недеља, 22. фебруар 2015.

ZAGONETNA SUBOTA NA RTS

Prilog: Voja Dodevski

69 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Po meni ovo je odličan prilog i to na nacionalnoj televiziji!

Slavko Bovan је рекао...

Vidim da je korišten materijal sa ovog bloga + MAMUTSKA SKANDINAVKA, pa me to dodatno veseli.

Dejan Minić је рекао...

Može li se znati zašto piše ˝Savez enigmata Srbije¨?! Ja nisam čuo za takvu organizaciju.

Quizmaster је рекао...

Za ovaj TV prilog moglo bi se, u neku ruku, kazati da je labudova pesma Živanića. Razlika je u tome što se labud (prema predanju) pre svoje smrti izvije i otpeva krasnu pesmu, dok smo u pomenutom prilogu slušali neke nebuloze koje o ukrštenicama priča ispodprosečni enigmata (pri čemu nije i fizički umro, ali je neslavno okončao predsedničku funkciju u ESS). Bilo bi dobro da nam Mile Janković skenira neke Živanićeve ukrštenice, pa da vidimo kako izgledaju u praksi saveti takvog vrsnog teoretičara.

Sve u svemu, taj prilog je težak bezobrazluk i zloupotreba javnog servisa, i to najverovatnije u režiji Bovana, koji je poznat po svome inaćenju (što je nedavno demonstrirao i krađom "Naslovnih anagrama", tradicionalnog takmičenja ED "Đorđe Natošević" iz Sombora). Ero nije smeo i sam da se pojavi pred kamerama (jer mora da glumi kako nije uz Živanića), nego je to prepustio da urade Živanić i Ivanišević, a on je, po svemu sudeći, okrenuo neke telefone i ugovorio snimanje (kao što je obaveštavao i kikindske medije). Na kraju nam je čak i najavio taj prilog, što samo svedoči da je upleten u celu ovu priču. Sigurno nisu njegovi prijatelji Hercegovci samostalno došli na takvu ideju.

Inače, ovde je očigledno da je novinarka ta koja je pogrešno zapisala ime saveza, jer u prilogu i sama kaže "Savez enigmata Srbije". Bez obzira na tu grešku, očigledna je bila namera da se Živanić predstavi kao neko ko govori u ime saveza, što je za svaku osudu. To nije nikakva super promocija enigmatike, kao što kenja Bovan, nego težak bezobrazluk i teranje inata (usput uz samoreklamiranje sa blogom i mamutskim skandinavkama).

Slavko Bovan је рекао...

Na Skupštini sam predložio (radi lakšeg komuniciranja) da uspojimo opšte pravilo koje glasi: "Jedino je ispravno ono što ZR tvrdi".

Mnogo bismo lakše komunicirali, jer je besmisleno da se (u konkretnom, i nekim drugim slučajevima) "branim" od besmislenih napada i optužbi. Sa prilogom na RTS nemam apsolutno nikakve veze, ali ponavljam: Dobro je za enigmatiku da je prilog emitovan na RTS-u, "Jutarnji program" je počeo rečenicom:"Danas je Dan enigmata Srbije"...Velika stvar za enigmatiku!
Sam prilog je za svakog objektivnog posmatrača DOBAR i može samo da koristi enigmatici.

To što je neko alergičan na Živanića, ili, još gore, na Hercegovce, to je njegov problem.

Najmanje ova rečenica nipodaštavanja kolega "Sigurno nisu njegovi prijatelji Hercegovci samostalno došli na takvu ideju.", trebalo bi da bude predmet interesovanja kolege Zekića (prewdsednika Suda časti).

Quizmaster је рекао...

Kažeš, pričam besmisleno? Nemaš baš nikakve veze sa snimanjem ovog priloga?

Obratite pažnju, poštovane kolege, gde je sniman ovaj prilog. Verovatno možete prepoznati da je u pitanju hotel "Mažestik", a ako ne, potražite slike hotela na internetu. Od toliko mesta u Beogradu odabran je baš hotel u kome se odigrala Živanićeva smena, valjda sa nekakvom idejom da Živanić uzvrati udarac (kad već nije smeo da se tamo pojavi pred kolegama, nego je poslao Bovana i Ivaniševića da pokušaju odložiti ono što je neminovno).

Za pokrivanje kadrova u prilogu doneta je kopija prve ukrštenice, stavljen je na sto i "Leksikon enigmata Srbije", ali akcenat je ipak bio na tome da se slikaju Bovanov internet blog, skandinavke "Kikindski mamut", časopisi čiji je urednik Živanić (nekadašnja "Razonoda" i dodatak lista "Alo"), kao i Ivaniševićeva knjiga o rebusima. Vrlo providno! Briga njih za nekakvu zagonetnu subotu i promociju srpske enigmatike, njima je ovaj prilog trebao zbog lične promocije na državnoj televiziji, a i zbog onoga što sam rekao, da teraju inat enigmatama koji su smenili Živanića. Nisu enigmati glupi, pa da ne umeju da saberu koliko je 2+2.

Анониман је рекао...

Uzalud apel slepima, gluhima i nepismenima( da je pismen pročitao bi) i, posebna stavka- onima koje to ne brine i ne zanima!
Tko je htio, pročitao , razmislio i shvatio, okej! Što sa onim drugim(a)?
Iz prostih razloga sam anonimac-, ( ako gazda ne obriše),ne želim navlačiti bes Bogova, ili samog Zeusa!
Jer, tako sebe, poneki, tretiraju!

Slavko Bovan је рекао...

Nisam mislio odgovarati na ulaganje "Kviska" na dokazivanje nedokazivog (onoga što nema veze sa mnom), ali kako je u pitanju vrlo smiješna besmislica, evo da dopunim:

Nedostaje ovaj deo:
Poznato je da je u blizini pekara "Kod Žike" koja nudi dobru sirnicu, a pošto je Slavko Hercegovac, a Hercegovci vole sirnicu, evidentno je da je on sve smislio i osmislio u ovom prilogu. Postoje osnovane sumnje da je čak i "šoferirao" kamerom!
Dodatni dokaz je to što je sve išlo na RTS, a ne na TV Vojvodine, jer on zna da bih ja (ZR) sigurno objavio prilog o Danu enigmata Srbije na RTV, samo da sam hteo.

Анониман је рекао...


Tekst Jove Vukovića u "Politici" i ovaj prilog na RTS-u, oba posvećena zagonetnoj suboti, predstavljaju pun pogodak i lep doprinos popularizaciji enigmatike, tim pre što su se pojavili u najozbiljnijem listu i u veoma gledanoj emisiji RTS-a.

M.Paunović

Quizmaster је рекао...

Nije bitno samo šta se govori, nego i ko govori. Ne mogu Živanić i Ivanišević da govore u ime enigmata Srbije i da se potpisuju kao predstavnici saveza. To može da radi predsednik ESS Aco Janković, može njegov bliski saradnik iz "Nove zagonetke" Miroslav Lazarević, možemo takođe ja i neki drugi vrhunski enigmati koje savez unapred odredi za tu svrhu.

Ako ćemo da analiziramo i šta se govori u prilogu, vidimo na primer glup rebus PODVARAK (po dva "R", a "K"), gde onaj drugi deo ništa ne znači i nema smisla, jer "a" je suprotni veznik, pa stoga izraz ne može da bude tako nedovršen. Bilo bi u redu da, na primer, da drugi deo fraze bude: a "K" samo, iza, desno... To se relativno lako moglo popraviti, da se stavi LA LA LA LA, pa da rešenje rebusa bude PODVALA. Ali, eto, tu su naši "sjajni" enigmati Živanić i Ivanišević, da objašnjavaju narodu šta je enigmatika. Posle još treba da slušamo ovog zatupljivača (koji najavljuje unapred emitovanje priloga i hvali ga) kako laže da nema nikakve veze sa tom ujdurmom.

Migo је рекао...

