недеља, 26. јануар 2014.

NOSTALGIJA (112)




Piše. Radojica Jovičić
Prvi broj "Skandi UKRŠTENICE" izašao je  17. oktobra 1986 godine.
Izlazio je svakog petka. Izdavači su bili  Valjevski enigmatski klub "Brankovina" iz Valjeva i ZD "Čvor" iz Bjelovara. Glavni i odgovorni urednik je bio Stjepan Horvat a urednik izdanja Branko Polić.
Izašlo je  ukupno 67 brojeva i list je prestao da izlazi krajem 1988 godine. Saradnja je bila poverena klubovima iz Srbije, tako da su enigmatske priloge pripremali UE "Vuk Karadžić", "Brankovina", Klub iz Bora i enigmatska sekcija iz Loznice, ali sarađivali su i drugi.
Bile su to sve skandinavke različitog formata i jedna velika  skandinavka duplerica. Sećam se da je bilo teško nabaviti fotografije u boji, što smo nekako uspevali samo za naslovnu stranu. 

12 коментара:

R.Jovicic је рекао...

Bio je to kvalitetan enigmatski list. Saradjivali su;B.Polić,V.Mak-simboć,Ž.Pešić.M.Reljic,K.Ivanov,R. Stojković,R.Jovičić,R.Besničanin,Ž. Rackov,M.Stojnić,S.Peric,M.Marjanović,O.Ljubiratić,V.Šaric,M.Janković,Z. Stančić, B.Obradović, R.Pušonjić, Ž. Jandragić,V.Krsmanović,M.Cvetkovic, D.Rosić,D.Kos,D.Radosavljević, M.Žujović, D.Polić. S.Horvat. Najviše radovi objavio je Mihailo Reljic i Branko Polić.

Slavko Bovan је рекао...

Moram priznati da mi je ovaj list nepoznat (ili sam zaboravio?!)

Miroslav Cvetković је рекао...

I ja ga se slabo sećam. Objavljen mi je, po mojoj evidenciji, samo JEDAN rad u broju 2 (24. 10. 1986.).

R.Jovicic је рекао...

Miroslave, evidencija ti je tačna. U navedenom broju objavljena je skandinavka sa Milenom Dravić na slici.
Zašto nije bilo još radova nije mi poznato. Poydrav..

Анониман је рекао...

Skandi UKRŠTENICA je bila plod saradnje "Čvora" i "Brankovine" i ličila je na bjelovarski "Skandi Čvor" samo manjeg formata. Rekao bih da je to bio jedan od retkih enigmatskih listova srpskog govornog područja na rasklapanje. U svakom broju "išla" je nagradna skandinavka.
Zanimljivo je da su zadnja četiri broja "Skandi UKRŠTENICE" pripremili članovi novoosnovanog enigmatskog kluba "Piramida"
Ne znam razloge prestanka izlaženja pomenutog lista, ali to je bilo 29. januara 1988. a broj je bio 68 i koštao je 200 dinara.
Slavko je tih godina bio u "Orbisu", a Miroslav sarađivao sa "Eurekom", te me ne čudi što im je ovaj list promakao, odnosno što ga se slabo sećaju.
Lozničanin

Slavko Bovan је рекао...

...zato nas TIO u "Nostalgiji" podsjeća ili upoznaje s onom što smo propustili.

Belirac је рекао...

U elektronskom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice (Zagreb) piše da je izdano 68 brojeva lista "Skandi ukrštenice" (kao što je napisao i Sreten Perić):

Vrsta građe: serijska publikacija
Naslov: Skandi ukrštenice / Valjevski enigmatski klub "Brankovina" Valjevo i ZD "Čvor" Bjelovar ; glavni i odgovorni urednik Stjepan Horvat.
Impresum: Bjelovar : Valjevski enigmatski klub "Brankovina" i ZD "Čvor", 1986-1988.
Materijalni opis: 3 sv. ; 18 cm.
Izlaženje: Tjedno.
Brojčani podaci: God. 1, br. 1 (1986)-god. 3, br. 68 (1988)

Belirac је рекао...

Narodna biblioteka Srbije nema sve brojeve "Skandi ukrštenica":

2 (godište) 1987 : 12-15,18-20,23,25,27-29,31-36,38-41,43-47,50-51,53-63

1 (godište) 1986 : 1-11

Trebalo bi da pronađemo nedostajuće brojeve i da popunimo fond NBS.

