петак, 24. јул 2015.

NIKOLINA SKANDINAVKA

Alo, danas
Danas je objavljena skandinavka Nikole Petkovskog, koji se celokupnog honorara odriče u korist Enigmatskog kluba "Kikinda". Zahvaljujem!

16 коментара:

Dragan Dragoljević је рекао...

Нисам никада видео оволико слова Љ у једној укрштеници. Мало се можда претерало са глаголом ИЗНАКАШЉАТИ СЕ, али ипак јако занимљив рад. Волео бих да наиђем на још који радовог аутора.

Belirac је рекао...

Može li neko skenirati Nikolinu ukrštenicu i poslati je Slavku da je vidimo i mi koji ne možemo kupiti "Alo!"?

Анониман је рекао...

Pod hitno izbaciti Nikolu iz ekipe . Rad je nula.

Slavko Bovan је рекао...

Jovane, ako stigne skenirana strana, biće objavljena.

Slavko Bovan је рекао...

Danas je objavljena Rešadova skandinavka.

N. Petkovski је рекао...

Poruka Draganu Dragoljeviću koji je poslao prvi komentar: prijatelju, javi mi se na meil adresu petkovskinikola@gmail.com i ispuniću ti želju.

Poruka anonimnom komentatoru: javi mi se i ti (ili se potpiši ispod komentara) i objasni nama "enigmatskim smrtnicima" zašto je rad nula pa da se od tebe stručno naučimo šta je enigmatika i kvalitet, ili ćeš možda ti trebati da naučiš to. Ja sam voljan da naučim, pa če možda moj sledeći rad da bude bar 0,5. Učeći od tebe možda jednog dana i postanem dobar i kvalitetan enigmata.

Slavko Bovan је рекао...

Nikola, prvo i osnovno - Ne treba se uzbuđivati zbog anonimnih komentara, anonimnih noćobdija (Anonimni ne postoje!). Postoji jedna narodna poslovica o tome šta nikada ne spava!

Drugo, kada već pominješ kolegu Dragoljevića, da iskoristim priliku da kažem da je juče stigla uplata članarine. Za koji dan tih 300 dinara biće prosleđeno na račun ESS, te će tako na spisku članova EKK koji su članovi ESS biti 22 (21) imena i prezimena.

Treće, još jednom zahvaljujem na odluci da na ovaj način pomogneš svoj klub (EKK).

IlijaO је рекао...

Hajde da i ja podržim kolegu Nikolu!
Po meni, križaljka za dnevnu uporabu, uredna, sa zanimljivo riješenom sredinom i prihvatljivim "crnim"-opisnim poljima !
Pojam IZNAKAŠLJATI SE( bar da je iznakašljavati se( i to je upitno) je veliki faul, ali ne treba zato " da visi Pedro". Čovjek je sa drugog govornog i gramatičkog područja , pa ga treba razumjeti. Pozitivno je skrenuti mu pažnju, a ne sprdati ga! A propos toga- čega sam se sve nagledao od samozvanih doajena enigmatike!?
Ako , dakle, među nama, enigmatima nema malo rastezljivog uvažavanja i vrednovanja uratka, onda je sve otišlo u vražju mater, a iz kog razloga, zapravo, treba dati podstrek čovjeku- kad već ima volju za rad. Stoga , Nikola, samo radi , sastavljaj i griješi, jer na greškama se, zapravo, najbrže i najbolje nauči. I moj prijedlog, bolje žrtvuj crno polje( radi same križaljke), a bjeline ostavi za one koji u njima uživaju ( to ionako radi stroj!)
pozz i podrška- ne daj se, starino!

Mandrak је рекао...

Ne mogu da rešim jer se ne vidi, ali mogu da kažem da rad vizuelno deluje vrlo lepo. Gotovo kao kompozicija.
Ako je samo taj glagol sporan, lično ne mislim da je reč o nečemu tragičnom. Mada je "nakašljati se" svršen vid, mislim da se teoretski može upotrebiti u onom drugom značenju (dati primedbu nakašljavanjem). Ako se neko 5 puta nakašlje za kratko vreme, malo je rogobatno reći da se iznakašljavao, ako baš hoćemo da ubacimo prefiks. Prirodnije zvuči: iznakašljao se.

