петак, 31. октобар 2014.

SVI SAJAMSKI ANAGRAMI

Dinko Knežević šalje sortirane anagrame, sa ocenama sudija sa takmičenja Enigmatskog saveza Srbije povodom okupljanja na Sajmu. Link za preuzimanje je: OVDE

12 коментара:

IlijaO је рекао...

Sve se vidi , zar ne? Osim, da sam jedan od mase anagrama nagradio sa maksimalnim brojem bodova, a ne znajući autore! Sad zlobnici mogu pitati- postoji li doista koincidencija?
Na kraju, zadovoljan sam svojim odabirom i vrednovanjem!

Slavko Bovan је рекао...

Da, sve se vidi i sve se zna. O sudijskim ukusima ne vrijedi raspravljati,

Nije lako od 93 anagrama odabrati 10.

Slavko Bovan је рекао...

Upravo sređujem ocjene za drugu fazu NASLOVNIH ANAGRAMA. Nekoliko naslovnjaka se izdvojilo i oni su na listi kod 70-80 posto sudija, ali na listu od 30 odabranih će upasti i pojedini anagrami sa manje od 50 posto "podrške".

Rešad Besničanin је рекао...

Da Ilija, potpuno si u pravu! Zapravo si ti i Marjan odlučili o pobedniku! Ti nisi dao ni boda Baranjcu a Nišlija meni! :)
Još nešto - ne treba smetnuti s uma. Treba čestitati Miši na ovako masovnom okupljanju anagramista kao i na "međunarodnom" delu žirija!
Meni je svakako bila čast biti u društvu sa takvim vrsnim anagramistima.

IlijaO је рекао...

Za Rešada - LIKE za razmišljanje! Uz napomenu-"Poslije bitke svi su generali" i " Hajte vi!" ( Ne mislim dakako na dobronamjerne!)

Marko Mihaljević је рекао...

Pozdrav IlijaO i tvom imenjaku.

Ne znam čemu ovoliko graje. Lako se da primjetiti da na svakom (ama baš svakom natjecanju) se nađe netko tko nije zadovoljan. Ako netko odskače kvalitetom to će se uvijek pokazati bez obzira na suce. Sad da li će to biti prvo mjesto ili jedno od prvih deset manje je važno.
Anagram je takva disciplina da će uvijek između kvalitetnih radova odlučivati nijanse i ukus pojedinog žirija, a raspravljati o okusima nema smisla.

:)(:

N. Petkovski је рекао...

Primedba:

Trebalo je najpre od prispelih 93 anagrama isključiti (diskvalifikovati) one anagrame koji ne odgovaraju pravilima za anagramiranje, tj., one koji imaju iste reči i u postavci i u anagramu. Jedan od učesnika koji je poslao pregršt anagrama (Stipan Medo) očito to ne zna pa je skoro u svakom svom radu uvrstio ili reč "sajam" ili "knjige" (ovo drugo obilato). Tako je došlo do situacije da mu jedan od sudaca (kolega Ilija Ozdanovac) za jedan takav anagram (gde je reč "knjigama") dodeli čak 13 poena, dakle uvrstio ga na trećem mestu (anagram pod borjem 20), a drugom anagramu za isti "faul" dodelio 12 poena (dakle uvrstio ga na 4-om mesti). Osim njega i drugi sudija Ilija Đurković je Medi za isti "faul" dao 7 poena za anagram br. 32.

Ovo su konstruktivni nedostaci koji se nisu smeli dogoditi.

O samom glasanju i vrednovanju anagrama neću komentarisati, jer se o ukusima ne raspravlja, bez obzira što se po mom ukusu ne bih složio sa nekim ocenama (naročito ako uporedim moj anagram br. 77 koji nije dobio nijedan bod, sa nekih od anagrama koji su dobili bodove). Smatram da su sudije pošteno obavile svoj posao jer je zaista teško odabrati 10 najboljih po njihovom nahođenju od 93 prispelih. Svako će naći zamerku i neslaganje sa pojedinim ocenama, ali sudijina je poslednja.

Миле Јанковић је рекао...

U Srbiji se kaže JESENJI, može eventualno JESENSKI, nikako JESENJSKI.

Ilija Đurković је рекао...

Slažem se sa Nikolom da sam napravio grešku dodjeljujući anagramu pod brojem 61. (ne 32) 7 bodova. Takođe sam ostavio anagram Borisa Nazanskog bez bodova, a na kraju je zauzeo 6. mjesto.
Ipak se veslim što sam najbolje od svih sudija pogodio konačni plasman anagrama (uz Ljubišu Banovića)! :)

Анониман је рекао...

ZA N. Petlovski

Ne slažem se u potpunosti s Vama. Ovo što ste naveli ne spada u pravila već u kvalitetu anagrama i može biti tehnički nedostatak koji se ponekad može tolerirati ukoliko je autorska ideja važnija od tog tehničkog nedostatka.

Stipan

N. Petkovski је рекао...

Za Stipana

Oprosti i ne zameri prijatelju, ali ponavljanje istih reči u postavci i u anagramu nije tehnički nedostatak, već konstruktivni nedostatak, apsolutno nedopustiv u anagramiranju, bez obzira kakva je autorska ideja. Kad bi to bilo dopustivo, onda nije potreban anagram - sama postavka (zadatak) bez ikakvih izmena bi bila najbolja ideja. Kvalitet anagrama je upravo neponavljanje istih reči u postavci i anagramu, već kombinovanjem novih reči iz istih slova doloviti suštinu i smisao postavljenog zadatka - to je osnovno pravilo u anagramiranju i tu nema tolerancije. "Sajam" u zadatku i "sajam" u anagramu, onda "knjiga" u zadatku i "knjiga" ili "knjige" u anagramu ne može. Takođe nisu dozvoljeni ni isti koreni reči iz postavke i anagrama. E, ovde može doći do izvesnih tolerancija, ako dve ili više reči imaju isti etimološki koren, ali u postavci i anagramu imaju drugačija i različita značenja i nisu u konstelaciji sa rečima iz zadatka.

Hvala na persiranju, ali nije potrebno, svi smo mi kolege u enigmatici, godine starosti nisu bitne, stoga slobodno pređi na "ti"

Uzgred, verujem da je greška u kucanju na tastaturi, slova K i L su jedno pored drugog, pa ja nisam Petlovski, nego Petkovski :):):)

Анониман је рекао...

Nikola je apsolutno u pravu! Osim toga svi ti Stipanovi anagrami koji su dobili glasove, a imaju iste reči u zadatku i anagramima, su ustvari jedan te isti anagram, iste reči, samo njihov drugačiji raspored, što bi trebalo da se smatra kao još jedan kiks sudaca koji su vrednovali te anagrame.