среда, 24. јун 2015.

EKK NA STORŽIČU


Piše: Štefan Markovič
U subotu 20.6. bio sam na susretima diabetičara, koje organizuje Savez društava diabetičara Slovenije i Društvo diabetičara Tržič. Susreti su nazvani u spomen Dr. Ljudevita Merčuna, utemeljitelja modernog načina zdravljenja diabetesa u Sloveniji. Susreti se sastoje iz tri sklopa, pohoda učesnika po okolini Tržiča i Loma pod Storžičem. Drugi sklop je planinska maršuta na planinu Storžič (2130 m), do mesta, gde je Dr. Merčun 1954. godine preminuo radi srčanog udara. Planinski pohod ide od Doma pod Storžičem do spomen ploče, koja je postavljena na mestu smrti, prilikom pedesetogodišnjice smrti i nalazi se na visini oko 2000 metara. Pošto je moja supruga iz familije Merčun, rođena je u istoj kuči, ide u ime familije nekolicina nas na taj pohod. Oba ova sklopa odvijaju se treće subote u junu, dok je treči sklop u septembru (kuvarska radionica za diabetičare).
Ove godine je radi slabog vremena te slabe vremenske prognoze bio vidljivo manji broj učesnika, sve skupa negde oko šestdesetak, što predstavlja negde trećinu broja ućesnika prošlih godina. Na pohodu sam bio kao i svake godine, s time, da radi bojazni, da ne bih ponovio povredu zgloba posle sloma pre dve godine, išao sam samo do planinskog doma na Velikoj Poljani, koji se nalazi na 1460 m nadmorske visine. Ali me nisu  ni kiša, kao ni temperature oko nule,  odvratile od toga, da ne napravim snimak u "dresu" EKK.

6 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Bravo za Štefana!
Zahvaljujem!

Dejan Minić је рекао...

Uvek sa zadovoljstvom čitam Štefanove tekstove i njegove dogodovštine, čak i kad nemaju veze sa enigmatikom.

Slavko Bovan је рекао...

Tako je Dejane. To bi se moglo nazvati npr. - Dodatno obogaćivanje ovog bloga.

Gojko је рекао...

Kada je EKK u pitanju tu nje njegov FAN ŠteFAN

Belirac је рекао...

Štefan se zasad slikao u majici EKK-a na najvećoj udaljenosti od Kikinda i na najvišoj nadmorskoj visini. Sad treba očekivati nečiju sliku u - avionu.

Slavko Bovan је рекао...

Štefan je, takođe, poslao i prilog za "Reč po riječ".