Inače, pozdrav za gospodina "Pod hitno". Pod hitno na doškolovavanje! :)

N. Petkovski је рекао...

Niti sam se uzbudio, niti sam se naljutio, niti uvredio zbog komentara za moj rad. Naprotiv! Ja sam enigmatičar uvek, u svom životu i u sredini u kojoj živim i radim ja sam poznati IRENIČAR - miroljubiv čovek i sve prihvatam smehom, dobrom namerom i blagošću. Ali kad neko pretera na moj račun, ja znam da promenim slovo i postanem IRONIČAR. E, upravo sam to u mom gornjem komentaru, ironično sam se obratio anonimnom kritičaru da me nauči kvalitetu, jer eto, moj rad je ocenio nulom! Sećam se veličine jednog Tošeta Proeskog. Nekom samozvanom pevaču se nije dopala neka Tošetova interpretacija, pa ga iskritikovao. Mnogi sujetni pevači bi uzvratili sa: "ma ko si ti, šta se ti razumeš u muziku, koliko si ti pesama ispevao, ja sam najbolji pevač itd.". Toše mu je skromno odgovorio: "hvala na kritici, popraviću se i nastojaću da idući put bidem bolji". E to sam upravo i ja rekao, ali malo više IRONIČNO.

Neću komentarisati svoj rad, niti sam pledirao da on bude nešto ekstra. Sastavio sam ga za narod, za čitaoce, za njihovu svakodnevnu razonodu, kao što to radim čitav svoj enigmatski vek. Naravno da i ja mogu da pogrešim, pogotovu zato što pripadam drugom govornom području i jeziku. Osim problematične reči IZNAKAŠLJATI SE, mislim da je sve ostalo apsolutno u redu. Umesto često puta korišćenih ST, SK, NT, RT, RK itd, kod mene je obilje ŠLJ, ŽLJ, ČK, ŠT, ČLJ, ŠK itd, dakle vrlo retko upotrebljavana slova u običnim ukrštenicama i sve to lepo uklopljeno i ukršteno u jednu dobru belinu. Sama belina mi nije bila nikakav imperativ, ona je sama proizašla kad sam sastavljao ukrštenicu i ja sam zadovoljan što je tako ispalo. Ukrštenicu sam sastavio ali je nisam ja opisivao, poslao sam kolegi da pomogne u tome i on je to učinio (nadam se korektno), ali mi je skrenuo pažnju da mu je sumnjivo ono "iznakašljati se". Ja sam mu odgovorio: "IZNAKAŠLJATI SE, to ti je kad nešto radiš mnogo (u ovom slučaju se nakašlješ) - recimo IZNAIGRATI SE, IZNAGLEDATI SE, IZNAPUTOVATI SE ... Nadam se da nije nekorektno. Ako i jeste, onda sam ja kao autor kriv, pa neka bude povike i kritike po meni. Ti se za sebe i tvoje opise ne sekiraj." Najpre je bilo samo NAKAŠLJATI SE (što je apsolutno u redu), ali me povelo to što sam čuo na sportskom kanalu na TV kad je komentator govoreći o nekom fudbaleru koji nije iskoristio sijaset šansi na utakmici, pa je rekao da se dotični dobro IZNAPROMAŠIO, pa ako može da se kaže IZNAPROMAŠITI SE, zašto ne bi moglo i IZNAKAŠLJATI SE. U svakom slučaju, apsolutno prihvatam kritiku zbog ove reči, ne branim se niti pravdam nikako, ali jednostavno smatram da nisam napravio preveliki greh i da je ta greška (ako i jeste greška) ipak minornog karaktera. Ali pošto je ocena NULA za ceo rad (a ne samo za "iznakašljati se"), ja opet pozivam anonimnog komentataora da me nauču šta je kvalitet, da bih mogao ubuduće da uradim bolje to što bih radio. Potrebno mi je to, pa biću mu veoma zahvalan.

Анониман је рекао...

