петак, 24. јануар 2014.

DVOSTRUKA SPIRALA


Piše Miodrag Ivanišević (deo pisma):
Šaljem ti interesantnu zanimaciju na koju sam naišao na dalekim Tenerifima. Radi se o liku pod imenom DOBLE CARACOL, ili u prevodu DUPLA ili DVOSTRUKA SPIRALA. DVOSTRUKI PUŽ je takođe korektan prevod. Odmah sam se bacio na posao i šaljem ti na uvid prvu "spiralu" koju sam napravio. Očekujem tvoje misljenje, ali te molim da ne budeš prestrog. Šaljem ti i skeniranu originalnu spiralu sa datumom i imenom novina - za tvoju arhivu.
U svim spiralama na koje sam naišao u tim španskim novinama broj praznih polja je osamdeset, mada tome ne vidim neki logičan razlog. Ne znam da li možemo govoriti o "palindromnoj spirali" – ipak je ovo previše iskomadano, isparcelisano. Zanimljivo je da se tu i tamo neplanirano u nizu pojavljuju neki drugi pojmovi pa tako od polja 62 do polja 80 razaznajemo "ničim izazvane" MANIR, AKOV, IZA, NOVE i TAK. Ili,
od polja 63 do 50 čitamo AMOR, SKILA, VRANA. Od polja 42 do polja 26 tu  su SALA, TANA, VOJSKA, SOLI, DNA. Od 39 do 63 ALAS, BARA, KUDA, NAR, VALI, KS, ROMA.
Ako se jednog dana ova spirala primi kod naših enigmata ko zna šta je sledeći korak – možda je naš jezik spreman i za TROSTRUKU SPIRALU? Za TROSTRUKOG PUŽA?

2 коментара:

Rok Ban је рекао...

Spirala nije nepoznata zagonetka, ne bar meni, objavio sam nekoliko spirala.
Jedna od njih je i PALINDROMNA SPIRALA
objavljena u Zagonetki Zvornik 2003.
Zagonetka je i u mojoj knjizi na 222 strani

Slavko Bovan је рекао...

Ovakve vrste zagonetaka, valja povremeno objaviti da ukažemo na šaroliki svet enigmatike.