглашен је за прву модерну укрштеницу, уз образложење да садржи три битне иновације. Прво, у његовој укрштеници се укрштају различите а не исте речи, што у раније објављеним саставима (магичним квадратима) није био случај. Друго, Вин је у дијаграм убацио границе између речи (у облику празног „острва“), чиме је омогућио да се и водоравно и усправно уписује више речи, тако да укрштенице буду већих димензија. Најзад, он је увео нов начин нумерације, одредивши бројевима где треба уписивати решења. Уз то образложење, Американци су окончали спор око ауторства прве укрштенице, тако што су Винов састав уврстили у познате енциклопедије и лексиконе, чиме су дефинитивно наметнули став да је најстарија укрштеница у свету настала код њих 21. децембра 1913. године.
Прва модерна укрштеница у Београду објављена је у „Илустрованом листу“ број 11 од 18. марта 1925. Уз тај састав одштампана је и следећа напомена: „Овакви ребуси су сада поплавили Европу: права зараза! Зато идемо и ми за духом времена“. Држали смо, дакле, корак са Европом, за разлику од Црногораца, који су прву укрштеницу објавили тек 1934. године.
Пошто ни „Политика“ ни други дневни листови нису известили јавност о овом значајном енигматском јубилеју, надам се да ћете овај текст објавити у рубрици „Међу нама“, да бар овако обележимо стогодишњицу укрштених речи.
Момир  Пауновић,
енигмата из Панчева

НАПОМЕНА:
Овај текст објављен је у дневном листу ПОЛИТИКА број 35970 од 27.децембра 2013, у рубрици Међу нама, на стр. 15.

3 коментара:

Анониман је рекао...

Slavko,

Dobro je da si deo prostora na svom
blogu posvetio jubileju ,, kraljice zagonetaka''.
Da bi podaci o objavljenim tekstovima
bili potpuni, treba dodati i ovo. Riječki FENIKS
i SUPER FENIKS su publikovali dvadeset tekstova,
koji se odnose na različite aspekte ukrštenice.

Miroslav Živković

Rok Ban је рекао...

Dokle sam mogao pratio sam napise u Feniksu (već dva meseca ne dolazi u Sloveniju), članci su vrlo dobri i ne bi bilo loše da se pojave i na ovom blogu, tako da se sa sadržajem upozna što više posetioca bloga. Bilo bi dovoljno navesti samo naslov članka, a tekst priložiti na linku.Usput bi ZAMLIO kolegu Živkovića da ako može ili ima, u svojoj bogatoj arhivi, navede koliko je različitih likova ukrštenica objavljeno u Vinovim novinama od 21 decemba 1913 pa do 31.5 1914, a koliko od prvog juna pared.

Slavko Bovan је рекао...

Već sam pisao kolegi Živkoviću po tom pitanju.