уторак, 30. август 2016.

REČ PO RIJEČ (1320)



ŠUNGIT
Šungit je mistični kristal kojeg se može naći samo na jednom mestu na Zemlji – u Ruskoj pokrajini Kareliji. Smatra se da je taj čudotvorni kristal na Zemlju došao iz svemira. Taj mineral u osnovi je ugljenik vrlo specifične strukture. Sastoji se od ugljenika (95%), silicijuma, aluminijuma, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, sumpora, kalcijuma, fosfora i mnogih drugih elemenata u tragovima.
Stari naziv za ovaj mineral bio je Aspid kamen i smatran je magičnim kamenom. Prvi zapis o upotrebi šungita i njegovoj snazi pojavljuje se u dokumentima carice Ksenije Romanove iz 17.st. Dok je bila u progonstvu u Kareliji bila je pogođena teškom bolešću te se činilo da će umreti. Seljaci su joj pokazali izvor čudotvorne vode koje je izvirala iz crnog kamena, a koju su oni koristili za lečenje. Živa voda, kako su je seljaci zvali, iscelila je Kseniju Romanovu te je ubrzo rodila i zdravog sina, Mihaila Fjodorovića Romanova, prvog ruskog cara iz te porodice  koja je vladala Rusijom 300 godina.
Tek nakon 100 godina, Car Petar Veliki naredio je da se izvor istraži. Istraživanje je pokazalo da voda protiče kroz stene od crnog minerala - šungita.

Нема коментара: