недеља, 26. јул 2015.

REBUSANJE (1657)

Ljetna Kviskoteka

15 коментара:

Belirac је рекао...

Evo rješenje cijele skandinavke (pa i rebusa):

S J E V E R N I:J E L E N
N A K E D █ U Z U S █ T U
A G O T I Ć █ A L E N █ R
G O L E:P A R T I J A N E
A D A R █ V I K A █ M I R
T I N A:K A T A N I Ć █ I
O N A N I R A T I █ O T C
R A C I N █ M I █ T R LjE

Belirac је рекао...

Pogledajte koliko se rješavačima pomaže kod teže rješivih pojmova (adar, uzus, Juliani). Ako se tako radi u enigmatskom listu, zašto i mi to ne bismo radili npr. u skandinavkama za "Alo!"?

Belirac је рекао...

Zna li neko ko se krije iza pseudonima WAM?

Анониман је рекао...

Robert Pauletić je WAM (Wolfgang Amadeus Mozart). Otkrio je to u jednom uvodniku.

Belirac је рекао...

Pauletiću, kao što se vidi, ne smeta ni glagol ONANIRATI!

U ovoj skandinavci ja bih svakako nastojao izbjeći stranu kraticu OTC, a moglo se, npr. OKC - operativno-komunikacijski centar...

Miroslav Cvetković је рекао...

OTC - otvoreni tržni centar.

Belirac је рекао...

U Osijeku je prije rata postojao ORC, vjerovatno Osječki računski centar (ili možda Općinski...). Na Googleu o njemu nema - izgleda - ni traga.

Belirac је рекао...

ONC - Održavanje i naplata cestarine (< HAC)

Анониман је рекао...

Glavni problem u "Alo" skandinavkama je taj što grafička priprema katastrofalna tj. u srednjim poljima su samo 4 reda tako da neka eventualna pomoc je nemoguća. Pod hitno pronaći novo resenje.

Belirac је рекао...

Problem je zapravo u tome što su polja u skandinavkama koje se objavljuju u tablodu "Alo!" i u dodatku "Razbibriga" premala (10x10 mm). Trebalo bi da su bar 12x12 ili, kao u "Enigmi", 13x13 mm. Ko takve opise uopšte vidi pročitati bez napora i problema?

Miroslav Cvetković је рекао...

Hajde da i ja, dok pijem kafu kažem nešto (ne anonimno) pametno. Gornja skandinavka ima polja sa po pet redova i 9 slova u njima (ako ima slova "I"). Stalnoprisutna skandinavka u stalnopominjanom listu "Alo" ima, takođe pet redova, a u jednom redu može se izbrojati i TRINAEST slova. Sad se pitam: da li komentatori pogledaju ono o čemu će pisati, ili se odmah iznerviraju, pa tek onda razmišljaju?
Skandinavka je vrsta ukrštenih reči koju vole rešavati oni nervozniji. Silom im gurati opise od 50 slova i ubiti im volju - ne ide. Skandinavku treba znati opisati, u par reči sažeti smisao. Ne ume to svako, a naroćito ne nervozni ljudi. Ja sam u 180 "Ukrštenica" (dodatak u "Politici" koji sada radi Bili Mudić)imao skoro 1000 skandinavki sa opisnim poljima 4x8 (četiri reda sa po 8 slova, računajući i prored). Zašto? Zato što su tako zahtevali, zato što je to bila najprihvatljivija opcija: čitljivost, vizuelni izgled... Skandinavke su pripremane u Kvarku, tražili su određeni ćirilični font određene veličine i - KRAJ. Nije moje da cvilim i pravim se pametan. Na kraju je bilo i dobro i bez velikog sekiranja.
Dakle, ako može 4x8, pa zašto ne bi moglo 5x13. Ne može (a objavljuju): staro-grčki, preras-podela... skraćivanje reči iako ima mesta koliko hoćeš (koš. sav, Srbije), dugme natastaturi....

Анониман је рекао...

Tako je. Dakle pod hitno treba smeniti grafičkog urednika i staviti adekvatnu osobu za to. Ovo je katastrofa.

IlijaO је рекао...

Zar nije Jovane zadnji okomiti stupac "NULERICE"?

Belirac је рекао...

Jeste! Greška u prepisivanju s karo-papira na kome sam rješavao.

Mandrak је рекао...

Gle o čemu se ovde pričalo. Ja se baš i ne razumem u sve to, ali sam igrom slučaja napravio mrežu koju sada, između ostalih, koristi i Nedić. Tu je moguće upotrebiti i peti red, no iz principa ga ne koristimo (umesto toga imamo duže redove od desetak karaktera tj. do 14 ako se i ponavlja 3-4 puta). Ne znam kakav je bio font pre 1. jula, a moram da se složim sa krštenima i nekrštenima da je ovaj sadašnji prilično sitan. Ja sam kratkovid, pa mi ne smeta, ali ljudi koji najčešće rešavaju su obično dalekovidi tj. obično su 20 do 40 godina stariji od mene.
Međutim, ako se niko iz tih novina ne buni, odnosno ako čitaoci nemaju primedbe - ne znam ima li smisla pokretati bilo kakvu inicijativu. Saradnike bih podsetio da urednik već postoji, sve što treba promeniti i ako treba promeniti će biti rečeno njemu, i da zasad stvarno nema potrebe da preuzimate tu ulogu.