уторак, 24. мај 2016.

TEKST GLAVNOG UREDNIKA "ENIGME"



Пише: Небојша Вучинић, одговорни уредник часописа «Новости енигма»
(са сајта ЕСС)
Ова 2016. година вишеструко је значајна за «Новости енигму». У њој славимо значајан јубилеј, 65 година постојања и непрекинутог излажења најзна-чајнијег и најпознатијег домаћег енигматског часописа. Истовремено, већ смо обележили «мали», али не мање важан јубилеј – 35 година «Енигме» у оквиру куће «Новости», а јануарски број Ваше и наше «Енигме» био је 2.400. у том непрекидном низу.

      Неко ће приметити да је на тржишту какво је наше и у условима какви су, уз мале «срећне» прекиде трајати малте не свих 65 година, успех био и – уопште опстати. А «Енигма» је, пре свега захваљујући људима чији су радови у њеном сваком броју, успела много, много више од тога. Упркос годинама, до-зволите ми импресију, чини ми се да је «Новости енигма» из броја у број леп-ша, млађа, разигранија, утегнутија . . . «Моји» енигмати – не замерите ми, «присвојио» сам Вас, многе од Вас упознавши само кроз Ваше сјајне радове – као да се надмећу да «Енигми» подаре загонетку за класу бољу, за белину са-вршенију, за игру речи загонетнију . . . него у претходном броју.

      Први број «Енигме» објављен је 7. јула 1951. године. Заслуге за то припа-дају «трилингу величанствених» – Васи Казимировићу, Светозару Павловићу и Петру Стојановићу. Али, списак имена људи који су своје енигматско знање и способност, а у многоме и животе, уградили у темеље «Енигме», ту се не за-вршава. Ту су Властимир Павловић, Симон Рацковић и десетине других (а опростите што не набрајам све, из страха да неког не пропустим нехотице), врсних наших енигмата, који су помогли да брод «Енигме» прође све Сциле и Харибде нестабилног, а пречесто и олујног, новинског тржишта.

      «Енигму» сам преузео у јулу 2011. одине, баш уочи обележавања 60. ро-ђендана листа. Слика није била баш ружичаста, јер су године кризе, опадања тиража, малих и нередовних хонорара, па и небриге, оставиле свој траг. Тада сам обећао да ћу учинити све  што је у мојем знању и моћи, да «Енигму» пре свега сачувам, па да јој колико год могу, побољшам «цифре». Данас те цифре су: просечан тираж од 12.500 примерака (били смо, у једном моменту, и на 17.000), са просечном ремитендом од 35% (спала је и на 28%, али због неких неразумних потеза и уцена дистрибутера, одлазила и на 44%), индекс чита-ности је 3,84 – што «Енигму» чини петим периодичним часописом у Србији, 11. листом уопште (рачунајући и дневне новине) и апсолутним шампионом у сфери енигматске штампе (први конкурент је безмало двоструко лошији од нас).
      Да ли је много боље? Увек може боље, али с обзиром на опште околности и ситуацију у целом друштву, рапидан пад тиража и пораст ремитенде свих штампаних медија, ужасавајући пад прихода од огласа, изразито неповољне (чак уцењивачке) уговоре са приватним дистрибутерима и продавцима – ја, и поред склоности да не признајем ни један сопствени резултат осим најбољег, не смем да будем незадовољан.

      «Енигма» данас негује искључиво ауторску енигматику и представља – рећи ћу то без увијања и лажне скромности – лист који поставља енигматске стандарде у Србији. Али, да будемо јасни: срж тог успеха, есенција те пози-ције су – енигмати, не уредници и директори, не издавач, већ људи који за сваки број «Енигме» исцрпе сву своју менталну и интелектуалну снагу да ство-ре загонетку којом могу да се поносе и они као аутори, и други енигмати као колеге, и «Енигма» као лист који их објављује, и ја, као неко ко на крају сво-јим потписом стане иза свега.

      За ових пет година на челу листа, схватио сам колико је тешко и захтевно бити енигмата. Али и каква је то страст, занос, уживање. Трудио сам се да својим уредничким радом то испратим и испоштујем. Знам да је било грешака, оне су неминовне, а најопсније су оне које игноришемо и «не видимо». Из њих смо сви по мало научили. Будите сигурни да је свака та грешка један камен у стабилности темеља «Енигме».

      Зато – срећан Вам, драги енигмати. 65. рођендан «Новости енигме». На-дам се, да ће на задовољство свих нас, и наших читалаца и решавача, та огромна енергија, инспирације и пожртвовање које улажете, трајати још дуго, и да ћемо 70. рођендан нашег листа дочекати у добром здрављу и трајању, нашем и наше «Енигме». Живели.

4 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Izvinjavam se zbog "neurednog teksta" (javljaju se neke crtice unutar reči). Tekst je kopiran onako kako je objavljen na ESS, a dođe do malih pomeranja ako se ubaci na TIO. Uglavnom, čitljivo je.

Slavko Bovan је рекао...

Ako je "Novosti Enigma" sa tiražom od 12.500 primeraka na 11. mestu u Srbiji (računajući i dnevne novina) onda je to podatak za "češanje po glavi". Koliki su tek tiraži ovih ispod 11. mesta?!

Gojko је рекао...

STIGNE NAM' I OVO

Luka је рекао...

Uredniku i suradnicima za lijep jubilej, enigmatska čestitka iz Splita!

SVET GNOMA I ONI!