понедељак, 28. септембар 2015.

REAGOVANJE

Piše: Štefan Markovič
Danas sam malo gledao na blog i vidjeh u rubrici nostalgija dva izvrstna anagrama od Pavla Bogdanovića sa rešenjem Jagoda Kaloper. Baš pre puta za Španiju, napravio sam jednu zagonetku sa istim rešenjem. U pitanju je skandinavska šarada, koju dosta objavljuju kao malu zagonetku u funkciji, da se popuni prazan prostor na stranici. Nije u pitanju neki biser, ni kao vrsta zagonetke, a ni ova moja. Zanimljiva je jedino radi toga, jer se pojavljuje isto rešenje.

Već iz navedenog konačnog rešenja vidljivi su pojmovi upotrebljeni u zagonetci ali ih ponovo dajem sa zanimljivostima.

JAGO – mogao bih navesti opis iz Shakespeara (Šekspira) ali je ovo manje poznati pojam, toliko da inače laganu zagonetku malo otežam
DAK – Dačan (stanovnik starodavne Dačije)
ALO – nadimak slovenačkog glasbenog pedagoga i muzičara Aleša Kersnika (uzgred, taj pojam je toliko puta upotrebljen u slovenačkoj enigmatici, da snižava vrednost zagonetci)
PER – baritonista Alpskog kvinteta (Janez). On je jedan od najpoznatijih muzičara narodno zabavne muzike u Sloveniji. On živi u Mengšu i bio je prvi gradonačelnik Mengša, kada je ponovo formirana opština Mengeš (pre je bila u sastavu opštine Domžale). A vođa ansambla Jože Antolič je bio gradonačelnik Bleda.

Нема коментара: