субота, 25. октобар 2014.

DOČIM UOČIM


Juče mi poštar donese knjigu Gojka Mandića, a unutra i posveta. Zahvaljujem dragom kolegi i još jednom čestitam na novoj knjizi. Veoma mi je drago što sam dao svoj skroman doprinos ovom izdavačkom poduhvatu.
Evo mog teksta:



UOČIM VRIJEDNOST
Pjesnik, aforističar i enigmata Gojko Mandić četrdeset godina enigmatskog rada obilježava ovom knjigom. Daleke 1974. godine jedan je anonimni a radoznali šesnaestogodišnji gimnazijalac u zagrebačkom “Vikendu” objavio ukrštenicu, te je tako stupio u čarobni svijet enigmatike. Četrdeset godina kasnije Gojko Mandić je jedan mirni, vrijedni i znameniti majstor enigmatike, ekspert za takozvane sitne zagonetke. Malo je enigmata koji su tako vješto spojili stihove i enigmatiku kao što je Gojko.
Ovo je 19. knjiga ovog marljivog stvaraoca, šesta enigmatska. U bibliotekama  mnogih enigmata mogu se, na počasnom mjestu, naći Gojkove knjige: “Da ti dam anagram”, “Ram za anagram”, “Rijetke zagonetke”, “Rebus je rebus” i “Kratko i glatko”. Verujem da će i knjiga koju držite u rukama izboriti to mjesto i da će stajati na dohvat ruku svakom ljubitelju stihovnih zagonetaka.

Sam naslov knjige “DOČIM-UOČIM” daje kombinaciju enigmatike i poezije. DOČIM jeste veznik (dok) ali i akronim od DODAVALJKE, ODUZIMALJKE, ČITALJKE, ISPUŠTALJKE, MENJALJKE.
Na preko 120 stana uživaćete u preko 250 stihovnih zagonetaka koje su složene azbučnim redom: anagrami, dodavaljke, ispuštaljke, oduzimaljke, palindromi, umetaljke, učaureni anagram i čaure. Najbrojniji su anagrami, ali kolega Mandić se uvijek potrudi da od zaborava otrgne i po koju rijetku zagonetku, što je dodatna vrijednost ove knjige.
Ove zagonetke nisu objavljivane u štampanim medijima, a nekoliko je publikovano na internetu, na enigmatskim blogovima, gdje su sitne zagonetke doživjele novi procvat. Nakon višegodišnje “suše” u enigmatskim listovima koji su se olako odrekli enigmatskih bisera i počeli isključivo da objavljuju ukrštenice, sitne zagonetke u zadnje vrijeme na internetu doživljavaju renesansu. “Zrnca” su ukras enigmatskih sajtova i iz dana u dan dobijaju sve više poklonika. Jedan od onih koji su zaslužni za oživljavanje iskonske enigmatike je i Gojko Mandić.
Valja napomenuti da je Gojko u pripremi i nastanku ove knjiga imao podršku trojice  sugrađana i kolega-enigmata Zlatka Delić, zaduženog za tehničku pripremu, lekturu i korekturu, Mladena Spasojevića, dugogodišnjeg izdavača i štampara Gojkovih knjiga i Darka Samardžića – KODAR-a, ilustratora zaduženog za korice. Uvijek je dobro imati prave konsultante, a Zlatko i Mladen su svakako kompetentni da uoče kvalitet. Sva četvorica su ujedinjena u plemenitoj misiji: “vraćanje stihovne zagonetke na mesto koje zaslužuje”.
Sitne zagonetke su biseri enigmatike i svojevrstan, osavremenjen nastavak narodnog “daštanja” (zagonetanja) koje je potisnuto i potonulo u, a kojim se kroz knjige kao što je “DOČIM-UOČIM” valja vratiti.

Pjesnik Mandić uveliko priprema svoju dvadesetu knjigu, zbirku poezije, a
enigmata Mandića i sedmu enigmatsku knjigu. 
Može on to!
Hoće on to!

S posebnim poštovanjem za rad dragog kolege Mandića,
Slavko Bovan

12 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Svakako treba pohvaliti i izgled naslovne strane.

Rok Ban је рекао...

Čestitka za knjigu.

Slavko Bovan је рекао...

Zagonetka kojom se završava ova knjiga jeste ČAURA.

O junaku,
kaže čiča,
Hrecegovac
sada priča.

Радоја Рацановић је рекао...

40 година СВЕСТРАНОГ енигматског рада, честитам драги колега!

Радоја Рацановић је рекао...

Славко, лијеп си увод написао.

Slavko Bovan је рекао...

Hvala, Radoja!
Ponosan sam na činjenicu da je Gojko odabrao baš mene da mu napišem predgovor za tri knjige. Vrlo velika čast.

Što se tiče teksta, možda je moglo i bolje, ali napisao sam onako kako osjećam. Gojko je jedan od najznačajniji boraca za opstanak tzv. "sitnih zagonetaka".

Vjeko Hudolin је рекао...

Čestitke kolegi Mandiću!

Ilija Đurković је рекао...

Oduvijek sam uživao u Gojkovim "sitnim", a tako velikim umotvorinama. Čestitke za novo izdanje i da nas još dugo uveseljavaš svojim enigmatskim biserima!

Анониман је рекао...

Nema tu nista sitno, bravo momci.
Hajro

Rešad Besničanin је рекао...

Svaka čast, Gojko!

Gojko је рекао...

Hvala vam kolege,na nekom prvom Susretu računajte na prim(j)erak / da vam poklonim knjigu biće mi merak

Slavko Bovan је рекао...

Neke od ovih zagonetaka imaćete priliku da vidite i u "Zrncima".