субота, 31. октобар 2015.

REBUSANJE (1812)

Autor: Nikola Milićević
"Dani ludaje 2015"
Rešenje: 6, 2, 9

14 коментара:

Ilija Đurković је рекао...

POKALI ME RASPOLOŽE

Milan Žarkovački је рекао...

Faul. Isti koren: raspoložiti - loža, loga, ležati.

Slavko Bovan је рекао...

Rješenje je tačno.

Slavko Bovan је рекао...

Milane, na ovom primjeru je očigledno da imamo vrlo različito gledište kada je tzv. "koren" u pitanju.

Dejan Minić је рекао...

Mislim da treba malo fleksibilnosti kad je u pitanju isti koren. Meni je u ovom rebusu situacija prihvatljiva, plus mi se rebus dopada.:)

Milan Žarkovački је рекао...

Ja i nisam baš izrazio svoje gledište, nego sam samo primetio da ima faul. Slažem se da nije strašan, ali po meni nije ni zanemarljiv. Mislim da diskusija nije na odmet.

Slavko Bovan је рекао...

Ako bismo ovdje vidjeli faul, onda 97% (proizvoljno uzet procenat) rebusa bi imalo isti koren. Po meni, ovdje nije ništa sporno.

Milan Žarkovački је рекао...

Nije to dobar argument: Ako ovde ima faul onda u mnogima ima faul. Ovde ima faul. Ako u mnogim drugim ima faul, zašto to kriti, zašto ne imenovati svaki faul, pa onda raspraviti koliko on smeta?

Slavko Bovan је рекао...

Možda se nisam precizno izrazio.
Tvrdim da RASPOLOŽENJE i LOŽA veze nemaju jedno s drugim.
Možda nisam dovoljno dobar stručnjak za jezik, ali moj osjećaj mi kaže da su LOŽA i RASPOLOŽENJE, otprilike kao NOGA i MONOGAMIJA.

Unknown је рекао...

Slavko je u pravu. Loža i raspoložiti nemaju isti koren. Loža dolazi od francuskog loge, a ležati je staroslovenskog i praslovenskog porekla.

N. Petkovski је рекао...

Mislim da ponekad preterujemo kad teramo mak na konac u vezi istog korena. Po meni smatrati da postoji faul zbog istog korena dve reči možemo samo ako te dve reči znače isto u postavci i u rešenju. Ovde loža kao posebni deo gledališta u pozorištu i raspoložiti kao stanje veselosti, razdraganosti, čak i da su istog korena, nemaju ama baš nikako isto, čak ni približno značenje i nisu ni u kakvoj direktnoj korelaciji. Otud, ponoviću, čak i da su zaista istog korena, to je totalno minorno i zanemarljivo i ne vredi uopšte trošiti reči i energiju oko toga.

Milan Žarkovački је рекао...

OK; na Hrvatskom jezičnom portalu u "natuknici" "loža" o etimologiji piše na kraju: "usp. loga"; a "loga" vodi do "ležati". Na drugim sajtovima piše da "loža" ima poreklo kao engleski "leaf" (list) i da nema veze sa "ležati". Greška je otuda. Ne znam šta na HJP-u znači to "usporedi" kad to vodi do reči koja nema veze sa dotičnom.

Анониман је рекао...

Svaka čast Nikola! Ima se šta naučiti od tebe. Kamo da je više takvih kao tebe!

N. Petkovski је рекао...

Tek sad sam video ovaj komentar i pohvalu. Pa hvala prijatelju, al' da si se bar potpisao pa da znam koga da castim skopskim pivom.

Pa ima dosta takvih kao mene, nisam jedini.