Mislim da ovo nije vrijedno komentarisati.
Shvatili smo odavno da je samo jedan istinski enigmata u Srbiji, a ostali pojma nemaju.
Ma sta u Srbiji – u Evropi je najbolji!
Samo da to jos sazna RTS pa da napravi prilog.
Da li je dovoljno?

Quizmaster је рекао...

Amigo, za tvoju informaciju, RTS je mene već ugostio u veoma gledanim emisijama. Bio sam u "Beogradskoj hronici" (kad sam se vratio iz Budimpešte sa srebrnom medaljom sa svetskog zagonetačkog prvenstva), takođe sam bio i gost "Žikine šarenice" povodom brojnih uspeha Saveza zagonetača Srbije. Mira Adanja - Polak, koja za svoju emisiju bira samo sagovornike koji nešto znače, dva puta je pravila efektne priloge o meni. Gostovao sam više puta i na televiziji Novi Sad i na Radio Beogradu, i sve su to bile prave promocije srpske enigmatike, a ne ova sprdnja koju ste priredili u kooperaciji vas trojica Hercegovaca, da se uslikaju vaše knjige, časopisi i blog ovog nesretnika.

Quizmaster је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Quizmaster је рекао...

Inače, ovu sirnicu i neku svoju tetku Bovan je i ranije spominjao, jer kad mu nedostaju valjani argumenti za raspravu, tad priziva svoju tradicionalnu šegu i ismejavanje sagovornika... Ali, daleko je to od onog što se smatra dobrim bosanskim humorom, to što Bovan piše je naprosto jadan humor.

Migo је рекао...

E pa Zoki, ako si bio u Žikinoj šarenici onda si stvarno vrh brate! Očekivao sam i još uvijek očekujem da se javi prigodnim riječima i novoizabrani predsjednik ESS i malo smiri biračko tijelo koje ga je izabralo. Očito, apel niko nije shvatio ozbiljno pa ni sami članovi predsjedništva, naročito enigmata koji je uskočio na upražnjeno mjesto nastalo Bovanovom ostavkom Hm, da, tako to biva.
Nadam se će se javiti i neko od iskusnijih kolega da onima koji to slučajno ne znaju objasni da su sastavni i rastavni veznici standardni dijelovi slovnih rebusa. Pošto je Zoki opet ganjao najbolje prolazno vrijeme u brzini, da što prije odgovori, dao je neko svoje tumačenje zašto moj rebus ne valja, ali je napravio još bezvezniji rebus da bi kao nešto objasnio - LA LA LA. Ne mogu se miješati babe i žabe, i sve to on zna, i bolje od mene, naravno, zar neko sumnja u to, ali ta prokleta žurba...
Zorane najljepši si, najjači, najpametniji itd, ali pusti i nas obične da se malo igramo s mirom. Nije o glavu!

Mandrak је рекао...

Zorane, šta ti uopšte želiš da postigneš tim upornim i sada već dosadnim napadima? Daj, čoveče, odavno si odrastao, počeo si već i da stariš, a ponašaš se kao dete od 5 godina. Ne možeš ti uvek i svuda da budeš u prvom planu, a što više navaljuješ, to su ti manje šanse da te neko shvati ozbiljno. Ok, svi znamo da si ti vrhunski enigmata, niko ti to ne osporava, svi tapšu iz kurtoazije... ali malo ko te poštuje. Znaš zašto? Zato što ti ne dozvoljavaš ljudima da te poštuju. Ne dozvoljavaš kolegama da budu ponosni na tebe i na tvoje intergalaktičke uspehe, ne puštaš ih da postoje. Ti nisi opsednut samo Bovanom, nego svima za koje veruješ da ti ugrožavaju počasnu poziciju u marginalnoj grupi enigmata... a da tragikomedija bude tragičnija, ti tu poziciju uopšte i nemaš. Razumeš? Nikoga ne predstavljaš, niko se ne identifikuje s tobom, nikome se ne sviđa tvoje ponašanje. Isteruješ pravdu isključivo iz sebičnih razloga, koji su pride i smešni, i uopšte ne kapiraš da si odabrao pogrešan način. Besomučno pišeš jedno te isto (kako su ti dušmani oduzeli 3 bambija), jer valjda želiš da te neko podrži, da te kruniše, kanonizuje ili ne znam ni ja šta hoćeš, ali obraćaš se pogrešnim ljudima. Srpska enigmatika ne postoji zbog tebe, a mogla bi da postoji i bez tebe,to je prvo što moraš da shvatiš. Drugo, ti nisi njen vlasnik, a ni dobar predstavnik esnafa (kao ličnost) da bi te neko uopšte pitao ko treba da govori o enigmatici na javnom servisu, kako, koliko i sl. I treće, pošto odranije znamo koliko si kolegijalan (vrlo dobro pamtim kako si se obrušio na nesrećnog Rešada zato što ga je Aco spomenuo na nekom radiju), i pošto si nam opet demonstirao tu svoju plemenitu osobinu, većinski smo srećni što su u ime enigmata na RTS - u govorili neki drugi ljudi, a ne ti.

Quizmaster је рекао...

Amigo, žao mi je što ti ovo moram reći, ne samo da se slabo razumeš u enigmatiku, nego ti ni gramatika srpskog jezika nije jača strana. Rastavni veznik je ILI, sastavni veznici su I, PA, TE, NI, NITI, dok je A suprotni veznik.

U nekorektnom rebusu koji je pušten na televiziji prvi deo fraze (po dva "R") je u redu, ali je zato ostatak fraze (a "K") nedovršen. Po dva "R", a "K"... Šta a "K"??? To ne može da tako stoji bez logičnog odgovora.

Ja sam uradio korektnu prepravku tog rebusa, da se na crtežu vide po dva LA (pa je rešenje PODVALA). Da sam na mestu sagovornika prikazao bih onaj čuveni rebus PARTIZAN (par "T" iza "N"), kojim se obični ljudi oduševe. U tome je i osnovna razlika između mene, tebe i Živanića - ja o enigmatici mogu da pričam iz glave satima i da navodim novinarima sve same bisere, dok ste vas dvojica došli na razgovor nepripremljeni, pa onda prikazali takvu budalaštinu od rebusa sa rešenjem PODVARAK.

Migo је рекао...

Zorane, čovječe, da li ti sam pišeš ove tekstove ili ti to neko drugi smišlja? Sada kao mene učiš, a u stvari učiš sve enigmate Srbije, na njihovu veliku radost, kakve sve veznike imamo, jer samo si ti ovladao istim. Čestitam! Ne znam šta te na to natjeralo i čime sam te isprovocirao da trošiš svoje dragocjeno vrijeme na učenje nekoga ko te očito ne može pratiti, ili to možda i ne želi iz hiljadu i jednog razloga. Pročitaj nekad šta si napisao prije nego što to pošalješ. Otkriću ti veliku tajnu - ne moraš uvijek poslati sve ono što napišeš! Koja je sljedeća mudrost koju ćeš nam nepotrebno objašnjavati? Mislim, meni ćeš se obratiti, ali neka i ostali ponešto nauče od tebe dok si raspoložen da velikodušno podijeliš svoju veliku mudrost. Ne znam šta bi mi još mogao objasniti, a o čemu ja još uvijek pojma nemam? Da, možda ovo:"E, moj Migo, postoje parni i neparni brojevi, a ne kao što ti misliš da postoje neparni i parni." Izvini, ne mogu te pratiti, prevelika je razlika u klasi, ali vidim da to ne mogu ni neki drugi.
Koliko puta moram napisati da si ti naj, naj u svemu naj?
Mislim da svi dijele moje mišljenje...
I odmori pet minuta Zorane ko boga te molim!

Da li si uopšte pročitao Mandrakovićevu poruku ili si je preskočio da bi mi što prije odgovorio? Ovaj put je Muzi trebalo skoro dva sata da dođe do tebe sa nadahnutom porukom koju si namijenio meni nepismenom.
Pročitaj Mandraka pa malo diši!

Анониман је рекао...

Ha-ha!!! Tako je Migo!!!

Milijana Bovan је рекао...

