понедељак, 27. јул 2015.

GRČKI LIST



Piše: Štefan Markovič
Grčki enigmatski časopis KOUIZ izlazi sedmično. Uz predpostavku, da je čitavo vreme nedeljna novina i pošto moj primerak nosi broj 1825 (datum 23. do 30.9.2013), predpostavljam, da je na prodajnim mestima oko 37 godina. Na žalost, nije bilo moguće razabrati taj podatak.
Inače, u ovom broju, kojeg sam dobio posredstvom Miroslava Živkovića, je sve ono što krasi grčku enigmatiku. Raznolikost zagonetki i raznih ukrštenica (anagramna, kriptogramna, ...) to samo potvrđuje, nedostaju sitne zagonetke (rebusi, anagrami i slično). U ostalim grčkim (i kiparskim) časopisima ima podosta ukrštenica koje nazivaju Amerikaniko staurolejo, dok je tu samo jedna. Ima i stranice sa logičkim zagonetkama, sa su dokujem (tako ga nazivaju), kvizovima i drugima. Da je sadržaj na 52 stranice ispunjen raznovrstnim sadržajem, tu su neminovne stranice sa humorom.
Kao primer jedne njihove ukrštenice, dajem stranicu sa ukrštenicom u ukrštenici. Unutrašnja ukrštenica dimenzija 8x8 polja ima dane opise i crna polja, dok je vanjska dimenzija 14x11 polja sa opisima i bez crnih polja. Zadat je samo ukupan broj crnih polja.

7 коментара:

Miroslav Cvetković је рекао...

Pre više od 35 godina sam kupovao čini mi se ovaj grčki enigmatski list. U impresumu je pisalo da je to italijanski "Domenica Quiz" na grčkom jeziku (licencno izdanje). Da li je to i danas?

Анониман је рекао...

Pošto sam danas van Slovenije, sutra proveravam I javljam!

Štefan Markovič

Miroslav Cvetković је рекао...

O.K.

Анониман је рекао...


Bez prevrtanja po kolekciji mislim da
se podatak o vezivanju za Domenica quiz odnosi
na grčki enigmatski list TO TEST. Možda i grešim,
jer ipak je proteklo dosta vremena odkako mi je
ta činjenica ostala u sećanju.

Slovarim

Miroslav Cvetković је рекао...

Moguće, imenjače, moguće. Davno bilo, a nisam sačuvao nijedan primerak :)

Анониман је рекао...

List Kouiz (i još nekolicinu drugih) izdaje Black & White kuča. Njihov sajt je bwsa.gr. Nisam uspeo pronaći podatak, čije je vlasništvo firma.
Dok za TO TEST mislim i ja, da sam video podatak nešto u vezi sa Talijanima. Moram proveriti.

Štefan Markovič

Miroslav Cvetković је рекао...

Hvala, Štefane!