четвртак, 21. април 2016.

SIBILARKA



Piše: Radoja Racanović
Uprkos trostrukoj provjeri (autor, ja i Slavko) u postu Palatalka  (2) (vidi ovdje) potkrala se greška i na početku istog navedena je zagonetka Mirke Šajić za koju se brzo ispostavilo da se ne može podvesti pod tu enigmatsku vrstu. Zabuna je nastala zbog nekadašnjeg naziva druga palatalizacija za glasovnu promjenu koja se danas naziva sibilarizacija. Ilija Ozdanovac je sasvim ispravno uočio da se i tu radi o novoj vrsti sitne zagonetke i nazvao je sibilarka.

Zapravo, radi se o zagonetki identičnoj palatalki, ali koja se ne može tako nazvati zbog toga što se u njoj drugi suglasnici ne mijanjaju u palatale već u sibilante. S obzirom da je njome obuhvaćen manji broj glasova i da uključuje samo jednu glasovnu promjenu (sibilarizaciju), sibilarka je dosta jednostavnija od palatalke.

Imajući u vidu ono što je napisano u postu O palatalki definitivno (vidi ovdje), sibilarku ćemo definisati lako i kako slijedi:
  1. Sibilarka je vrsta sitne zagonetke u kojoj se velari (zadnjonepčani suglasnici) K, G i H mijenjaju u sibilante (piskave zubne suglasnike) C, Z i S ispred samoglasnika I (po pravilima sibilarizacije).
  2. Da bi se ispoštovala pravila sibilarizacije, zadnjonepčani suglasnik (K, G ili H) koji se mijenja mora se nalaziti na kraju riječi, ali ne mora biti posljednji glas u riječi. Kod višesložnih riječi mora biti dio zadnjeg sloga. Samo izuzetno, ako posljednji slog čini sufiks koji se mijenja, može se nalaziti na kraju predzadnjeg sloga.
  3. Jasno je iz prethodno navedenog da se i kod ove zagonetke ne mijenjaju samo navedeni suglasnici, nego i vokali ili sufiksi iza njih.
  4. Prema tome sibilarka je, isto kao palatalka, ili uzastopna dvostruka mijenjaljka ili kombinacija mijenjaljke i posebne vrste dodavaljke poznate pod imenom paragoga. Podsjećam da je paragoga dodavanje glasa, sloga ili slogova na kraj riječi.

Navedeno ću ilustrovati sa 3 primjera. Međutim, neću ih rješavati, nego ću to prepustiti vama.

Prvo ću navesti primjer sa uzastopnom dvostrukom mijenjaljkom (mijenjaju se 2 uzastopna glasa na kraju riječi):

Kost i kupus Jela kuva,
za kosače meso čuva!

U drugom primjeru imamo kombinaciju mijenjaljke i paragoge pri čemu se na kraj prve riječi dodaje samoglasnik I (kod ove zagonetke uvijek se dodaje I ili nastavak koji počinje sa I):

Dok čekićem teškim kuje,
stari kovač grubo psuje, 
u ogromne šake pljuje,
vatru sa njim raspaljuje
Nad nakovnjem visi slika
Maradone naslednika,
fudbalere pamti mnoge,
al ne tako spretne noge.

Treći primjer je varijacija prethodnog, a razlika je što se na kraj prve riječi dodaje nastavak koji počinje sa I:

U kovačnici razne stvari,
gvožđurija na sve strane,
al ne mari kovač stari,
vatru sa njim raspiruje.
Dok je vruće gvožđe s’ kuje,
poruka je za sve dane,
izbavitelj ljudskog roda
preneo nam od Gospoda.

Na kraju, nije zgoreg ponovo naglasiti da su prema načinu izvođenja sibilarka i palatalka identične zagonetke, ali bilo je potrebno razdvajiti ih iz terminoloških razloga.

2 коментара:

Mirka је рекао...

КОСКА-КОСЦИ
МЕХ-МЕСИ
МЕХ-МЕСИЈА

Slavko Bovan је рекао...

Sve je tačno.