среда, 25. фебруар 2015.

ŠTA ŠTAMPA ŠTAMPA (43)



Prilog: Jovan Nedić
Na web-portalu tačno.net objavljen je vrlo zanimljiv intervju s poznatom hrvatskom lingvisticom Snježanom Kordić. Preporučujem ga i enigmati(čari)ma jer se i mi bavimo riječima i jezikom, a manipulacije političara i lingvista i nama otežavaju bavljenje našim hobijem. Cijeli intervju može se pročitati na ovom linku, a u ovaj tekst prenosim samo dva pitanja i dva odgovora, vrlo aktuelna za ovaj blog:
Kod nas se u diskusijama vrlo brzo pojavi govor mržnje.
Da, jer ako čovjek nije uvježban kako opušteno razgovarati sa sugovornikom različitog mišljenja, odmah se uključi hormon stresa, tijelo se automatski prebaci u modus napadni ili bježi, preplavi ga agresivnost ili strah. Antropolozi znaju da je taj mehanizam bio potreban za opstanak kroz evoluciju ljudske vrste kako bi čovjek u djeliću sekunde reagirao da spasi svoj život ili uhvati lovinu. Taj mehanizam je i dalje u svima nama. Začas se pokrene iako je u brojnim situacijama suvišan i štetan. Pod utjecajem tih emocija čovjek reagira onako kako je već kao dijete navikao reagirati, umjesto da stane, uključi razum, i zapita se kako sada kao odrasli čovjek može najkonstruktivnije reagirati.
Jako lako ovdje čovjeka doživljavaju kao neprijatelja.
Kad nekoga doživljavamo kao neprijatelja, tu je u igri taj isti mehanizam stresa jer neprijatelja treba ili napasti ili bježati od njega. Ovdje se opet vraćamo na ulogu javnih ličnosti i medija koji proizvode osjećaj da je netko neprijatelj i stalno ponavljaju da u društvu sve vrvi od neprijatelja. Političari koji to rade ujedno time mobiliziraju podršku sebi jer kad vladaju emocije isključen je razum koji bi možda osvijestio mane tog političara. Neprijateljstvo i isti ovaj mehanizam gaji se, na primjer, i navijanjem na utakmicama.

Нема коментара: