петак, 31. јул 2015.

NOSTALGIJA (473)




Piše: Štefan Markovič
Žepne križanke (Džepne ukrštenice) je naziv enigmatskog časopisa, kojeg prvi broj je izašao 1.2.1996. Izdavač Housing Design d.o.o., Ljubljana je bio u to vreme više poznat kao softver kompanija, koja je radila programe za upotrebu u privredi. Glavni urednik Blaž Jemec, dok su autori skandinavki uglavnom Bojan Arko i Beno Fijauš, a ostali radovi su nepotpisani. 24 stranice omanjeg formata u zeleno žutoj boji,  fotosi crnobeli. U to vreme je to bio jedan od retkih enigmatskih časopisa u Sloveniji, koji je bio u potpunosti štampani u boji. Časopis je izlazio tronedeljno, a izašlo je samo par brojeva.

5 коментара:

Mursinus је рекао...

Da ja pokušam:

bonton, Wengen, server, mangan, Mehmed, terier - Berger.

Анониман је рекао...

Da.

Štefan Markovič

IlijaO је рекао...

Hajde da ja probam slovenski:
///KRIŽANKA
///AERONAVT
//ANTIGONA/
OST/OSA//RT
STEER//ROTA
KONSIGNATOR
ANK/KRAPINA
REA/AKCIJA/


Uz napomenu i pitanje! Ne razumijem riječ "grška",( možda Grčka?) ali ako je prvi okomiti red rješenje OSKAR, a to tvori REA, onda je Rea rimska mati
Romula i Rema-možda Štefan ima objašnjenje?

Анониман је рекао...

IlijaO,

REA je grčka mati božica. Provereno na par mesta, recimo slovenačka i srpska Wikipedija, dok na hrvatskoj i srpskohrvatskoj Wikipediji stoji REJA.

Greška je i kod rešenja Konsignator, treba KONSIGNATAR i zadnje nije AKCIJA nego AKCEPT (od tuda AKCEPTNI NALOG).

Inače Beno Fijauš, objavljuje samo križaljke/ukrštenice i nemam osečaja, da je u njegovim radovima puno grešaka. Iako ovakva skandinavka, kod ponekih urednika ne bi prošla. Naime autor nije upotrebio svih 25 slova abecede (ili barem skoro svih obzirom na veličinu). Nedostaju slova Č, D, F, H, J, L, M, Š, U, Z.

Štefan Markovič

IlijaO је рекао...

Kako je ovo samo pokušaj, prilično sam uspio! Inače, na Štefanove ispravke nemam primjedbi- doista je tako!