Hvala, gospodine Manadrakoviću što napisaste ovaj tekst, jer ste mi uštedili vrijeme. Pošla sam da napišem komentar na najnovije pisanje iz zlobe i zavisti, jer ne vidim drugi razlog ovakvog ponašanja Olivera Mlakara.
Upravo tako mislim i ja kao Vi, samo bih ja bila dosta grublja jer ne mogu više da čitam one bljuvotine koje se ponavljaju iz dana u dan.
S poštovanjem. Milijana.

Quizmaster је рекао...

Pročitao sam Mandraka i upravo mu pišem odgovor. Njegova poruka bila je dugačka i rečenice mu imaju više smisla od tvojih, pa to onda zahteva i više truda da se napiše dobar odgovor (a morao sam nešto i da večeram i da malo pogledam intervju sa Đokovićem). Tebi sam odgovorio u kratkim crtama, jer upravo toliko i treba da se objasne neke elementarne stvari o enigmatici.

Dejan Minić је рекао...

Nema potrebe da mu pišeš, Zorane, u Mandrakovom tekstu je sve rečeno. Dosta je.

Quizmaster је рекао...

Mladene, to da sam ja kao ličnost daleko od nekog uzora nije uopšte sporno, ali neke stvari ili brkaš ili namerno zamenjuješ teze. Naime, ja poštujem uspehe drugih kolega i čestitam im na majstorskim ostvarenjima i uspesima, ali ono što ne dozvoljavam je to da mi se otima nešto što sam zaslužio svojim rezultatima. Verovatno ima ljudi koji misle da je u takvim situacijama pametnije ćutati i ne zamerati se drugima, ali ja nisam takav, jer kad se događa neka nepravda, bunim se bez obzira da li sam u pitanju ja ili neki kolega. Dakle, nije tačno da protestujem iz nekih sebičnih razloga, već to radim pre svega iz nekih principa kojima se brane istina, pravda i poštenje.

Na Rešada se nisam obrušio, kao što tvrdiš, nego sam konstatovao (uz logične argumente) da je i on, poput Bovana, zarad malo slave dezinformisao javnost. Da je to ostalo samo na lokalnim medijima, ni po jada, jer onda to ne bih ni video, međutim on je taj klip u kome ga proglašavaju najboljim enigmatom Srbije stavio na enigmatski sajt. Tu već moram da reagujem, jer ne priča se o sastavljanju ukrštenica (gde uopšte nije sporno da je Rešad veliki šampion) nego o celokupnom enigmatskom stvaralaštvu, po čemu Rešad ne može da se uspoređuje ni sa mnom ni sa još nekim kolegama. Nema nikakve nekolegijalnosti u tome što se javljam da osporim takve netačne tvrdnje, već naprotiv - nekorektno je bilo to što je takav video klip serviran kolegama. Ovde mora ipak naglasiti da Rešad nije zao po svom karakteru, pa se nisam nešto naljutio na njega, dok sam na Bovana sa punim pravom osuo drvlje i kamenje, jer je u više navrata obmanjivao javnost, iako je potpuno svestan da me time vređa i da ima daleko manje šampionskih titula i pobeda mene. Na sve to nadovezale su krađe u Vranju i Boru, kao i razni drugi nekolegijalni postupci (za podršku koju je dao Pavlu Ćosiću čak si ga i ti kritikovao).

Što se tiče tvoje tvrdnje da ja nisam pogodna ličnost da predstavljam savez, takvo rezonovanje je nelogično iz najmanje dva razloga, a osnovni je taj što sam po svojim rezultatima kao organizator, takmičar i promoter enigmatike neko ko je prethodnih godina bio najsvetlija tačka u srpskoj enigmatici. Naravno da enigmatika može da preživi i bez mene (kad-tad ćemo ionako svi umreti), ali ono što sam ja pružio enigmatici i što još mogu da pružim (a imam tek 43 godine) zaslužuje da se čuje u medijima.

Drugi razlog zašto je tvoje osporavanje nelogično jeste to da ti uopšte i nisi član ESS, a hoćeš da se mešaš u pitanja koja se tiču saveza. Pored toga, nisi našao shodno ni da skokneš do Bora da se vidiš sa kolegama i da im kažeš svoje mišljenje o aktuelnim događanjima. Da zaključim, to što ti pričaš iz fotelje (mada kažeš dosta pametnih i logičnih stvari) za nijansu je značajnije po domaću enigmatiku od nekih anonimnih komentara po internetu.

Nisi našao za shodno da kritikuješ neke negativne pojave u savezu, ali zato ti je potpuno normalno da kritikuješ nekoga ko je potrošio mnogo vremena, energije i sopstvenog novca da popularizuje enigmatiku i podigne je na veći nivo. U tome sam i uspeo, a što nisam dobio odgovarajuća priznanja od matičnog saveza, to već nije moja krivica, nego do ljudi koji su taj savez vodili. Ali, dovoljno je pogledati rezultate koje pravim na takmičenjima u Srbiji i inostranstvu, ili na primer pogledati kolumnu koju mi objavljuje "Kviskoteka", pa onda lako zaključiti ko treba da bude kritikovan, a koga treba hvaliti i čestitati mu.

Migo је рекао...

Da, shvatio sam, za kratke crte su ti trebala nepuna dva sata...
Sada nakon večere očekujemo samu esencijalnu mudrost - tvoj dobar odgovor Mandrakoviću! Zašto si meni odgovarao gladan? Ah, da, kratke crte...
Rekoh ti da prvo pročitaš šta si napisao pa da tek onda šalješ. Joj, majko moja, kratke crte.
Mislim da večeras niko neće zaspati dok ne pročita tvoj ”dobar odgovor” Mandraku.
Živo me interesuje šta ti je rekao tvoj drug Žika u Šarenici za tvoje ”pričanje iz glave satima”.

Migo је рекао...

Pa je li to taj DOBAR ODGOVOR? E nek si mu rekao!
Malo si me razočarao, očekivao sam više jer si imao dosta vremena da smisliš nešto pametno.
Boga mi ti Zorane nisi dobro večerao!

Quizmaster је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Quizmaster је рекао...

Amigo, tebi sam odgovorio u kratkim crtama, pisao sam ti poruku ukupno pet minuta. Za Mladena mi je trebalo malo više vremena, jer čovek je razliku od tebe rekao neke pametne i logične stvari.

Vrlo je neinteligentno od tebe što, u nedostatku nekih argumenata, postupaš isto kao Bovan i pokušavaš da se izruguješ što sam gostovao u emisiji koju gleda milion i po ljudi. Time pokazuješ koliko si inferioran kao sagovornik o pitanjima enigmatike. Ovo što ti pišeš izgleda kao kad bih ja pokušao da sa tobom diskutujem o arhitekturi i dizajnu. Drži se ti svoje struke, a enigmatiku ostavi znalcima.

Migo је рекао...

Velika mi je čast da me neko pa makar i u nastupu kvaziduhovitosti uporedi sa Velikim Bovanom. Loše bih se osjećao da neko u meni nađe sličnost sa najvećim i najpametnijim živim enigmatom, ali svi znamo da je to nemoguće. Uopšte se ne izrugujem tvom gostovanju u Šarenici - mislim da svako ima pravo da ide tamo gdje ga pozovu pa makar to bilo i na RTS1. Ili to pravo ne važi za sve?
Poštedi nas odgovora jer ga svi već unaprijed znamo...
Ponavljaš se čovječe

Quizmaster је рекао...

A tek ti što pojačano smaraš... Da li zaista ne možeš da ukapiraš da je jedna stvar kad neko privatno gostuje, a potpuno druga kad tim svojim nastupom predstavlja savez? Za takvo gostovanje pravo imaju predsednik, njegov zamenik i osobe koje savez odredi. Čak ni ja, i pored svih mojih uspeha, ne bih smeo da pričam javno o radu i planiranim akcijama saveza, a da se prethodno ne konsultujem sa Acom Jankovićem.

Slavko Bovan је рекао...

