четвртак, 1. фебруар 2018.

OMASOVLJENJE ČLANSTVA U SAVEZU



Kada je, pre godinu dana, funkciju predsednika ESS preuzeo Željko Dimović u Savezu je bilo 111 članova. U prvom obraćanju novi predsednik reče da mu prvi zadatak biti omasovljenje članstva. Sudeći po objavi na blogu „Enigmoteka“, taj zadatak je maestralno ostvario. U tom tekstu piše da ESS sada broji 63 člana. Treba biti velemajstor pa za manje od godinu dana prepoloviti članstvo organizacije na čijem si čelu. Čestitam! Vrlo rečit dokaz ispravnog rada. Ne samo što se smanjio broj članova, već se uspelo u nameri da se smanji i broj klubova. Na spisku je čak četiri manje – Dva („Braničevo“ i „Srem“) nemaju minimum 3 člana, „Izazov“ se ne pominje (možda je neka greška) a EKK je gospodin predsednik sam proglasio nepoželjnim i ponavlja, kad god se oglasi, da EKK ne postoji. Više niko i ne pita za razlog zašto nas predsednik je „išutiravao“ iz Saveza. Nema nas i tačka! Verovatno će na taj način zavladati skladni odnosi.
Baš me živo zanima kako će se oglasiti onih 60 članova (za trojicu znamo!). Da li oni smatraju da ESS ima 63 ili 74 člana, odnosno ima li tu 11 „Kikindijanaca“? Hoće li Skupština početi sa pitanjem upućenom Željku: „Šta uradi čoveče?“ ili će prisutni oborene glave čekati da vide šta njih čeka ako ne poslušaju direktivu odozgo!
Ispunjen je i drugi „kamen temeljac“ u radu ESS koji je obećan prilikom „inauguracije“. Transparentnost u radu je, što bi omladina rekla – „ubilo se!“. Bilo je: „Sve će biti objavljivano, svaka naša odluka javna, transparentnost je vrlo važna u radu“. I šta bi?! Nije čak objavljen ni zapisnik sa te Skupštine. Zašto nije? Možda zato što se još ne zna kog datuma je održana? Tokom cele godine takav visok stepen transparentnosti je održavan, pa ni jedno od mnogobrojnih glasanja nije okončano objavljivanjem rezultata. Zašto nije? Pa, nije jer je „manjina nadglasala većinu“. Dragi prijatelji prethodna nebuloza, izrečena od dvojice visokih funkcionera ESS, znači: „Nisu ljudi glasali onako kako smo mi odlučili da glasaju“. Na kraju dolazimo do genijalnog rešenja – Promenićemo sastav predsedništa kako bismo dobili za nas odgovarajuću većinu. Na stranu to što je opet ona „manjina“ većinom glasova kazala NE, ipak će Skupština odlučivati o tome da predsedništvo ESS ima 8 članova (ne 11) i to da „Nova zagonetka“ ima dva predstavnika, ista ona „Nova zagonetka“ koja je insistirala da (onda kada je „Kikinda“ imala najviše članova u ESS) broj predstavnika u predsedništvu ESS ne bude određivan po broju članova kluba, kako je tada važilo pa bi „Kikinda“ imala tri ili najmanje dva, nego „Jedan klub – jedan predstavnik“. Tada je to usvojeno kao razumno rješenje (Svi glasali za zaj predlog). Šta se u međuvremenu promenilo, pojma nemam. Šta ako dogodine neki klub bude imao više članova od „Nove Zagonetke“? Opet će se menjati Statut, ili će i dalje važiti pravilo da su svi jednaki ali neki su jednakiji?
Takođe, predsednik ličnim primerom pokazuje kako se sređuju međuljudski odnosi u Savezu.
Jedan visoki funkcioner ESS i kluba koji je primer kako se popularizuje autorska enigmatika koristi svaku priliku da se sprda sa EKK jer je to klub (citiram) „gde se ne plaća članarina“. Svima koji misle da je korisniji član koji plati 500 dinara (ili neko drugi plati za njega) a za koga niko ne zna ni ko je, od člana koji ne plati članarinu, ali je aktivan, poručujem da se grdno varaju. Istina je da članovi EKK ne plaćaju (u novcu) članarinu, ali je činjenica da preko 80 članova učestvuje u makar jednoj aktivnosti kluba u kalendarskoj godini (kako piše u statutu). Doduše, nije teško učestvovati u makar jednoj aktivnosti kluba koji ima brojne aktivnosti. U 2017. godini evidentirano je 47 krupnih i sitnih aktivnosti, a u januaru 2018. godine zabeleženo je šest. Zaboravne podsećam da je svojevremeno (2015.) sazvana vanredna sednica sa tridesetak potpisa od kojih najmanje trećina bilo „izmišljeno članstvo (žene, šurnjaje, teče, konobari...)“. Ti fantomi nisu bili članovi Saveza ni tada ni kasnije, a ni sada. Tada neki rekoše: „Ne budimo formalisti“.
Hajde, da ne budemo formalisti, hajde da se prebrojimo koliko ima članova, ko su i šta rade?
Mogao bih još da nabrajam uspehe ESS u prethodnoj godini, npr.rad sa omladinom. Ako izuzmemo dva kluba (Bor i EKK) koji dobro rade sa omladinom, Savez je zadnji put organizovano radio sa mlađima od 50 godina pre 25-30 godina. Mogao bih da nabrajam, ali neću. Čekam kako će se izjasniti ovih 63 članova ESS, a na Skupštini koja je zakazana 17.02.2018. u 11 sati, svakako će biti interesantno.
Po mom mišljenju u ESS se radi sve naopako, ali dragi čitaoce, ništa ne brini, neće biti krivi „pravoverni“, kriv će biti izvesni SB, jer se usuđuje da kaže ono što većina misli, ali pojedinci neće („Ma, pusti“) ili ne smeju („Ostaću bez 300 dinara honorara“) da kaže, ili ih jednostavno nije briga. Samim tim što kažem da ovo ič ne valja, rušitelj sam Saveza i nepoželjan element u harmoničnoj organizaciji kakav je ESS.
Iako se sve naopako radi, nadam se da verbalno nasilje neće prerasti u fizičko nasilje jer 17.02.2018. nemam nameru da se bijem, niti da se probijam kroz kordon obezbeđenja. Rad ESS mora biti javan i na skupštini mogu da učestvuju svi koji žele. Delegaciju EKK predvodiće predsednik Zlatan Pupezin koji će imati šta da kaže. Ako dozvole i meni da progovorim koju reč, takođe ću tu priliku iskoristiti. Ako ne dozvole da pričam (nije isključena ta varijanta) makar će TIO imati reportera s lica mesta. (Ako bude potrebno zatražiću i akreditaciju)