Belirac је рекао...

U elektronskom katalogu Biblioteke Matice srpske uopšte nema zapisa za "Skandi ukrštenice", što vjerovatno znači da ta biblioteka nema ni jedan primjerak spomenutog lista.

Ovo pišem stoga što ponekad čujem da je neko bacio neke stare enigmatske listove u stari papir ili u vatru. Dobro bi bilo da se listovi prije bacanja ponude bibliotekama 8ili ESS-u npr.).

R.Jovičić је рекао...

Tacno je. Izašlo 68.brojeva. Poslednji je štampan 29.januara 1988.godine. Ja imam sve brojeve. Taj poslednji broj pripremio je EK "Piramida" iz Novog Sada sa Hali-
dom Bešlićem i Snežanom Savić na naslovnoj strani, čiji je autor Dušan Cucić i veoma kvalitetnom skandinavkom'duplericom u sredini. Jedan rad imao je i pok.Jan Bažik. Evo šta još piše u tom broju:
PRVI USPESI PIRAMIDE
Enigmatski klub "Piramida" iz Novog Sada, koji je pripremio i ovaj broj našeg lista, već na početku svog delovanja postigao je značajne uspehe. Ekipa ovog kluba u čijem sastavu su bili: Zoran Radisavljević, Jan Bažik i Alek- sandar Spirić, osvojila je treće mesto na Ekipnom prvenstvu Srbije u rešavanju zagonetki za 1987.god.
dok su članovi ovog kluba Jan Bažik i Zoran Radisavljević osvojili četvrto, odnosno peto mesto u pojedinačnoj konkurenciji. Toliko o listu.

Анониман је рекао...

Ovo je pravi trenutak da se zapitamo zašto nam NBS nema sve brojeve enigmatskih izdanja koja su izlazila ili koja još uvek izlaze. Mislim da smo pre svega krivi mi sami, odnosno enigmatski izdavači i štampari.
Kada sam kretao sa IZAZOVOM rečeno mi je u NBS da je štampar dužan da njima dostavi 10 primeraka. Pošto moj štampar nije to uradio, ja sam u dva navrata lično odneo po deset primeraka svakog broja. Dakle, ako hoćemo da nam enigmatsko izdavaštvo ostane trajno zabeleženo moraćemo davati obavezne primerke NBS.
Predlog Jovana Nedića je takođe dobar.
Lozničanin

Belirac је рекао...

Na web-stranici Narodne biblioteke Srbije piše ovakvo obavještenje izdavačima:

Народна скупштина Републике Србије је 14. јула 2011. године изгласала Закон о обавезном примерку публикација («Службени гласник РС» број 52/2011) који ће се примењивати од 24. октобра 2011. и тим даном престају да важе одредбе у чл. 42 – 45. Закона о културним добрима («Службени гласник РС» број 71/1994).
У односу на предходни Закон измене су бројне. Oбавеза достављања публикација прелази са штампара на издавача. Сходно члановима 5. и 7. новог Закона, издавачи су дужни да доставе Народној библиотеци Србије пет примерака сваке публикације коју издају било да је она произведена у земљи или иностранству.
Новост представља и обавеза достављања електронске копије штампане публикације у складу са чланом 8. Те копије ће моћи да се користе само на рачунарима у просторијама депозитних библиотека (Народне библиотеке Србије и Библиотеке Матице српске) и биће онемогућено њихово копирање и дистрибуција (члан 8. став 4.) Публикације треба достављати у формату PDF, а за детаљније информације контактирајте Одељење обавезног примерка.
Уколико издавач у предвиђеном законском року не изврши своје обавезе, Народна библиотека Србије односно Библиотека Матице српске неће израдити каталогизацију у публикација (ЦИП) и неће доделити одговарајуће међународне ознаке и универзалне стандардне бројеве (ISBN, ISSN, ISMN, DOI, ISAN и др).

Prema tome, obavezne primjerke dostavlja izdavač, a ne štampač. Tako je i u Hrvatskoj, samo što se u Hrvatskoj dostavlja 9 primjeraka (+ jedan za zavičajnu zbirku), a ne dostavljaju se pdf-ovi.