Ti, očigledno, smeš sve!

Mandrak је рекао...

Diskusija bi mogla da traje unedogled, ali bez ikakvog efekta, jer je izvesno da bi se završila poznatim monologom. Zato ću, pre nego što definitivno odustanem, morati da istaknem još dve stvari. Pošto nisam član saveza, govoriću isključivo u svoje ime:

1) Kada bih se, nekim čudom, ja našao u ulozi PR - a enigmatike, bilo da je reč o javnom servisu ili lokalnim medijima, poslednja osoba koju bih spomenuo je Zoran. Zapravo, uopšte ga ne bih spomenuo. Prosto, nema smisla mešati babe i žabe, i ne bi mi palo na pamet da ga javno vređam - nazivajući ga enigmatom. On to nije. On je enigmatski takmičar i enigmatski šampion, internacionalna enigmatska veličina i planetarni enigmatski superstar. Ako bi me neko pitao za njega (a pošto je bio kod Žike i Mire Adanje-Polak, verovatno ne bih mogao da izbegnem to pitanje), morao bih da slegnem ramenima. Da ga hvalim ne bih mogao, jer njegov kompletan angažman u srpskoj enigmatici (koji ne podrazumeva samo stvaranje) ne zaslužuje pohvalu, a da ga kudim ne bih imao srca (uostalom, ko sam ja da kudim jednu takvu veličinu).

2) Kada bi, opet čudom, Zoran dobio priliku da mene kao enigmatu negde predstavlja (na prtimer, kod Žike ili kod Mire), bilo bi me sramota što se bavim enigmatikom. Da objasnim: kada bi on razvezao o svojim galaktičkim uspesima, o svojim titulama, pohvalnicama, kupovima, značkama, zlatu i platini, o tome kako mu nema ravnog u univerzumu i kako su svi ostali u odnosu na njega samo bedni miševi, bilo bi me sramota što sam ja, jadan, nevidljiv i beznadežan.

Quizmaster је рекао...

1) Mladene, moram konstatovati da je ovo nešto najbesmislenije što si ikad napisao. Po takvoj logici, da ja nisam enigmata, onda ni Kristijano Ronaldo (zato što po svom karakteru nije po volji svim ljudima) nije fudbaler, nego najobičniji maneken u kopačkama.

2) Ne znam zašto misliš ovako, jer da me neko u emisiji pita šta mislim o tvojim enigmatskim dostignućima, izrekao bih niz pohvala, spomenuvši rekordnu belinu 15x6, beline sa rekordnim brojem tematskih pojmova, kao i niz odličnih tekstova koje si imao na svom blogu. U takvoj priči sebe bih eventualno spomenuo jedino kad bih te pohvalio da si trijumfovao na Memorijalu Vojislava Gložanskog koji su organizovali Mile Janković i Ivan Rudić (jer, u tom trenutku bilo bi logično kazati da sam tada zauzeo drugo mesto i da sam veoma zadovoljan takvim rezultatom u jakoj konkureniciji). Tako da, ponoviću još jednom, poštujem uspehe drugih i kolega i čestitam im na majstorskim ostvarenjima i uspesima, ali sam u svađi sa onima koji podržavaju krađe i koji otimaju nešto što sam zaslužio svojim rezultatima.

Mandrak је рекао...

1) Ma, nije valjda baš toliko besmisleno? Reč je o hipotetičkoj situaciji, a meni ne može niko na naredi šta ću da kobajagi da kažem u svojstvu kobajagi PR - a, u kobajagi obraćanju javnosti. Poenta je mnogo smislenija: pojam "srpski enigmatama" je previše uzak za jednog Zorana Radisavljevića, dakle sužava njegov raskošni internacionalni dijapazon i renome, a pošto nas dotično ovde svakodnevno ubeđuje da na enigmatskom nebu još nije zasijao niko ko može da prismrdi njegovom enigmatsko-filozofskom intelektu, zaista bi bilo glupo strpati ga u isti koš sa malim, prizemnim i pokvarenim enigmatskim poslenicima (koji ne vole takmičenja, ne plaćaju sebi reklamu, ne gostuju kod Žike i Mire, ne pišu na Slavkovom blogu kilometarske tekstove o sebi, ne omalovažavaju sve ostale stvaraoce, nemaju kolumnu u "Kviskoteci" itd).

2) Ni hipotetički, ni stvarno ne želim da me ZR spominje u medijima. Ponajmanje želim da se citira moje nepromišljeno učešće na tom Memorijalu, jer bi mi, pre svega, bilo neprijatno da javnost sazna da sam ja, ovako sitan i nebitan, zauzeo bolji plasman od velikog Zorana, a posaban blam bi me obuzeo pri spominjanju dvojice grandioznih enigmata i visokih činovnika ESS - a, koji su organizovali takmičenje i žirirali. Zato bih rado povukao učešće, jer na taj način Zoran automatski dobija još jednu značku (koliko mu, beše, treba da bude bolji od Slavka?), a ja se oslobađam i hipotetičke, i realne sramote.

Quizmaster је рекао...

Jebiga, šta da ti radim, sam se brukaš ovakvim pisanjem... Probao sam sa prijateljskim pristupom, ali po ovome što vidim, izgleda umišljaš da sam nešto radio protiv tebe.

Posebno ti je bezvezno što ružno govoriš o dvojici poštenih i vrednih ljudi, Miletu Jankoviću i Ivanu Rudiću. Hajde još da razumem što si se posvađao sa Miletom, koji je temperamentan i svašta kaže, ali u kom kontekstu ti smeta Rudić, kad se čovek ne oglašava na internetu, a ne sećam se ni da je skupovima enigmata nešto govorio?!

Ne treba mi ništa da budem uspešniji od Bovana, imam barem tri puta više šampionskih titula i pobeda na takmičenjima od njega.

Mandrak је рекао...

Zorane, ništa ne umišljam. Znam da ništa nisi radio protiv mene, ali svakodnevno radiš protiv drugih. Jasno, nisi ti dovoljno moćan da bi nekome mogao da naudiš, samo si toliko dosadan i negativan da to postaje nepodnošljivo. Popeo si se na glavu i meni, i svima ostalima koji prate ovaj blog, pa sam (takođe prijateljski) probao da ti skrenem pažnju da ništa ne postižeš, osim što praviš budalu od sebe i polako odbijaš i one koji su te nekada poštovali. Ne možeš da nateraš ljude da ti odaju priznanje, nećeš biti veći ako ispljuješ Bovana, NISI NAJBOLJI SAMO ZATO ŠTO IMAŠ NAJVIŠE MEDALJA! Ne znam da li to možeš da razumeš. Ti si možda najuspešniji takmičar, i to je sve, ali mi nismo šahisti, i niko od nas koji se bavimo enigmatikom nije dužan da te na osnovu osvojenih trofeja smatra najboljim. Evo, ja sam prvi koji te ne smatra najboljim, i, kao što rekoh, ne bih te ni spomenuo u nekoj emisiji, jer sam siguran da ti ne bi bio zadovoljan onim što bih rekao... a najviše što bih mogao da kažem je: "ZR je najuspešniji međunarodni enigmatski takmičar iz Srbije i solidan srpski enigmata". Onda bih morao da dodam: "U naše najbolje enigmate se ubrajaju: taj, taj i taj, a po mom mišljenju, najbolji su taj i taj". Nijedan "taj" nisi ti. Prosto, veliki si dečko, moraš da prihvatiš da nismo svi u stanju da te posmatramo kao mama i tata. Za njih si, bez sumnje, najbolji, za nas ne moraš biti. To je sve.

I da ti nacrtam još jednom: u pojam "enigmata" ne ulazi samo stvaralaštvo, niti je za konačnu ocenu presudan broj nagrada. Ima tu još predmeta iz kojih se mora dobiti prelazna ocena, da čovek ne bi ponavljao.

Rešad Besničanin је рекао...