26 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Danas sam se čuo sa Zlatanom telefonom. Zajednički smišljamo u koji klub da se učlani kako bi mogao i dalje da radi skandinavke za "Blic". Sve je propraćeno gromoglasnim smijehom. (Sutra ćemo se sresti uživo da se još malo zabavimo)

Slavko Bovan је рекао...

Traženo je od mene da pojasnim ovo: "U 2017. godini evidentirano je 47 krupnih i sitnih aktivnosti, a u januaru 2018. godine zabeleženo je šest."
Pojašnjavam:
Evidentiram aktivnosti kluba, ali pojedinačno (uopšteno: Memorijal ĐK, Enigmatska radionica, Enigmatski Dani ludaje, ...). Npr. 16 emisija "Pet plus" nije 16 aktivnosti i šesnaest zapisa već JEDAN: EKK pripremio i učestvovao u realizaciji 16 emisija kviza "Pet plus".
Takođe, sastanci (česti) trojke iz Predsedništva se NE evidentiraju.
Dakle, SAMO prave aktivnosti (akcije, konkursi, takmičenja, okupljanja,...) od kojih su neki vrlo značajni i masovni, a neki taman toliko značajni da se evidentiraju.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Svako potpisano pitanje dobiće odgovor.
Svaki nepotpisani komentar (i pohvala i pokuda)biće obrisan.

Slavko Bovan је рекао...

U međuvremenu, na sajtu Enigmoteka dopunjen spiska sa 7 članova Izazova. Sad je na spisku 70 imena i prezimena.
Naravno, nema dopune od 11 članova EKK. Pošto je spisak objavljen na neslužbenom mjestu, čekam objavu na sajtu ESS, pa ako ni tamo ne bude ispravnog spiska (sa EKK) onda ću ponešto da upitam administratora sajta i ponovo predsednika svih klubova. Ne, ne...ne možete se ponašati kao da se ova tiranija vas ne tiče.

