понедељак, 11. децембар 2017.

DEMOKRATIJA SUI GENERIS



Moje opaske (lično mišljenje)
Ovo je istovremeno smešno, tužno, bezobrazno i strašno.
Evo kratkog pojašnjenja za one koji ne znaju „šta se iza brda valja“: Nedavno je Željko Dimović grubo prekršio Statut ESS i samoinicijativno i samostalno doneo odluku da se EKK isključi iz ESS. Pošto smo mi iz EKK ukazali da baš ne može tako, bilo je izjašnjavanja (javnog na internetu) predstavnika klubova o tome da li ŽD može sam odlučivati u ime predsedništa. Najmanje šest (većina) klubova kazalo je da NE MOŽE. (Ostali se nisu izjasnili, a onda bismo mogli izvuči zaključak, povlačeći paralelu sa ovim Dopisom ESS, da je i ostalih pet klubova reklo: NE MOŽE).  Nadzorni odbor ESS se takođe oglasio i sasvim jasno kazao da ponešto nije u redu. Hoćemo li i njih raspustiti, ili brojčano „ojačati“?
Nakon izvesnog vremena, održan je „sastanak na vrhu“ u Beogradu (Dimović, M. Janković, Banović, Lazarević i Rudić), a posledica ovog sastanka jeste ova „mudra“ inicijativa. Naime, izgleda da se društvu za stolom nije dopala činjenica što VEĆINA klubova nije sklona da podrži (svako) kršenje Statuta. Dakle, valja napraviti prepakivanje i napraviti glasačku mašinu. Komično u svemu ovom je ovo da se Predsedništvo ESS „pojačava“ predstavnicima „Nove zagonetke“ i „Natoševića“, ali ne npr. predstavnicima „Vuka“. (Da li se to unapred zna koliko će članova imati pojedini klubovi u ESS?). Dvostruko komično je to što je predlog da se izmeni Statut ESS kojim je Predsedništvo od ranijih 15 članova smanjeno na „jedan klub – jedan član“ došao upravo od „Nove zagonetke“. U momentu tog predloga EKK je imao 26 članova  u ESS (najviše). Obrazlošenje je bilo razumno – Da se dobije fukcionalno predsedništvo. Predlog je JEDNOGLASNO usvojen. Sada ta ista NZ predlaže da se sve, malo modifikovano, vrati na staro. Šta se u međuvremenu desilo? Demokratija nije bila ista i pre godinu dana i sada?

Svojevremeno sam predlagao da predsedništvo broji svega pet članova i da ne gledamo iz kog su kluba. Čak sam i kazao „Ne bih imao ništa protiv da svih pet bude iz Nove zagonetke, ali da ih biramo po časti i ugledu“. (Pretpostavio sam da će predsedništvo ESS imati isti aršin prema svim klubovima i svim članovima, te da će raditi po Statutu). Taj moj predlog nije ni razmatran već je usvojeno da svaki klub ima po jednog predstavnika u ESS. Naš predstavnik je Zlatan Pupezin.

Ono da je EKK isključen iz ESS neću ni komentarisati jer sam već nekoliko puta kazao da takva odluka koju je Dimović sam „jednoglasno usvojio“  NE POSTOJI.
Neću komentarisati ni pasus: Уколико се у временском периоду од 10 дана одређена чланица ЕСС, писмено не изјасни по овом предлогу, сматраће се да га прихвата.
Mora da je ovo neki novi oblik demokratije.
Na Skupštini ESS u februaru EKK će imati svoju brojnu delegaciju, a danas je dogovoreno da delegaciju predvodi predsednišvo EKK u punom sastavu (Pupezin, Tomašev i Bovan). Verujem da će nam kolege iz ostalih klubova u oči kazati da li smo isključeni iz ESS ili nismo.
Slavko Bovan

10 коментара:

Rok Ban је рекао...

DEMOKRATIJA - MAJORIZACIJA - DIKTATURA!!!

Mirka је рекао...

Има ли Надзорни одбор рећи нешто на овај потез?

Члан 60.
Предлог измене и допуне Статута, који сачињава Председништво, доставља се чланицама Савеза на разматрање. Евентуалне примедбе, предлози и размишљања достављају се натраг Председништву у року од 30 дана. Председеништво утврђује предлог измена и допуна Статута и доставља га Конференцији на усвајање.
Члан 61.
Статут Савеза са изменама и допунама, усваја Скупштина савеза. Остала општа акта доноси Председништво Савеза.

Dejan Minić је рекао...

Ima, Mirka: ˝Još piva i ćevapa!˝

Mirka је рекао...

:)) Dejane, čak se i nasmijah.
I narudžba je bolja od ćutanja.

