уторак, 27. мај 2014.

OBISK


Piše: Štefan Markovič
Za vreme talijanske okupacije Ljubljane od 1941 do 1943 godine u Ljubljani je izlazio ilustrovani mesečni magazin Obisk (u prevodu Poseta).  Na 28 stranica (korice u boji) je bila i jedna strana posvećena i enigmatici. Ta strana je daleko od onoga što danas predstavlja enigmatika, uglavnom rekao bih, da je to bila strana sa logičnim pitanjima, analizom šahovske partije ili sa šahovskim problemom. Razpolažem sa godištima 1942 i 1943. Da li je ta novina izlazila pre 1941 mi nije poznato, nisam ni tražio informacije. Godište 1942 ima dva dvobroja, dok se sledeće sastoji uglavnom iz trobrojeva. Cena pojedinačnog izvoda je bila 12 lira.
Dajem kao primer naslovnu stranu jednog dvobroja iz 1942. godine i primer enigmatske strane iz istog broja. Zanimljivo pri toj stranici, koja nosi naziv "Šah-uganke" je i to, da barem zadatak broj 1 ima više rešenja. Tačna rešenja su dana u sledećem broju, sa popisom svih koji su slali odgovore u dve kategorije, sa pravilnim odgovorima i ostali. Knjižne nagrade primali su svi, koji su slali sve tačne odgovore. Iz popisa odgonetača može se zaključiti, da je novina bila prisutna samo u talijanskoj okupacionoj zoni, takozvanoj Ljubljanski provinci.

2 коментара:

Belirac је рекао...

Kad bi se tekstovi "uganki" preveli sa slovenskog jezika, onda bi zagonetke mogli rješevati i svi posjetioci ovog bloga.

Belirac је рекао...

A kakvi su ostali prilozi i tekstovi u tom "Obisku"?