Zna se ko pise u 2 sata nocu, pa MM. Njemu je u interesu da bude sto manje saradnika, da on objavi sto vise. Ionako je u prethodnim komentarima, nicim izazvan, ispljuvao enigmate penzionere.

Анониман је рекао...

Ej ljudi, šta vam je? Čovek koji je Makedonac, na inostranom (za njega) jeziku uvrstio reči kao što su: ZAKRŽLJALOST, VAŠKA, IZNAKAŠLJATI SE, PLAĆLJIVICA, ALJKAVAC, ATINJANI, OMAŠKA, POSTOLJE, ALJASKA, ČAKALJ, KAČKAVALJ, VRŠLJATI, LAŽLJIVICE, UPOŠLJAVANJE ... sve domaće reči i sve ukstio u jednu lepu belinu i to neko ocenio NULOM??? Odavno nisam imao takav šmek i zadovoljstvo prilikom rešavanja neke ukrštenice kao ovaj put. I svaka čast i hvala Nikoli za ovaj dragulj koji nam je ponudio. Kamo sreće da je više ovakvih radova i od drugih autora kod nas. Usput, ne nalazim da je reč IZNAKAŠLJATI SE neispravna. Sve u svemu apsolutno solidan, odličan rad. Uostalom zar bi se od Nikole i očekivalo nešto drugo? A šta drugo očekivati od nekog anonimnog ljubomorca koji za sebe sigurno umišlja da je nekakav enigmata, pa sad treba srpsku enigmatiku da uči od jednog Makedonca.

Jovo

Анониман је рекао...

Lapsus: PLAĆLJIVICA= PLAČLJIVICA

Jovo

Slavko Bovan је рекао...

Ahtung, ahtung.
Od juče sam na odmoru pa sada imam malo više vremena i živaca da "lovim" adrese anonimnin i inih.

Poruka onome koji zna na koga se odnosi ova poruke: Ime ti nije uopšte grdno da ga ne možeš koristiti.

Mandrak је рекао...

Majmun s večernjom je rekao...

Zna se ko pise u 2 sata nocu, pa MM. Njemu je u interesu da bude sto manje saradnika, da on objavi sto vise. Ionako je u prethodnim komentarima, nicim izazvan, ispljuvao enigmate penzionere.

Bravo, ja sam! Kako si ti vispren za jednog majmuna! Mogao bi da budeš majmunski poglavica... ako već nisi. :)

Jeste, pokušavam da eliminišem Petkovskog koji se je odrekao honorara u korist našeg kluba EKK kako bih ja objavio što više. Ako se pojavi i neki sličan komentar u pola noći o Slavku, Rešadu i ostalima, nek se zna da sam ga ja napisao. :)

Nije čak ni duhovito. Samo još jedna, već viđena lakrdija u režiji šlosera bez gimnazije. :) Toliko je sličnih komentara sa potpuno istom zlom namerom napisano da sam takoreći oguglao. Smislite nešto novo, konsultujte se, valjda 5-6 udruženih majmunskih glava mogu da iznedre bar jednu novu ideju. :)

Uzgred, ja generalno nemam ama baš ništa protiv penzionera (mada, ponekad primetim da moj dobri deda nije mogao tako dugo da uživa u penziji pa je umro u 71. godini, a da mnogi koji su samo po zlu znani uspešno krckaju 9. deceniju i pri tom i dalje čine zlo). Elem, neka žive, neka rade, neka pecaju, neka igraju šah, ali ne dozvoljavam da koriste svoje godine i činjenicu da su današnji urednici njihovi drugovi po obrazovanju kako bi me npr. izbacili iz nacionalnog lista. To mora adekvatno da se nagradi. Pri tom, to nema nikakve veze sa Petkovskim: on je na neki način stranac, gost, pa neka bude dragi gost. Meni se uglavnom podmeću pod plajvaz ovi domaći.

Slavko Bovan је рекао...

Izgleda da postavljena stupica djeluje, jer su se hrabri anonimni i ini pritajili (iako su više puta "bacali pogled"). Dok se tako ponašaju neće ići "na tarabu".