понедељак, 30. март 2015.

NOSTALGIJA (418)


Piše: Ilija Ozdanovac
Za tvoju rubriku "Nostalgija" šaljem ti  prvi broj "PITALICE" od 14.09.1979.(sliku) kao i jedan primjerak iz sadašnjih dana. PITALICA je periodični zagonetački listić koji izdaje ZDV-Vinkovci u tiražu 300-400 primjeraka i dijeli se besplatno ljubiteljima enigmatike. Važno je napomenuti da se brigom oko izdavanja bavio ZDENKO SVOREN, sve do smrti. Nakon toga, brigu preuzima Srebrenka Takšić,dugogodišnja i aktualna predsjednica "Zagonetačkog društva Vinkovci". 
Za sve unutar stranica zdušno se brinu vinkovački enigmati i gosti!

8 коментара:

Belirac је рекао...

Provjerio sam u e-katalozima NSK-a i GISKO-a. Nema zapisa za "Pitalicu", što znači da ZDV nije slao obavezne primjerke u NSK. To hitno treba ispraviti, skupiti dosad izdane brojeve i dostaviti NSK-u. Jedino će na taj način taj list biti trajno sačuvan.

Belirac је рекао...

Jedan kolega se žali da ne može postaviti komentar na ovom blogu. Isprobavam način na koji on to radi... Izgleda da je problem u tome što preskače dokazivanje da nije robot.

Mursinus је рекао...

Sjeća li se netko tko je bio urednik prvoga broja "Pitalice" i tko je sastavio križaljku na naslovnoj stranici?

IlijaO је рекао...

Idemo redom! Urednik 1.broja je bio mr.Ivan Grigić,uređivački odbor Boris Antonić, Zdenko Svoren i Dušan Šuša. Autor križaljke na naslovnici je Mato Ivanac.
Zanimljivost ovog broja je što se u njemu, uz svesrdnu pomoć Stjepana Horvata iz Bjelovara, pojavljuju zagonetački radovi iz zagrebačkog lista "Pobratim" iz 1914.godine!
Među autorima, u tom prvom broju, se pojavljuju imena A.Kovača, J.Čermaka, T.Janičkovića, N.Plemića, D.Šuše, M.Strepačkog, S.Jankovića , Ive Ficija, M.Smolčića i još
nekolicine...
"Pitalica" je tada bila sastavni dio"Vinkovačkih novosti", a tiskana je u "ISKRI" u Vinkovcima.

IlijaO је рекао...

Drugi broj "Pitalice", pod uređivačkom palicom istog trojca, objavljen je 29.ožujka 1980.godine, povodom 9.Vinkovačkih enigmatskih susreta i Susreta kvizovaca u Vinkovcima, a svi prilozi u tom broju su uradci članova ZDV-a Vinkovci.

IlijaO је рекао...

I- tko je "Mursinus"?

Mursinus је рекао...

Mato Ivanac.

IlijaO је рекао...

Ee, onda ste ,Vi, Mursinuse, autor križaljke na naslovnoj strani 1.Pitalice....