понедељак, 24. август 2015.

NIKOLIN PRVI KVADRAT

GA, GER, E, DESK, KA, KEN, KI, LAC, O, O, PA, PA, PE, RA, RI, STIN, TA, TOP, TER, TR, U, CI.
Vodoravno i uspravno: 1. Radna površina računara, 2. Muza zaštitnica muzike, 3.Američki prenosni raketni PVO sistem, 4. Država u SAD, 5. Berač, 6. Ciglari, izrađivači opeke, 7. Španski slikar, Pedro.
Autor: Nikola Milićević (na slici)
Ovo je prvi kvadrat koji je sastavio mladi i već uspešni enigmata Nikola Milićević. Kao što vidite, ovaj rad nije za izjavu:"Prvi se mačići u vodu bacaju" već za "Prvo pa muško!!. Bravo.

7 коментара:

IlijaO је рекао...

DESKTOP
EUTERPA
STINGER
KENTAKI
TRGALAC
OPEKARI
PARICIO

N. Petkovski је рекао...

Ne želim da kolegi, a ponajmanje imenjaku, pokvarim raspoloženje, ali nije ispravno ono PARICIO. Piše se tako na španskom ali se čita PARISIO, jer u španskom jeziku "C" ispred "E" i "I" se čita "S" i kao takvog se predaje u srpskom jeziku (Cervantes - Servantes, Barcelona - Barselona, Francisko - Francisko, Valencia - Valensija). Drugo je pitanje što je mnogima od nas lakše i prihvatljivije da pročitaju onako kako je napisano, pa čitamo Barcelona, Valencija, Francisko (uzgred, nikad niko nije izgovorio Cervantes). Sportski komentatori (rekao bih svi do jednog) pogrešno kažu Cesk Fabregas, jer je na španskom i sa španskog pravilno Sesk. Provere radi, na Googleu ukucajte Cesk (Francesk) Fabregas, pa odaberite jezik "srpski" i dobićete: Fransesk "Sesk" Fabregas. Kad je reč o Fabregasu, svi dobro vidimo da je na prvom slovu "A" u njegovom prezimenu (jasno se vidi na svim njegovim dresovima) akcenat, što znači da u izgovoru treba naglasiti slog "FA", ali svi komentatori pogrešno naglašavaju slog "BRE".

Inače rad mog imenjaka je odličan i onaj kiks se lako ispravlja jer u sedmoslovnom rečniku Ace Jankovića može naći reč PARICID - oceubistvo (lat.). Time bi dobio potpunu satisfakciju za uloženi trud, koji neće otići uzalud, naprotiv! Moj pozdrav imenjaku i podstrek da uporno nastavi dalje.

Tonci M је рекао...

Uskočit ću samo s komentarom da mi se ovaj kvadrat (pogotovo sad kad je na posljednjem mjestu PARICID) jako, jako sviđa: mislim da je za sedmice izuzetno bitno da imaju poneki svježi i edukativni pojam (ovdje mi se sviđaju DESKTOP i KENTAKI), a da su preostali bez iznimke rješivi (upoznat sam s težinom sastavljanja većih magičnih likova, ali krpanje istih opskurnim geografskim pojmovima i osobama s interneta uvelike obara ocjenu: stoga je ova Nikolina korekcija podigla ocjenu rada iz +3 na -5!).

Анониман је рекао...

Оооопа!
Хвала имењаче на доради и Таличном Тому на похвалама.
Испаде како рече Славко, прво па мушко! Наравно да сам више него поносан на свог првенца!
Срдачан поздрав
Никола

Slavko Bovan је рекао...

Sa zadovoljstvom objavljujem ovakve priloge. (Nije slučajno ovo povezano sa Anagramiranjem u 7). Ne stigoh da u Photoshopu ofarmam Nikolinu majicu :)

Gojko је рекао...

Raste enigmatska škola-
bravo Nikola!

IlijaO је рекао...

Eto šta ti je nasloniti se "Kod Bibe"!