Zorane, pošto si pomenuo i mene, moram da ti odgovorim.Izneo si najmanje tri laži pominjući moju malenkost.
Nisam ja zarad malo slave (kako ti tvrdiš) dezinformisao javnost. I nisam ja stavio klip na enigmatski sajt već je to uradio Adnan Spahić - i to godinu dana nakon emitovanja na RTV Novi Pazar. Nisam ja tvrdio da sam najbolji enigmata u Srbiji već je to tvrdnja Fehima Karišika, novinara koji je sa mnom pravio intervju!
Tvrdiš da ja sem ukrštenica ne znam ništa drugo da napravim. Pa evo, makar sam magičnih likova (kvadrata i onih drugih) sastavio i objavio više od tebe! Imam objavlenih preko sto anagrama i isto toliko rebusa.
E, sad dolazimo do ključnog pitanja koje ti non-stop potenciraš - kako si ti najbolji.
Vrstan si anagramista, dobar sastavljač rebusa i to bi bilo to. Da nije bilo ovih nekoliko takmičenja ne bih ni znao da ti sastavljaš i ukrštene reči. Dosad sam video dvadesetak ukrštenica potpisanih tvojim imenom.
To je sve što sam imao da kažem jer sam pomenut. Ti sad možeš da nastaviš sa svojim papagajskim komentarima - ionako te više niko ne uzima za ozbiljno.

Quizmaster је рекао...

Rešade, ti ako slušaš da novinar iznosi nekakvo netačno zapažanje ili podatak, a ne kažeš mu da to nije tako, to je onda isto kao da se slažeš sa tim netačnim tvrdnjama. Tako nešto nije lepo i korektno prema kolegama.

Ako je taj video klip Adnan stavio mimo tvog znanja, ja ti se izvinjavam što sam rekao suprotno, jer nisam znao da je tako. To je onda jedino netačno od onog što sam rekao.

Nisam uopšte tvrdio da ne znaš da radiš ništa sem ukrštenica (u to ću da ubrojim magične likove i kvadrate, jer je tehnologija pravljenja slična), nego da zbog te svoje specijalizacije nemaš neophodnu svestranost za najboljeg enigmatu Srbije.

A kako sam ja najuspešniji enigmata Srbije? Ne samo zato što imam najviše pojedinačnih titula šampiona Srbije (nekih dvadesetak), nego i zato što sam bio prvak države u svemu - i kao sastavljač i kao rešavač zagonetaka, u kvizovci, superkvizovci, pobednik kupa Srbije u rešavanju rebusa... Naravno, moja specijalnost su anagrami, i tu imam 9 titula šampiona Srbije (šest na turnirima SZS, tri u ESS), sastavio sam pet puta Anagram godine, tri put sam osvojio Anagramni kup Srbije... Ovde spominjem samo pobede na domaćim takmičenjima, bilo je tu naravno i nekih srebra i bronzi.

Kao sastavljač zagonetaka na međunarodnim turnirima imam dva pehara na velikim konkursima "Kviskoteke", dva trijumfa na konkursima "Kvizorame", pobedu na konkursu ED "Božidar Vranicki", kao i medalje na Susretima zagonetača Hrvatske i Enigmatskom vlaku. Bio sam i vicešampion Prvenstva Hrvatske ("Kviskoteka"), što je najveći domet nekog Srbina. Na pomenutim sastavljačkim konkursima imao sam pobedničke anagrame, rebuse, ukrštene reči, magične likove, rešetku i još neke visokoplasirane radove, dakle vrlo širok spektar zagonetaka.

Kupi moje knjige "Put ka vrhu 1" i "Put ka vrhu 2", pa pogledaj malo kakve sam pravio vrhunske zagonetke u stihu, palindrome, pangrame, kriptograme, razne sitne zagonetke, kvizove, logičke i šahovske probleme, a takođe sam sastavljao i neke veoma dobre i nagrađivane ukrštene reči, magične kvadrate i likove. U trećem delu će biti sjajni rebusi, indirekti, čitaljke, a u četvrtom sledi šlag na tortu - anagrami i anagrami na engleskom.

Osim ukrštenih reči i magičnih likova, šta si ti sastavljao od svega toga i sa kojim uspehom, pa da možemo da te proglasimo za najboljeg enigmatu Srbije? Dakle, budi malo realan, Rešade. Ti si uskospecijalizovan enigmata i u tome nema ništa loše, jer si se mnogo više posvetio tome i tu si dostigao neke vrhove i to je fantastično. Ali, da tvrdiš da si kompletan enigmata, to stvarno nema smisla, jer od tebe ima znatno svestranijih kolega, koji sastavljaju kvalitetnije radove tu gde si tanak.

Inače, imam oko 1.000 raznih mrežastih zagonetaka koje sam objavio (ukrštenice, magični likovi i kvadrati, osmosmerke, razne ispunjaljke). To što ih ti nisi video toliko i logično je, jer nisam slao radove samo za "Enigmatiku" i još neke enigmatske časopise, nego i za dnevne novine koje ti nisi mogao da kupuješ. No, nema veze, ovo ti kažem samo da znaš da nisam tek tako počeo da sastavljam ukrštene reči koje osvajaju visoke plasmane na konkursima. Pozdrav i svako dobro, ne ljutim se na tebe!

Quizmaster је рекао...

Mladene, sve što sam imao tebi da kažem o mojim sastavljačkim kvalitetima i uspesima, to sam odgovorio u poruci Rešadu.

Dodao bih još samo da tvoja tvrdnja, kako u ocenu o kvalitetu enigmate ulazi i to kakva je on ličnost, nema nikakvog smisla. Takav parametar se gleda jedino na izboru za mis sveta, i to je naravno vrlo nepouzdano i zavisi od snalažljivosti i šarma kandidatkinja. Na svakom drugom izboru se posmatraju neki vrlo merljivi parametri i ja sam ti ih izložio u odgovoru Rešadu.

Quizmaster је рекао...

Zaboravio sam da spomenem 22 nagrade na najjačem svetskom takmičenju anagramista (na sajtu Anagrammy Awards), pet pobeda na Enigmatskoj koloniji u Somboru, kao i šampionske titule i finala na kvizovima "Brojke i slova", "Slagalica" i "Mozgalice". Eto, pored tolike hrpe nagrada, neke drage uspomene se mogu i zaboraviti...

Slavko Bovan је рекао...

Trebalo bi da pomeneš i svoj blog koji si totalno zapostavio. Kampuješ na ovom mjestu, a ljudi vape za novostima na elitnom blogu.

Quizmaster је рекао...

Pa, žao mi je, nisam ja pokrenuo ovu diskusiju, nego ti, time što si hvalio skandalozan prilog u jutarnjem programu, u kome se pojavio neko ko je smenjen sa predsedničke funkcije ESS i praktično izbačen iz saveza, dok ne vrati novce koje je otuđio.

Rešad i Mladen su, sa druge strane, pokrenuli pitanje po čemu sam ja to najuspešniji enigmata u Srbiji, plus je Rešad tvrdio da ništa drugo ne sastavljam sem anagrama i rebusa, pa sam morao i na tu vrstu neistine da odgovorim. E sad, što je moj odgovor malo duži, to je zato što je lista uspeha takva. Trudio sam se da spomenem samo one najznačajnije. Zanimljivo, više puta sam te pitao da nam i ti nabrojiš svoje šampionske titule i pobede, pa nisam dobio odgovor, jer onda bi se verovatno pokazalo da je ono što pričam tačno.

Rešad Besničanin је рекао...

Pa eto, pobrojao si sve to - i šta si nam dokazao? Da si jedan od najuspešnijih takmičara iz Srbije, ako će smiriti tvoju sujetu - eto budi najbolji takmičar iz Srbije!
I dalje smatram da ti ne da si najbolji enigmata u Srbiji - nego nisi ni u prvih deset!
Majstor si za takozvane sitne radove, i to je to čoveče. Kakav si ti majstor za ukrštenice? Ma hajde molim te Zorana, nismo deca. Zna se dobro ko je kakav enigmata u Srbiji. Od ovih deset za koje ja mislim da su najbolji u Srbiji - niti od jednog nikad nisam čuo da za sebe tvrdi da je najbolji!
Znao sam još jednog kolegu koji je bio enigmata-megaloman, ali ti ga brate baš pretera!

