среда, 6. децембар 2017.

EVERGRIN (669-A)


Kviskoteke 567, 28.10.2005.
(Prilog: Jovan Nedić)

11 коментара:

Hajro је рекао...

Prvi put vidim i prvoplasirani rad i tekst urednika, hvala, vrlo zanimljivo. Još bolje (niste valjda mislili da ću samo hvaliti) bi bilo da vidimo desetak prvoplasiranih, recimo u jednom PDF-u, pa da ih uporedimo.

Slavko Bovan је рекао...

Stigla mi je i drugoplasirana križaljka. Biće objavljena narednih dana.

Mnogi autori s nestrpljenjem čekaju 2018. godinu kada će se održati novi ciklus takmičenja u organizaciji "Kviskoteke". Slutim da će to biti najmasovnije takmičenje jer su se mnogi (pišu mi!!!) naoštrili za takmičenje (Oštre se dugooooo).

Анониман је рекао...

Interesantno, smeta vam kad Zoradis radi tzv prvenstva Srbije, a ne smeta vam tzv prvenstvo Hrvatske na kojem ne sudjeluje 90 posto enigmata iz Hrvatske, u Robertovoj režiji. Pero

Tonci M је рекао...

Nije li to pomalo blesav argument? Ako je postotak enigmata koji sudjeluju kriterij, onda Kviskoteka ima veće pravo koristiti to ime od SOZAH-a :D :D. Da se razumijemo: prvenstvo (zemlje, saveza, sela, kvarta) je nešto što je marketinški atraktivno: znaju Amerikanci što rade kad svoje prvenstvo u bejzbolu zovu "World Series", ili kad je NBA prvak proglašen svjetskim prvakom u novinama: to jednostavno dobro zvuči! Ili da postavim stvari malo drugačije: nema antologije hrvatske enigmatike u koju će ikad ući išta sa SOZAH-a: ali sa Feniksovog kupa, Boživrana, Pavle-Librana i Kviskotekinog prvenstva hoće.Kako se natjecanje zove, mene iskreno boli briga: može se zvati i kup pobjednika kupova. Na kraju je bitna atraktivnost i kvaliteta.
Ja bih volio i Feniksove autore vidjeti na PH isto kao Kvizoramine (ne poznavajući detaljno odnose između istih): jednostavno zato što vjerujem da bi to bilo najkvalitetnije natjecanje na ovim prostorima.I naravno, da imam vremena rado bih sudjelovao na SOZAH-u, a u međuvremenu, ovisno o situaciji, pokušam uglaviti i koji dopisni natječaj u raspored, a tu je i nagradni fond uvijek mala bonus-motivacija (iako na honorare inače ne obraćam pozornost: evo Pero, sve što sam ti sastavio je iz čiste ljubavi prema enigmatici :D).

Slavko Bovan је рекао...

Pero, nije sasvim ispravna tvoja konstatacija ..."smeta vam kad Zoradis radi tzv prvenstva Srbije, a ne smeta vam.." makar kada je moj stav u pitanju. Poznato je da ZR i ja nismo u velikoj ljubavi ali nikada nisam osporio pravo Zoranu da svoje takmičenje nazove kako hoće. Isto sam govorio i za takmičenje koje je organizovao Mile Janković. Kada su kolege iz Srbije većinski (ESS pogotovo) osuli drvlje i kamenje na ta dva takmičenja, više puta sam JAVNO kazao da im ne treba osporavati da takmičenje nazovu kako hoće. (Ovaj moj stav znaju i ZR i MJ ali i svi ostali, te će to i potvrditi, ako im nije mrssko da to "prevale preko jezika").
Ko je pažljivije pratio i pisanje na internetu zapazio je da sam milion puta podsticao ESS da organizuje prvenstvo Srbije koje će se kvalitetom nametnuti i samim tim otkloniti svaku sumnju šta je pravo Prvenstvo Srbije, a šta takmičenje koje organizuje pojedinac.
Moj stav je principijelan, te se isto odnosi i na Pauletića. Dakle, može nazvati svoje takmičenje kako hoće, a učestvovaće ko hoće (Kao, usostalom i na Zoranovom takmičenju).
Druga VAŽNA stvar je to što, takođe, smatram da nazivi nisu baš najprimjereniji, te da je pomalo komično zadržati naziv Prvenstvo Srbije, pa još Međunarodno, a učestvuje 10-15 autora od imena i prezimena.

