уторак, 21. јул 2015.

REČ PO RIJEČ (958)



STORŽIČ

Storžič (ponekad i Storžec) ja sa svojih 2132 metara nadmorske visine najviša planina u zapadnom delu Kamniško-Savinjskih Alpi. Vrh je sa svih strana vidljiv kao lepo oblikovan stožac, po kome je planina i dobila naziv. Na vršnjem delu se prema jugu spuštaju travnjaci, dok je u nižim predelima pokriven šumom. Prema zapadu se spušta u oskom i dugom grebenu, nazvanim Psica (u prevodu Kučka) do prelaza Mala Poljana (1325 m). Na severu pada sa stenama u dolinu Lomščice, dok se na istoku navezuje sa kračim kamenim grebenom na planinu Bašeljski vrh (1744m). Zbog svog položaja i svojstava planina je predmet zanimanja prirodopisaca.
Sa vrha planine je prekrasan pogled prema jugu na Ljubljansku kotlinu, Snežnik, Javornike te Škofjeloško hribovje (Škofjeloška brda). Na zapadu je vidljiv čitav istočni deo Julijskih Alpi sa Triglavom, dok je na severu vidljiv srednji deo Karavanki sa najvišim vrhom Stol, dok je na istoku vidljiv istočni deo Kamniško-Savinjskih Alpi sa stenovitom vrhom Kočna.
(Prilog: Štefan Markovič)

5 коментара:

Belirac је рекао...

I još niko nije sastavio kvadrat 7x7 sa Storžičem?

Miroslav Cvetković је рекао...

Iako je STORŽIČ prilično nezgodna reč, mislim da nije problem napraviti kvadrat 7x7. Najlakše bi bilo, na prvi pogled, smestiti ovu reč u peti red (poništiti "Ž").

Miroslav Cvetković је рекао...

Pročitajte OVO

Slavko Bovan је рекао...

Danas mi je Milutin Tepšić posalo SMS i jedan STORŽIČ.
(Dakle ova rubrika ima smisla i opravdanja. Doduše, sada će nastupiti kratka pauza, a sve u skladu sa letnjom šemom)

Анониман је рекао...

OPNASTO
PLANTER
NAJDORF
ANDERLI
STORŽIČ
TERLINK
ORFIČKI