Slavko Bovan је рекао...

Jedan ponovljeni odgovor Oliveru Mlakaru:
Više puta sam kazao da imaš neuporedivo više medalja, pehara, diploma, tapšanja itd. od mene. Nikad nisam ni tvrdio suporotno. Jedini mali problem jeste što imam i ja ponešto (meni dosta!), a tvoj problem jeste to što imam nešto što ti žarko želiš, a ne možeš da imaš.

Ponovljeno zapažanje: Tvrdim da je pojavljivanje enigmatike na RTS svakako pozitivno za našu enigmatiku. Nisam zapazio da je stajao kordon policije pred mnogobrojnim televizijama koje su sprečavale Olivera da uloži Kviska u nekoj od TV emisija povodom Dana enigmata.
Drugi su to uradili (na RTS-u, lokalnim televizijama, "Politici", ...). Dakle, sjaši!

Quizmaster је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Quizmaster је рекао...

Nisam majstor za ukrštenice, magične kvadrate i likove?

Pretpostavljam da u to majstorstvo ne ulaze prvo i drugo mesto na nagradnim konkursima koje je pravio Mile Janković (u konkurenciji Perića, Markovića, Nikića, Racanovića, Čolakovića, Novakovića, Ivanova, Zekića, Milovanovića, Šarića i tebe).

Verovatno su nebitni i prvo mesto na konkursu "Kviskoteke" (italo-višeboj), tri druga mesta na istom takmičenju (dva puta za "kameleonke", jednom za autogramku), pobednički magični likovi na konkursima "Kvizorame" i ED "Božidar Vranicki", pobednička rešetka na konkursu "Kvizorame" i drugo mesto za ideogramku. Imao sam svojevremeno i najbolje magične i slogovne kvadrate na takmičenjima Branislava Nikića.

Pretpostavljavam takođe da sam slučajno objavio jedan magični kvadrat 9x9, oko 25 magičnih kvadrata 8x8, isto toliko 7x7, kao i petnaestak magičnih likova (najveći sa dimenzijom 8x10)?

Ja znam da vi mene ne volite što iznosim ove podatke, ali prisiljavate me na to. A enigmatiku ne čine samo ukrštene reči (mada su one najpopularnije) i sve te discipline koje sam nabrojao treba gledati kad se daju nekakve ocene o kvalitetu enigmate. Neki koje vi ubrajate u prvih 10 realno pojma nemaju za anagrame, rebuse i razne druge zagonetke.

Quizmaster је рекао...

Bovane, ti nemaš taj pehar koji je meni ukraden. Tvoj pehar se zove samo "najuspešniji učesnik SES" (a nisi najuspešniji enigmata Srbije, kako si se lažno predstavljao po medijima). Mene je Enigmatski savez Srbije zakinuo za taj drugi pehar, za tu titulu kojom si ti više puta obmanjivao javnost i tako mene vređao i nanosio mi bol.

Znamo i kako si stigao do tog svog peharčića - pre svega zato što sam ja (zbog loših odnosa sa ESS) morao da propustim četiri susreta enigmata Srbije. U tome se ogleda sva nemoralnost toga što si prihvatio takav pehar, a kenjaš nešto da si mi bio prijatelj i da si me branio od napada u savezu. Da si ti meni bio prijatelj, vratio bi taj pehar savezu i rekao da ga je Radisavljević zaslužio više od bilo kog enigmate.

Kad se pravila rang-lista za taj tvoj peharčić odgovaralo ti je da se kvizovka računa, a kad je trebalo da se u Vranju Sreten Perić proglasi za najuspešnijeg učesnika SES, onda je tvoj zemljak Živanić izmislio da kvizovka ne ulazi u konačan skor.

Da zaključim - sram te bilo, bitango, hvališ se nečim što je ukradeno drugim kolegama, koji su to zaslužili svojim rezultatima.

Slavko Bovan је рекао...

Istina je, Zoran nije učestvovao na svim takmičenjima. Takođe je istina da nije učestvovala ni moja strine (ne tetka, koju je ZR krivo optužio!).

Kada je moja strina svojevremeno iznijela smjelu tvrdnju da bi ona sigurno pobijedila, ja joj oprezno, bojažljivo kazah: Nemoj tako draga strina, ima tu dosta dobrih enigmata (Besničanin, Nikić, Perić, Mijatović, Radisavljević, Knežević, A.Janković, Tepšić, Živanović, Petkovski,ja...). Ona me samo sasiječe pogledom i reče: Svi ste vi za mene sitna boranija, sve bih ja to fik-fik-fik!!!

Mojoj strini se ne protivriječi. Ona bi sigurno odnijela pobjedu, samo da je učestvovala. Tako tvrdi, a kada ona tvrdi, onda je tako.

Jednom je tako tvrdila da bi osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Sarajevu, u bobu dvosjedu, samo da hoće striko da gura ono limeno šareno što ga zovu bob iako više liči na autić. Čak je govorila da joj ne treba ni bob, spustiće se u limenom koritu. Još se ljutila na MOK, zato što je nisu pozvali. Nismo se usudili da joj kažemo da to baš i nije realno. Rekosmo u glas: "Tako je!".

Quizmaster је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Quizmaster је рекао...

Pa da, ti i tvoja šega kad nemaš neke valjane argumente...

A činjenice govore ipak drukčije. Naravno da je bilo odličnih konkurenata i da se ne može uvek pobeđivati, ali ja sam na svakom takmičenju kad sam se vratio (Požarevac, Kikinda, Bor) imao poneko pojedinačno zlato i učinak za 5-6 bodova. Da ne spominjem kakvi su mi prethodnih godina bili izvrsni rezultati na raznim drugim, daleko kvalitetnijim domaćim i međunarodnim takmičenjima u sastavljanju i rešavanju zagonetaka. I tu nemam šta posebno da dokazujem, potpuno je očigledno da bih bio prvi i na toj bodovnoj listi ESS da nisam proteran sa nekoliko takmičenja.

Tako da, samo ti glancaj taj peharčić i citiraj neku imaginarnu strinu, kad već nećeš da nam navedeš koje su to tvoje šampionske titule i pobede. Bitno je da si imao obraza da se hvališ po medijima kako si najuspešniji enigmata Srbije.

Fišek је рекао...

Ne mogu da vjerujem! Imate li vi namjeru prikociti?
Ja vas nista ne razumem!
Pricajte, bre, srpski da vas ceo svet razume!!!

Анониман је рекао...

U vezi krajnje nebulozne tvrdnje da bi Zoran bio najuspešniji i u takmičenjima na SES, ali mu nije bilo dozvljeno jer nije učestvovao na 4 SES (a da je učestvovao sigurno bi osvojio medalje, jer ih je uvek osvajao i pre i posle tih 4 neučešća), da vam opišem razgovor koji su vodili Veljko Maksimović i Nikola Petkovski u Požarevcu, za istim stolom sa još nekolicinom drugih učesnika, nakon proglašenja rezultata i pobednika. Veljko je pitao Petkovskog: Šta se to dogodilo stobom Nidžo? Pa na svim dosadašnjim takmičenjima si osvajao po najmanje 3 medalje i donosio si ekipi Vuka zlatne bodove, bio si naša uzdanica i perjanica uz Mijatovića, bio si i šampion u Vršcu, naš najbolji učesnik u Kragujevcu. A sad nisi osvojio ništa, čak ni bar ekipnu bronzu. Totalno si omauo. A Petkovski se samo osmehnuo i rekao: Jeste ovoga puta sam bio nizašta, ali sam doveo dostojnu zamenu, nagovorio sam da na SES dođe Giša Tolomanovski i on je osvojio pregršt medalja umesto mene.

