среда, 11. октобар 2017.

OBUĆARSKI RJEČNIK



Piše: Vjeko Hudolin
Možda za neke riječi niste čuli do sada!?


Ovaj požutjeli OBUĆARSKI RJEČNIK darovao mi je danas kolega Alojz Buljan, vrsni zagonetač , autor premetaljki, križaljaka, rebusa, osmosmjerki i stihovnih zagonetaka, pjesnik, aforističar i publicist iz Novske.
Rječnik je sastavio dr. E. Hinko Fischer u suradnji sa Franjom Linkom, a objavljen je 1960. godine u sklopu izdavačke djelatnosti Trgovinske komore NR Hrvatske u Izdavačkom zavodu Jugoslavenske akademijeTiskara Zagreb. Jezičnu recenziju obavili su za hrvatsko-srpski jezik prof. dr. F. Nikolić, a za engleski i francuski ing. J. Petrović.
„Ovaj smo Rječnik izdali u želji da pripomognemo stvaranje jedinstvenog hrvatskog, odnosno hrvatsko-srpskog obućarskog nazivlja i da olakšamo stručnjacima u našoj obućarskoj industriji čitanje strane štampe“, kaže se na početku predgovora, a pri kraju ističe:   
„…Ovaj je rječnik prvi pokušaj te vrste u našoj zelji da se stvori potpuna terminologija na ovom području. Sigurni smo da se mnogim izrazima može prigovoriti i stoga molimo da se redakciji pošalju prijedlozi za bolje izraze, jeer ne smatramo da je ovom knjigom taj posao završen…“.
Svojim sugestijama u stvaranju najpogodnijih izraza sudjelovao je prof. Slavko Pavišić iz Instituta za jezik Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti“.
Obućarski obrt izumire, tehnologija proizvodnje je uznapredovala i pitanje je koristi li netko od obućara ili stručnjaka ove požutjele stranice. Sada je rječnik izgleda više zanimljiv nama zagonetačima, jer se u njemu nalazi dosta manje poznatih riječi, neke nisam pronašao u meni dostupnim rječnicima. Vjerojatno ni vi niste čuli za njih.
Izdvojio sam neke, kao i zanimljive sintagme. Usput postavljam pitanje kolegama sastavljačima, a posebno urednicima: što mislite o uvrštavanju tih riječi, odnosno sintagmi u zagonetke, ponajprije križaljke?
IZBIJALICA, LUB, OBRUBLJIVALICA, OBLIKOVALICA, GRADIRALICA, IZREZIVALICA, RUPČALICA, ŽIGOSALICA, CJEPALICA, ISPUNJKA, SJEKALICA, TRLJALICA, CILINDERICA, NAŠIVALICA, PRIČVRŠĆIVALICA, PRIBADALICA, OPŠIVALICA, PRIŠIVALICA, PREMAZIVALICA, UŠIVALICA, OBREZIVALICA, ISPALJIVALICA, UREZIVALICA, ZAKIVALICA, NAREZIVALICA, PRESAVIJALICA, PREVRTALICA, STISKALICA, UREZIVAČ, ZUPČALICA, PROBIJALICA, UKRAŠIVALICA, STANJIVALICA, ŠIVALICA, DUBILICA, NAPETNIK, POTPETNIK, RAZVRSTAVALICA, TABANICA, PRESVLAČIVALICA, POJAČALICA, IZJEDNAČIVALICA, PODIZALICA, CIJEPALICA, GRADILICA, MEĐUĐON, SJEKAONICA, POTPRSNJAK, VELJAČICA, PREDOBLIKOVALICA, DUBILICA, GRADILICA, UGLAĐIVALICA, UVEZIVAČ, PROŠIVALICA, BOJADISALICA, NAVLAČILICA, OŠIVALICA, OTVARALICA, UVLAČIVAČ, MOČIONICA, PRITISKIVAČ, PRITISKLIVALICA, OPETNJAK, ZAPETAK, IZUVAČ, GLADILICA, VLAŽILICA, PRIKUCAVALICA, TVRDILO, PREDNAVLAČENJE, HRAPAVILICA, OBREZIVALICA, PRIGOTOVLJAONICA….
Ovo su neke riječi koje sam prepisao od 7 do 31 stranice. Ako bude zanimanja mogu nastaviti kad uhvatim malo više vremena. U nastavku donosim i nekoliko zanimljivih sintagmi:
NALJEPLJIVALICA NALJEPNICA, IZRAĐIVALICA ŽLIJEBA, ĐONSKA KOŽA, CJEPANIK ZA PODSTAVU, KROJAČKI NOŽ, ČIZMA NA SUVRATAK, REPNA DLAKA, VRPCA ZA BRTVLJENJE, NAPINJAČ OBUĆE, JAHAČKA ČIZMA, …
Obućarskim šegrtima zasigurno nije bilo lako na brzinu zapamtiti nazive svih tih i još drugih alata i potrepština. Možda će nekom od kolega zagonetača dobro doći neka riječ za dovršavanje bjeline, ili neke kombinacije u križaljkama. A možda se rodi i neka nova piramida…

5 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ima baš interesantnih riječi.

Slavko Bovan је рекао...

Da nije ovo obućarski rječnik, možda bi neko mogao pomisliti da je TVRDILO stari naziv za vijagru.

Marko Mihaljević је рекао...

A uvlačivač ?

Nedjeljko Nedić је рекао...

A ja sam zapazio trinaestice - OBRUBLJIVALICA, PRIKUCAVALICA i PREDNAVLAČENJE. Za ovaj rječnik nisam znao. Vrlo zanimljive riječi.

Радоја Рацановић је рекао...


Ovako bih rekao, skoro nijedna od navedenih riječi ne čini mi se nepoznato, mada za mnoge od njih čujem prvi put. Te su riječi potpuno u duhu našeg jezika i ne bi me začudilo da se neke upotrebljavaju i danas (u obućarskoj industriji i/ili drugim živućim zanatima i djelatnostima). Što se mene tiče, ne samo da bih već ću i nastojati upotrijebiti neku od ovih riječi pri sastavljanju.

Upozorio bih na grešku prilikom prekucavanja kod riječi PRITISKAVALICA (ima jedno L viška) te da bi po važećim pravopisnim pravilima trebalo (ili bilo bolje) PRITISKALICA ili PRITISKIVALICA; takođe i POTPRŠNJAK (umjesto potprsnjak) i vjerovatno PRIGOTAVLJAONICA ili PRIGOTOVLJAVAONICA (umjesto prigotovljaonica).