среда, 24. децембар 2014.

SEČUJSKI NAJAVLJUJE

Poštovane kolege enigmati,zadovoljstvo mi je da vas pozovem na četvrto prednovogodišnje takmičenje u rešavanju rebusa koje organizujem (i treće koje gostuje na ovom blogu). Takmičenje će se održati u subotu 27. decembra i nedelju 28. decembra. Nadam se da ćete i ovog puta uživati u rešavanju kao i na prethodna tri takmičenja, kada su najuspešniji rešavači bili Dejan Minić i Ilija Đurković (dvaput).

PROPOZICIJE TAKMIČENJA
Takmičenje počinje u subotu u 18h, kada će biti postavljen link sa zadacima, a završiće se u nedelju u 24h, do kada sva rešenja treba da pristignu. Verujem da je većinu zadataka (od ukupno 24) moguće rešiti i mnogo brže, a takmičenje ovoliko traje da bi u ta dva dana svako ko je zainteresovan našao malo vremena da  se uključi.
Pored klasičnih rebusa biće tu i povratnih, obratnih i zapovednih rebusa, ali i jedan kriptorebus (primer ovog poslednjeg, ako ga do sad niste susretali, možetenaći na http://enigmatikatio.blogspot.com/2012/12/rebusanje-20.html). Uz svaki neklasični rebus dato je, za svaki slučaj, kratko uputstvo kako se rešava.
U subotu u 18h počinje prva faza takmičenja, kada će biti postavljen link sa zadacima. Svaki od 24 rebusa u prvoj fazi takmičenja nosi 8, 12, 16 ili 20 poena, a takmičarima je kao pomoć dat samo broj slova pojedinih reči u rešenju. Prva, glavna faza takmičenja traje 24 sata, do nedelje u 18h.
U nedelju u 18h takmičari dobijaju prve pomoćne informacije. U 18:00 biće postavljen link sa informacijom o broju slova pojedinih reči u postavci rebusa, čime počinje druga faza takmičenja. U ovoj fazi takmičenja svaki od rebusa nosi polovinu početnog broja poena, dakle, 4, 6, 8 ili 10 poena.Druga faza takmičenja traje 3 sata, do nedelje u 21h.
U nedelju u 21h takmičari dobijaju poslednje pomoćne informacije. U 21:00 biće postavljen link sa pomoćnim rečenicama koje se odnose na rešenje rebusa, čime počinje treća i poslednja faza takmičenja. U ovoj fazi, koja takođe traje 3 sata, svaki od rebusa nosi četvrtinu početnog broja poena, dakle, 2, 3, 4 ili 5 poena. Kraj treće faze i čitavog takmičenja je u nedelju u 24:00.
Kao i prošle godine, takmičari će moći i ranije da traže određenu vrstu pomoći e-mailom. Dakle, ako vam ne odgovara da čekate nedelju u 18h ili 21h, možete i  ranije da zatražite broj slova u frazi postavke ili pomoćne rečenice (ili oba). Trudiću se da na takve zahteve odgovaram u najkraćem roku, a takmičarima koji budu tražili neku od ovih pomoći poeni će biti skaliran i kao što je to objašnjeno u prethodnom delu (dakle, za jednu primljenu pomoć – bilo koju od te dve – dobijate polovinu početnog broja poena za svaki rebus koji nakon toga rešite, a za dve primljene pomoći dobijate četvrtinu početnog broja poena).
Rešenja se šalju na e-mail domaćina takmičenja: milan.secujski@sbb.rs. U slučaju nejasnoća takmičari mi se mogu obratiti na e-mail ili na telefon 064/3866-422.
VAŽNO! Takmičari imaju pravo da pošalju po jedan set rešenja u toku svake od tri faze takmičenja (dakle, ukupno tri seta rešenja). Svaki set rešenja biće bodovan u skladu s fazom tokom koje je stigao, uzimajući u obzir i to da li je takmičar prethodno e-mailom primio neku pomoć. Nakraju poslednje faze tolerisaće se kašnjenje od maksimalno tri minuta, ali sa po jednim kaznenim poenom za svaki minut. Svaki takmičar u okviru svakog seta može ispraviti proizvoljan broj rešenja iz prethodnih setova za koja smatra da su pogrešna, odnosno, ako je za neki rebus poslato više različitih rešenja u pojedinim setovima, ocenjuje se samo poslednje rešenje.
Naprimer, ako primetite da ste u prvoj fazi poslali pogrešno rešenje nekog rebusa, dovoljno je da u drugoj fazi pošaljete tačno rešenje –dobićete onoliko poena koliko taj rebus nos I u drugoj fazi. Međutim, ako je vaše poslednje poslato rešenje nekog rebusa netačno, nećete dobiti nikakve poene za taj rebus (čak i ako je neko od prethodno poslatih rešenja tog rebusa bilo tačno).
Uslučaju jednakog ukupnog brojao svojenih poena, pobednik će se odlučivati primenom sledećih kriterijuma (po redosledu koji odgovara prioritetu):
-ukupan broj osvojenih poena u prvoj fazi (pre prve primljene pomoći),
-ukupan broj osvojenih poena u prvoj i drugoj fazi (pre druge primljene pomoći),
-vreme prijema prvog seta rešenja.
Ne zaboravite da rešenja rebusa iz prve faze pošaljete do nedelje u 18h, da ne biste za njih dobili samo polovinu ili četvrtinu broja poena koji u startu nose.

Želim vam prijatnu zabavu!

Milan Sečujski


5 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Pozivam vas da u što većem broju učestvujete u rešavanju ovih zanimljivih rebusa.
TIO će najmanje trojicu/troje najusupešnijih nagraditi knjigama, a najmanje jednu knjigu dobiće neko (određen žrebom) ko reši makar jedan rebus. U zavisnosi od broja učesnika moguće je da bude i više nagrada.

Slavko Bovan је рекао...

Ovaj rebus je sa prošlogodišnjeg takmičenja.

IlijaO је рекао...

Po prikazanom bih prije rekao da razmišlja o tome, a ne da naručuje "taj šešir" i " belo vino"!

Slavko Bovan је рекао...

Pošto nam je jedan od ciljeva da ovo bude masovno (što maslovnije) takmičenje, ne bi bilo loše da svi pomalo poradimo na propagandi. Neka svaki potencijalni učesnik "namami" po još nekoga i eto nama dosta učesnika.
(Već sam poslao neke mejlove)

Slavko Bovan је рекао...

Takođe, računamo na fer-plej (Nema prepisivanja!)
:)