N. Petkovski је рекао...

Čitao sam pažljivo sve što je u vezi ovoga napisano i odgovorno tvrdim da je Željko Dimović APSOLUTNO U PRAVU - MANJINA ČLANICA ESS NADGLAŠAVA VEĆINU!!! A evo i kako i zašto: jednog dana se održao sastanak na kome su prisustvovali predsednik ESS Željko Dimović, Dimović Željko, Žeca, ŽD i Sindikalac i odlučili jednoglasno da se iz ESS isključi EKK. Na ovu odluku se kasnije negativno izjasnili (izjavom da Željko Dimović ne može i ne sme sam i samovoljno donositi odluke u ime Predsedništva ESS) sledeće članice ESS: EKK, Vuk, Bor, Braničevo, Niš, Izazov (dakle 6 subjekta), dok je Srem zatražio poništenje odluke. Nisu se izjasnili (nije teško pretpostaviti da će se izjasniti u prilog donete odluke): Piramida, Nova Zagonetka, Đorđe Natošević i Valjevo - dakle 4 subjekta. Pošto odluka Željka Dimovića o isključenju EKK iz ESS još je uvek na snazi i nije poništena (a donosilac odluke nije pozvan na odgovornost, nego naprotiv nastavlja i dalje), to znači da je 4 subjekta nadglasalo 6 subjekta. Eto, tako je MANJINA NADGLASALA VEĆINU. (Učio sam u školi razne matematke, ali sam sad saznao da postoji i apstraktna matematika gde je 4>6). I naravno, pošto se treba obezbediti bar 7 glasova u korist manjine, Željko panično traži pojačanje Predsedništva za još 3 člana, odnosno 3 glasa, i naravno to MORAJU da budu predstavnici Nove zagonetke (2 člana) i Đorđe Natoševiš (1 član). Tako bi manjina regularno postala većina i ne bi bilo, citiram Željka: "...što je protiv svih demokratskih principa odlučivanja".

Nisam iz Srbije, ali sam direktni učesnikm u ovoj rašomonijadi jer sam istovremeno član-prijatelj i Đorđa Natoševića i Nove zagonetke i EKK i direktno se sudaram sam sa sobom isključujući samog sebe kao člana jednog ili drugog kluba. Moj je predlog da se na Skupštini koja treba biti održana 17.02.1918 godine postojeće Predsedništvo ESS samoraspusti i izabere se novo, koje će raditi uistinu časno i pošteno i uništiti dosadašnje rasulo u ESS, Vreme je da se svemu negativnog u i oko ESS stavi kraj i počne ispočetka za dobrobit svih enigmata kako u Srbiji, tako i šire naokolo.

Живадин ЈОВАНОВИЋ је рекао...

Reći ću vam da nije tačna informacija za
Braničevo i nemojte iznositi neistine

N. Petkovski је рекао...

27.10.2017 godine na ovom blogu je objavljen tekst sa naslovom "Saopštenje Željka Dimovića", a 30.10.2017 godine je na isti tekst objavljen komentar Branislava Nikića. Neka se taj komentar pročita pa neka se kaže da li je ili ne tačna informacija za "Braničevo" i da li se iznose neistine. Istina je da ipak više od polovine klubova nije prihvatilo isključenje EKK iz ESS i izjasnilo se da predsednik ESS ne može i ne sme samostalno da nekoga isključi, nego to mora učiniti predsedništvo. E pa, eto kako je manjina nadglasala većinu.

Belirac је рекао...

Ako imate pristup Facebooku, pogledajte ovaj fotoalbum: Enigmatski Dani ludaje.

Slike su snimljene u Kikindi, 30. IX. 2017, od 10 do 17 sati (sedam dana poslije SOZAH-a u Belom Manastiru). Pogledajte ko je na slikama, ko se družio s članovima EKK-a i sa svima njima ispozdravljao te jeo i pio na zajedničkom (besplatnom) ručku. Znate li da im je na godišnjoj skupštini EKK-ija održao i zapažen govor, za koji je dobio i snažan aplauz. Zanima li vas što je tada rekao, a što uradio mjesec dana kasnije?

Живадин ЈОВАНОВИЋ је рекао...

Поштујући већи, највећи део чланова ЕКК, који за све ово што се дешава уопште не сносе кривицу, њима упућујем дужно поштовање, дајем због прозивке следеће објашњење:
Молим вас прочитајте званично саопштење клуба "Браничева", и обратите посебну пажњу на последњи пасус, поготово последња два реда који говоре све. Било која друга саопштења Живадина Јовановића, Банета Никића и др. чланова клуба "Браничева" су ЛИЧНА мишљења, ЛИЧНИ ставови који са званичном одлуком немају никакву везу.
Дугујем захвалност и ценим Бованов став (као блогогазда) што ми није обрисао јучерашњи коментар,а надам се да неће ни овај обрисати, који доприноси колико- толико до сагледавања неке истине.
Ја се више поводом овога нећу јављати...
Поздрав,
Живадин
............................................................................
Енигматски клуб Браничево,
секција Енигматског савеза Србије

Вардарска 5/49
12000 Пожаревац
контакт телефон: +381 64 8306174
мејл: nikic.branislav@gmail.com



САОПШТЕЊЕ (28.10.2017.)