Ako si zapazio, EKK organizuje Prvenstva Kikinde, a mislim da nam niko (ni ESS, ni Pero,...) neće osporiti pravo da ga organizujemo. Ako ništa drugo, imamo papir od Grada Kikinde da možemo koristiti naziv grada u našim manifestacijama (Sve dok ne narušimo ugled grada, a to znači vječno ćemo ime koristiti, tvrdimo mi)

Hajro је рекао...

Ime nije nevažno, ali nije najvažnije. Vrijednost svakoj, a pogotovo ambiciozno zvučnoj, tituli, daje kombinacija faktora gdje su najvažniji konkurencija, kvalitet žiriranja, ozbiljnost propozicija i provedbe. Posebno je važno objaviti sve na način da enigmatska javnost (koliko god bila nesklona javnoj diskusiji) vidi kreacije i, vrlo poželjno, glasanje i obrazloženja. Brojanje pehara i diploma, slikanje i slične stvari su dio onog što zovemo natjecateljski duh, no upravo bi oni koje krasi ta lijepa osobina trebali insistirati na ozbiljnosti i sprečavanju devalviranja titula i hobija ukupno. Idemo dalje, većina bez medalje, neka nama naših natjecanja i takmičenja. Redakcije dobiju hrpu dobrih radova, pobjednici pehare i nagrade, mi ostali izazov i neiscrpnu temu, enigmatsku što je najvažnije.

Анониман је рекао...

Onaj "blesav argument" nisam ispalio ja. Neki anonimus se potpisao mojim imenom, valjda zato što sam čelnik HZS-a. Ali moram iskoristiti priliku da repliciram Tončiju, koji mi se čini bistar ali nije upućen u našu enigmatiku od stoljeća sedmog.
Stvarno je blesav argument uspoređivati natjecanja uživo i dopisno. Svi koji me znaju, čuli su sto puta od mene da na SOZAH-u priznajem samo rješavačka natjecanja, a autorska prvenstva održavamo više zbog tradicije. Ali što se tiče brojnosti sudionika, vjeruj mi, nije ih bilo puno više ni na Kviskotekinom natjecanju (kojih 104 i 220), kada su oveće križaljke u pitanju. Pa objavljeno ih je sedam-osam. Stotinu radova stigne samo kad su anagrami u pitanju.
Ne mislim se više dopisivati jer imam posla preko glave, a kriza je u naše preduzeće, ali da ne završim sumorno evo i jedne radosne vijesti. Prvi broj Feniksa u sljedećoj godini je jubilarni 600-ti. U njem ćemo raspisati sastavljački natječaj u spomen na dva stvarna velikana hrvatske enigmatike: Klaudija Pavića i Nedeljka Krakera.
Pozdrav svima i ne jezdite se.

Анониман је рекао...

E, ovo gore sam bio ja. PERO

Slavko Bovan је рекао...

Kakav motiv ima neko da napiše anoniman komentar? Nalazim nekoliko razloga: stidi se svog imena, plaši se da javno iskaže svoj stav, hoće da "zamuti", zaboravi se potpisati,...
Dakle, ima više razloga, a svi su mi neshvatljivi.

...ali da neko napiše komentar i potpiše se tuđim imenom,...tu razlog može biti samo jedan - ZLA NAMJERA. To je za svaku osudu i prezir.

Slavko Bovan је рекао...

Pozdravljam Peru i redakciju "Feniksa" i čestitam na odluci da raspišu natječaj. Vjerujem da će čitaoci ovog bloga masovno podržati natječaj, a mislim da će biti pregršt čestitki za 600. broj.

N. Petkovski је рекао...

Iako je rano, evo serija čestitki za 600 broj "Feniksa" neka pođe sa juga, iz Makedonije, pa neka kao štafeta obiđe sve naše nekad zajedničke teritorije i domovine.