Prateći rezultate na svim takmičenjima SESa video sam da Petkovski nije osvojio ništa ni sledeći put na SES u Kikindi, dakle dvaput zaredom. Šta to znači? Pa znači da Petkovskom i pored njegovih već dokazanih kvaliteta nije bilo unapred zacrtano da će sigurno osvojiti medalje na svakom takmičenju iako je pre toga bio uvek u pobedničnom vrhu. A to znači, dragi Zorane, da ni tebi nije zacrtano da bi sigurno osvojio medalje na ta 4 takmičenja na koja nisi nastupao. Nemoj plakati za nečim "šta bi bilo kad bi bilo". Da te podsetim da si u Vuku hteo da se učlaniš zato što si tako mislio da ćeš pored Mijatovića i Petkovskog osvajati medalje u rešavanju. Pa ti si ponosno govorio: kakva ćemo ubitačna rešavačka ekipa biti - Mijatović, Petkovski i ja, pravićemo ršum!

I još nešto, prozivaš ostale da se ne ponavljaju papagajski. Pa ima li većeg papagaja od tebe. Verglaš i verglaš u beskraj sve isti ploču, zar nisi samom sebi dosadan? Svi znamo da postoji vrsta papagaja - ARA, pa i nešto duža ARARA, ali je Zoran Radisavljević KRALJ PAPAGAJA jer je ARARARARARARARARARARARARARARARA ... i to od onih papagaja koji govore. Pogledajte samo njegov rečnik: kenjaš, bitango, smrade ... sve biseri do bisera. A novoizabrani predsednik ESSa, jadničak, poslao APEL za kulturno i ljudsko ponašanje i ophođenje. Kome ga poslao? Zar se smenom Živanića i izborom novog predsednika ESS nije trebalo obezbediti poboljšanje stanja u ESS i uopšte u srpskoj enigmatici? Pa sad je još gore! Imaćeš ti novi predsedniče ESS grdnih muka sa Zoranom, dok i tebe ne smeni kad mu dodijaš ili se sam ne povučeš kad on tebi ne dodija.

Jovo

Анониман је рекао...

Još kad bi ja ispričao događaj iz Bora(postoje svedoci), a usko je vezano uz Zorana Neprikosnovenog, bilo bi mnogo jasnije kakav je igrač . Zato, šuti Zorane, prodao si dušu vragu!
Izdao si i sebe, i kolege, a bogami i enigmatiku!Jedini drug ti je kompjuter!
Nabroji , deder, par svojih drugova- čik, ako znaš( il imaš)!

Quizmaster је рекао...

Jovo, lupaš kao "maksim" po diviziji. Upoređuješ čoveka od 65-70 godina, koji nije imao mnogo vrhunskih rezultata na pojedinačnim takmičenjima, sa mlađom osobom u punoj mentalnoj snazi, koja godinama rastura po najkvalitetnijim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Kolega Nikola Petkovski, koji je veliki laf, nadam se da se neće naljutiti na ovom komentaru, jer morao sam da kažem ono što je istina.

Drugo, ne pričaj gluposti da sam planirao učlanjenje u EK "Vuk Karadžić" zbog nekakvih ekipnih medalja. Ja sam tada samo želeo da se učlanim u neki klub, a ekipne medalje me nisu nikad zanimale. Interesuju me samo uspesi na pojedinačnim takmičenjima, jer to je jedino i merodavno kad se ocenjuje učinak enigmata.

Kad si se već javio da me kritikuješ, uzvratiću ti sa kamatom, pa ću kazati kako treba da te je sramota što si u "Enigmatici" obmanjivao javnost da je Dinko Knežević enigmatski šampion Srbije za 2014. godinu. Takva titula ne postoji (to se zove "najuspešniji učesnik SES"), a osim toga, u Boru sam ja imao najbolji pojedinačni učinak (jedno zlato i dva srebra) i pokradeno mi je to priznanje, baš kao što je i Periću godinu dana ranije (kad je jedini imao dve zlatne medalje).

Ako ćeš da proglašavaš nekog za enigmatskog šampiona za 2014. godinu, kako ti nije palo na pamet da napraviš intervju sa mnom, koji sam u toku prethodne godine bio:

- Pobednik 3. Prvenstva Srbije u sastavljanju zagonetaka (uz pobede u sastavljanju ukrštenica, anagrama i rebusa)
- Osvajač pehara na velikom konkursu "Kviskoteke" (talijanska križaljka sa anagramima), uz još nekoliko visokih plasmana
- Pobednik Memorijala Pavle-Libran, u organizaciji "Kvizorame" (prvo mesto anagrami, drugo mesto skandinavka)
- Pobednik 13. Međunarodnog prvenstva Srbije za anagramiste (šesta šampionska titula)
- Pobednik 13. Anagramnog kupa Srbije
- Šampion u sastavljanju anagrama na Susretima enigmata Srbije
- Drugoplasirani na 1. Memorijalu Vojislava Gložanskog (konkursu u sastavljanju ukrštenih reči)

Dakle, tebi kao novinaru nisu bili zanimljivi ovi moji fenomenalni rezultati (nezabeleženi u istoriji srpske enigmatike), nego si kao šampiona za prethodnu godinu proglasio Dinka Kneževića, koji je osvojio svega dve medalje (zlato i srebro) na Susretima enigmata Srbije.

U prethodnom periodu ti si, kao novinar koji prati enigmatska zbivanja, imao još moralnu i profesionalnu obavezu da ispitaš sve afere koje se vezuju za Živanića (uključujući tu i neregularnost takmičenja na SES u Vranju i Boru) i da kažeš nešto o tome, a ne da se držiš pasivno. Svaka ti čast za to kako reprezentuješ novinarsku profesiju, mogla bi Ljiljana Smajlović da ti da neku plaketu za doprinos režimskom novinarstvu!

Migo је рекао...

Da li neko zna kako možemo probuditi našeg novog predsjednika? Mislim da se situacija odavno otela kontroli, a Zoranovo obraćanje Jovi je prevršilo svaku mjeru.

Quizmaster је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Quizmaster је рекао...

Pre nego što me Amigo prijavi Aci Jankoviću za verbalni delikt, voleo bih da čujem šta sam ja to netačno i neargumentovano rekao u svom obraćanju Jovi Vukoviću?

Ako gospodin Vuković dozvoljava sebi da ignoriše činjenice i da omaložava nekog ko je već godinama najuspešniji enigmata u Srbiji (uz nekakvo nebulozno poređenje sa Nikolom Petkovskim), onda je sasvim normalno da i ja (i to veoma argumentovano) kritikujem njega za neprofesionalnost koju je pokazao kao novinar koji prati enigmatska zbivanja. Što je tražio, to je i dobio, nisam ga terao da se kači sa mnom.

Quizmaster је рекао...

Samo jedna ispravka, reč je o tekstu koji je objavljen u časopisu "Razbibriga", čiji izdavač je takođe beogradska "Politika". Slučajno sam spomenuo "Enigmatiku", koja se donekle razlikuje koncepcijski.

Slavko Bovan је рекао...

Pri pominjanju imena Jovana Vukovića, treba svi da ustanemo i uzviknemo "bravo" u znak poštovanja. Taj čovjek je uradio za našu enigmatiku mnooooogoooo više nego od nekih nabeđenih veličina.
Ovako obraćanje uz konstataciju: "Ko ga je terao da se kači sa mnom" sve kaže o govorniku.

Isto tako, slažem se da je neumesno poređenje "Kviskonosca" sa uvaženim kolegom Petkovskim. To se ne da porediti. Nikola nije badava (od mene) dobio nadimak Nikola Veliki Makedonski, a nadimak su i drugi prihvatili. Dakle, staviti u istu rečenicu Petkovskog i Zorana jeste neumesno. Nikola neuporedivo bolji u svemu! Poštovanje za Nikoli! Živio!

Kada se već javljam, upitao bih Kviskonosca, kako je moguće da je Živanić tako loš enigmata, takoreći veze nema, a ti si jedan njegov rebus (Veliki rat) objavio kao uzoran rebus za svoju najavu takmičenja u sastavljanju rebusa. Doduše, mislio si da si ti autor, ali kada si saznao, rebus je nestao, a tvrdnje o totalnom enigmatskom neznanju autora rebusa su ostale.

