петак, 24. јул 2015.

DANI LUDAJE I EK "KIKINDA"



Svake godine, druge nedelje oktobra Kikinda postaje grad ludaje. Dani ludaje, koji se ove godine organizuju po 30. put. Dani ludaje je manifestacija koja se godinama unazad organizuje u Kikindi u čast tikve, bundeve, misirače, ili ludaje.

Sve je krenulo još u davnoj prošlosti kada su ljudi, da bi opisali koliko je Kikinda ravna, govorili: "Popneš se na ludaju i vidiš Kekendu". Postojala je izreka, a onda je grupa entuzijasta 1986. napravila prve Dane ludaja. U početku to je bila lokalna svetkovina, koja je krajem 90-tih prošlog veka, postala bitna srednjoevropska svečanost. Na Danima ludaje Lale, i sada ne samo oni, se nadmeću čija je ludaja najduža i najteža.

Subota je rezervisana za centralne svečanosti. Već u ranim jutarnjim satima počinje takmičenje ugostitelja u spremanju različitih jela od ludaje. U toku subote organizuje se i takmičenju pravljenju maski od bundeve, sportske igre kao i maskenbal. Sve je propraćeno i muzičkim sadržajima (koncerti na gradskom trgu).

Ove godine "Danima ludaje" priključuje se i Enigmatski klub “Kikinda”. U najskorije vreme biće raspisan sastavljački konkurs u tri discipline: ukrštenica (skandinavka), anagram i rebus. Nagrade bi trebalo da budu, za svaku disciplinu: pehar, novčana nagrada (5000-6000 dinara - 50 evra) i diploma, a biće i nekih utešnih nagrada.
Za subotu, 10.10.2015. predviđeno je rešavačko takmičenje na kome će nastupiti ekipe gradova, te druženje uz enigmatske razgovore. Za sada, obezbeđen je (samo) ručak za 15 učesnika, ali EK “Kikinda” vredno radi na pribavljanju sponzora i za ovo enigmatsko "ludajisanje" u Kikindi.

3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Od maloprije sam na zvaničnom godišnjem odmoru, te se posvećujem i ovoj problematici. Baš prije 5 minuta smo sve pretresli Zlatan i ja, i još samo da utanačimo uslove konkursa. Očekujemo značajan (više od 4) broj učesnika.

Slavko Bovan је рекао...

Pošto će raspis za dan-dva, možete slati sugestije svih vrsta. Jedna konstruktivna sugestija stigla prije desetak minuta.

Gojko је рекао...

P R O D O R
L U D A J E
O D A N A K
T O N I K A
-----------------

Za početak...može?