уторак, 29. април 2014.

NOSTALGIJA (196)



Piše: Radojica Jovičić
"MINI KVIZ". Zabavnik za mlade, kasnije Revija za osnovce. Izlazio mesečno, osim jula i avgusta kada je bio školski raspust.
Izdavač: Enigmatski savez Srbije, kasnije "Trojan komerc" iz Barajeva. Direktor: Bogdan Tašić. Glavni odgovorni urednik: Branko Polić.
Prvi broj je izašao polovinom 1995. godine a poslednji  47.  maja 2002. godine. List je bio formata 14,5x21,5 cm sa 36 stranica i koricama u boji. Sadržaj: raznovrsni enigmatski sastavci u kojima su sarađivali učenici. Bile su tu: tematske skandinavke koje su radilu iskusniji enigmati, zatim osmosmerke, ispunjaljke, magični likova 5x5 ilustrovane ukrštenice, tematska duplerica skandinavka koju je radio B. Polić, slagaljke,  iz školskih klupa razne sitne zagonetke učenika. Bio je tu i "poštanski sandučić", preko koga je B. Polić odgovarao učenicima o kvalitetu poslatih radova i kako to treba da se radi.Bila je uvek i nagradna strana, gde su učenici za ispravno rešenje dobijali nagrade u knjigama. List se delio po školama ali finansijski nije mogao da opstane.

3 коментара:

Unknown је рекао...

Šteta što zadnjih godina nema ovakvih izdanja. Rado bih svoje djevojčice "zaposlio" rješavanjem ovakvih časopisa kako bi stekle zanimanje za enigmatiku! No, i ovako se nekako snalazim :)

Voja Dodevski је рекао...

U početku je ovaj list izlazio u crno beloj tehnici na roto papiru.

Voja Dodevski је рекао...

Vredi napomenuti da je postojala rubrika pod nazivom "Mala škola enigmatike" koju je osnovao i vodio pok. Branislav Obradović, jedan od osnivača EK "Brankovina", a koja je nastavila sa radom koristeći materijal iz Branine knjige "Stihovani enigmatski bukvar".