Slavko Bovan је рекао...

Takođe si zaboravio u svom nabrajanju i ono takmičenje u Osijeku kada si osvojio odlično 11. mesto, a gorepomenuti pacer sedmo ili osmo, a bitanga treće. Mora sa je u to prste uplelo rukovodstvo ESS.
Eto vidiš, da nisi došao na to takmičenje, možda bi pobedio, isto onako kako bi pobedio na ona 3-4 takmičenja na kojima nisi bio.

Quizmaster је рекао...

Kako ono kaže narodna poslovica, i ćorava koka nabode zrno. Neko ko se toliko godina bavi enigmatikom i još uređuje časopise, morao bi da ima mnogo više znanja o enigmatici i mnogo više dobrih radova. Čuli smo u jutarnjem programu kakve nam daje blistave savete o ukršten'cama (ne zna ni da kaže tu reč da ne proguta slovo), videli smo u prilogu i kakav se glup slovni rebus demonstrira (pa još podvučeno). Bruka i sramota da u ime saveza govori neko ko je smenjen i ko je otuđio novce, a ti ga podržavaš i hvališ.

Slavko Bovan је рекао...

Zar ga i ti ne hvališ jer si mu rebus prepisao?! Ili nisi prepisao već si sastavio isti takav, a pošto je poznato da ti sastavljaš samo izuzetno kvaliteto, logika kaže da i Živanić ima makar jedan izuzetno kvalitetan enigmatski rad.

Quizmaster је рекао...

Što se tiče spornog takmičenja u Osijeku, ja sam dokazao (kroz neke primere radova koje sam uspeo da vidim) da je žiri glasao neobjektivno, favorizujući pojedine velikane hrvatske enigmatike i vas prijatelje iz inostranstva koji ste se naveliko gostili u Baranji.

Koliko sam bio u pravu, svedoči i to što niste smeli da nam pokažete komplet svojih radova, da ih uporedite sa onim što sam ja sastavio. Imao sam sigurno kvalitet da budem visoko plasiran, ni slučajno za nekakvo 11. mesto, a kamoli da budem gori od Živanića. Posle je i Pero Galogaža priznao da nije sve funkcionisalo kako treba i da će se truditi da ubuduće bolje, što smatram vrlo korektnom izjavom i to me je umirilo. Pogotovo nemam razloga da se nešto ljutim na Josipa Dubrovića, koji je bio sjajan domaćin i koji će uvek biti dobrodošao gost kod mene, kad dođe u Novi Sad.

Dakle, meni je taj slučaj bio vrlo brzo arhiviran, a to što ga sad ti vadiš iz naftalina je vrlo glupo i ništa ne dokazuje. Prebroj takmičenja na kojima sam beležio vrhunske rezultate, pa ih onda usporedi sa onima na kojima nisam imao uspehe, i vrlo lako ćeš dobiti odgovor koliko je taj tvoj peharčić nezaslužen i da ti je nagrada pripala samo zato što sam bio u nemilosti Enigmatskog saveza Srbije.

Slavko Bovan је рекао...

Vrlo vjerovatno da su favorizovani gosti iz inostranstva/inozemstva. Svi osim tebe jer si ti došao direktno sa Kriptona!

Da, 2013. jeste "naftalin" za razliku od 2011. koja je bila juče!

Quizmaster је рекао...

Šale su ti glupe, čak i za tvoj uobičajeni nivo humora.

Da podsetim, Živanić je tad bio predsednik ESS, ti njegov najbolji jaran, a s vama je na tom druženju bio i Adnan, pa donekle mogu i da razumem što je žiri želeo da vam ugodi i dodeli poneku ocenu više. Da mene favorizuju nije bilo razloga, jer nismo se družili, a i znali su da ste mi Živanić i ti neprijatelji.

Kao što sam rekao, taj slučaj je vrlo brzo razjašnjen i arhiviran, tako da su ovi tvoji komentari naprosto jadni. To kao kad bi se neka fudbalska ekipa rugala poraženom timu nakon što je sudija izmislio tri penala. U nekim regularnim uslovima uglavnom si popušio, pa si posle pisao neke komentare kako "nisi rđavo plasiran".

Slavko Bovan је рекао...

Svaki dalji dijalog je besmislen. Ruku na srce, dijalog sa tobom i do sada je bio besmislen, ali moram da branim svoju kuću (blog).

Siguran sam da nisi u svojoj zaslepljenosti svestan da ovim svojim izjavama vređaš domaćine, i u Osijeku, a i na svakom skupu gdje ti nekompetentni žiri nije dao najprvo prvo mjesto.

Kao što vidiš, malo ko ti protivreči, jer je vrlo opasno "kačiti se sa tobom", jer nemaš ni stida ni srama ni uvažavanja ni prema kome.

Ne bih se ni ja kačio s tobom (daleko ti lepa kuća) da mi nisi postavio šator na sred bloga, opskrbio se sendvičima i čučiš u busiji. Spavaš li ti uopšte?

Odoh ja da napravim neka zrnca za buduće dane, a ti nastavi da se dopisuješ sam sa sobom.
(Povremeno skokni i do svog bloga. Čekaju ljudi da tamo pročitaju nešto pametno).

Napomena: Obratite pažnju na ekavicu. To koristim kada je zvanično obraćanje u pitanju. Dobio sam najmanje 20 poruka da obrišem sve što je Zoran napisao, i 10-tak poruka u kojima traže da pišem Sudu časti ESS. Za sada neću uraditi ni jedno ni drugo, ali znajte da su vaše poruke evidentirane.

Quizmaster је рекао...

Kao prvo, nije tačno da se ja uvek žalim na sudije, radim to samo ukoliko postoji jak razlog. U Požarevcu, na primer, bio sam svestan da zbog umora nisam sastavio naročito kvalitetne anagrame, tako da sam bez problema prihvatio neuspeh. To je bio jedini put u poslednjih deset godina da sam na takmičenjima anagramista uživo ispod drugog mesta, i to je u redu, tada nisam zaslužio medalju.

Znam i zašto vadiš taj slučaj iz naftalina, jer hoćeš da me ocrniš pred enigmatima i da me zavadiš sa Josipom Dubrovićem i drugim prijateljima iz Hrvatske. Ali, kao što sam rekao, korektna izjava Pere Galogaže, u kojoj se konstatuje da na takmičenju nije sve funkcionisalo kako treba, bila je dovoljna da me umiri. Sledeće godine otišao sam na SOZAH u Kraljevicu, osvojio treće mesto u sastavljanju pojedinačno i prvo mesto kao član "Kvizorame". Tako da, tvoji pokvareni komentari i jadno ruganje me nimalo ne dotiču.

Quizmaster је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Quizmaster је рекао...

Jednu pametnu stvar si ipak rekao - umorio sam se od ovog pisanja. Ako me nećete dalje nadraživati (a i ova je poruka otišla na treću stranu), da se razilazimo.

Na narednoj skupštini kažite kakve sve pritužbe na mene, a i ja ću pripremiti svoje tužbe, pa ćemo analizirati ko sve sme da na državnoj televiziji govori u ime saveza, da li enigmati mogu da kradu takmičenje od svog bivšeg kluba, da li je u redu da ja pobedim na 7-8 velikih domaćih i međunarodnih takmičenja, a da za to ne dobijem ni čestitku od saveza niti takve fenomenalne rezultate ne isprati naš novinarski doajen, itd.

Slavko Bovan је рекао...

Na Skupštini sam predložio (radi lakšeg komuniciranja) da uspojimo opšte pravilo koje glasi: "Jedino je ispravno ono što ZR tvrdi".

Svima bi nam bilo lakše. Lijepo sačekamo da on iznese neku tvrdnju a onda svi uzviknemo:"Tako je!".
Ili je to pravilo već u ESS usvojeno? Naime, ćutnja je znak odobravanja.