Поводом недавних увреда и претњи које су међусобно изменили наш члан Златко Делић и члан ЕК Кикинда Младен Марковић, издајемо следеће саопштење:

Против смо свих говора мржње, а нарочито претњи смрћу и осуђујемо их ко год то чинио. Нажалост, то је учинио и наш члан од кога то никако нисмо могли да очекујемо. Сви се ми у клубу добро знамо са Златком, био је 10 година наш суграђанин, дружили смо се, ишли заједно на разна такмичења енигматска и квизовкашка и сви знамо да није човек који би се са неким тек тако посвађао и вређао. Златко је очигледно био толико испровоциран Младеновим увредама (више онима од раније него овом последњом) да му је на крају ''пукао филм'' и одреаговао је онако како смо могли да прочитамо на Младеновом блогу. Златко ипак није хтео да своје тешке речи упућује јавно преко блогова (поштујући договор из Суботице), већ му је послао лично на мејл. Зато смо сматрали да не може да подлеже некој казни, јер је то била њихова приватна преписка. Младен је објавио Златков мејл на свом блогу и након тога га јавно извређао, чиме је поново изазвао свађе међу енигмата из разних клубова, а успут нанео штету и свом клубу.
Са саопштењем смо свесно каснили, јер нисмо ми били први који су требали да се изјасне шта мисле. Одлуку Председника ЕСС Жељка Димовића да нашем клубу и нашем члану Златку Делићу ово буде само опомена, а да ће први следећи пут (ако га буде било) следити аутоматски искључење из ЕСС, прихватамо као коректну. Остале одлуке нећемо коментарисати у овом саопштењу, већ само лично преко постојећих енигматских блогова.

председник ЕК Браничево
Бранислав Никић

Slavko Bovan је рекао...

Živadine, nas dvojica se, očigledno ne razumijemo najbolje – Ti ne razumiješ mene, a ja ne razumijem tebe. Potpuno mi je nerazumljivo da se čudiš zašto ti nisam obrisao komentar (onaj prošli) ni što ti neću obrisati ovaj. Trebalo bi da znaš da brišem samo anonimne komentare, a iznošenje ličnih mišljenja (pa makar meni bila neprihvatljiva) ostaju na blogu. Tebe ja, opet ne razumijem po više stvari, pa te molim da pojasniš, iako si kazao da nećeš komentarisati.
TVRDIM da ŽD nema ovlašćenja da SAM donese odluku da isključi EKK. Tako piše u Statutu ESS (ko je pismen, može pročitati). Kazao sam šta je dogovoreno u Subotici. Dobro, možda sam lažljivo kikindsko đubre (kako me jedan nazva) ili rovarim protiv ESS (kako me neko prozva), ali tako piše i u Zapisniku sa sednice. Možda i ne piše? Pa, tako piše i u Vesniku Nove zagonetke. Slagao Lazarević?!
Dakle, molim te pojasni – Da li smatraš da Statut ne važi, da Zapisnik ne važi, da je Lazarević u „Vesniku“ napisao neistinu, te da ŽD ima pravo da SAM, bez predsedništva donese bilo kakvu odluku. Pitanje je jednostavno.
Drugo, TVRDIM da (najmanje) ŠEST klubova nije dalo „zeleno svetlo“ Željku Dimoviću da krši Statut (čitaj: Da se slažu da je ispravno postupio tako što je SAM isključio EKK).
Dakle, da li ti tvrdiš da je (najmanje) ŠEST klubova aminovalo odluku Željka Dimovića i kazalo mu da može raditi šta mu se ćefne. Ako je odgovor DA, zamoliću te da pobrojiš te klubove koji se zalažu (karikiram) da naš budući Statut ima samo jednu tačku: Sve odluke donosi Željko Dimović. (Može i uz amandman: ...“za kafanskim stolom“).
TVRDIM da je vrlo čudno da se mijenja Statut da bi se proširilo predsedništvo, a na predlog NZ koja je „izborila“ sadašnje rješenje (Svaki klub po jedan glas). Vrlo mi je čudan kriterijum NZ + 2, a Natošević + 1. Zašto? Oni su ljepši, bolji, brži, stariji, mlađi, poletniji, viši, niži, brojniji, slađi, privrženiji vođi, ...Ne razumijem?! (Zapravo razumijem, ali ne razumijem one koji ne razumiju). Smatram da su svi klubovi jednaki i da treba da imaju ista prava i iste obaveze.
Da li ti smatraš da treba da se izmijeni statut na ovakav način? Da li ti smatraš da je „Braničevo“ manje vrijedan klub od npr. „Natoševića“ ili „Kikinde“?
Mogao bih još malo da pišem, ali smatram da pisanje ne vrijedi, a uz to imam neke obaveze. Uzeo sam dva dana odmora da bih se mogao ozbiljnije pozabaviti ovim dječijim kvizom. Smatram, a tako smatra i cijeli EKK da 16 emisija kviza za osnovce jeste vrijedno žrtve (rada, vremena) te da je to mnogo važnije od toga da li će EKK biti u ESS ili neće. Za dobar rad „Kikindi“ ne treba ovakav Savez (nećemo istupiti!!!!) a ako ne trebamo mi Savezu jer kočimo progres, pa neka – Isključite nas (ali legalno).