Slavko Bovan је рекао...

Žena mi šalje poruku da je poštar donio novine i neke pare.
Pitam: Da nije 5.500?.
Kaže, nije već 1000.
Ah, onda ništa, dobro je, vrati u opticaj (=troši)...rekoh.

Slavko Bovan је рекао...

Члан 31.
Мандат секретара траје 4 године и он се још једном узастопно може бирати на исту дужност.
Овлашћења и задаци Секретара су:
1. Помаже председнику у организацији рада органа Савеза;
2. Припрема предлог одлука и закључака које доносе органи Савеза;
3. Припрема предлог плана рада;
4. Припрема предлог финансијског плана и стара се о његовом извршењу;
5. Организује израду нормативних аката;
6. Стара се о законитости рада Савеза;
7. Потписује пословну документацију;
8. Врши дужност хроничара и архивисте Савеза;
9. Води евиденцију о члановима Савеза;
10. Обавља и друге послове који су му стављени у надлежност Статутом и другим актима, одлукама и закључцима органа Савеза.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Kao što rekoh, anonimni komentari se brišu čak i onda kada mi se dopadaju.

Dejan Minić је рекао...

Vidim ja da će se popiti omanja reka piva za 5500 dinara:)!

Slavko Bovan је рекао...

Biće nešto i za nabosti na čačkalicu.

Slavko Bovan је рекао...

Iako je najavljeno da će spisak članova ESS biti objavljen na oficijelnom sajtu 02.02. takvog spiska još nema.
Rukovodstvo EKK juče je utanačilo redoslijed poteza ako i na sajtu ESS bude objavljen "krnji spisak" (bez 11 članova EKK). Za svaki slučaj već su napisani dopisi za Dragana Lojanicu, administratora sajta i Vladimira Šarića, sekretara ESS koji po Statutu treba da vodi evidenciju članova.
Nadam se da nećemo morati postupati po tome već da će biti objavljena ispravna evidencija, pa da probamo da se nekako iščupamo iz ove zavrzlame koju je zapetljao Dimović, uz pomoć oficijelnog tumača propisa po kojima radi ESS.

Uzgred rečeno, vrlo mi je interesantan ovaj muk. Oglašavaju se samo anonimni (nepotpisani), Živadin i Slavko (+ Dejan koji se malo šali).

Dejan Minić је рекао...

Ne šalim se ja ni najmanje, postavili ste najgore ljude da vode ovaj nesrećni Savez (zvanično i iz senke) i šta čovek može od njih da očekuje, sem da loču i da se prejedaju i da konstantno uništavaju enigmatiku i gledaju samo svoj interes.

Neviđena je sramota to što oni čine, ali je još veća sramota ćutanje većeg dela enigmatske javnosti.

Slavko Bovan је рекао...

Dejane, tvoju ocjenu iz prve rečenice ne bih da komentarišem, ali ja bih to drugačije kazao.

Što se tiče druge rečenice, tu se potpuno slažemo.

Slavko Bovan је рекао...

Na onom tamo blogu sve se otelo kontreoli. Pojedinci ne prezaju i od najnižih udaraca (Neki bi kazali čista demokratija). Oficijelni tumač propisa ESS, izgleda da je malo nervozan ili je trenutno u istom psihofizičkom stanju u kakvom je bio u Subotici pa tvrdi da smo dali ovlašćenje ŽD da sam donosi odluke. Nismo, ovlastili ŽD već predsedništo da može da hitno reaguje.

Ali, hajde da priče radi, pretpostavimo da jesmo dali ovlašćenje ŽD da mlati buzdovanom. Kako bi tumač propisa objasnio sledeće činjenice:
1. Nakon incidenta u BM trebalo je da protekne dosta vode da se izgrednik sankcioniše. To se desilo pre "incidenta" koji se stavlja EKK na teret (Pisanje MM na svom, obratite pažnju - na svom blogu, i to u vrijeme kada gazda TIO nije imao pristup internetu). Tek kada je nađena "kvaka" povezani su "incidenti" uz zgražavanje NS-SO-NZ kružoka.
2. ŽD je ultimantivno tražio od EKK da u roku od 7 dana isključi Mladena Markovića, a onda je za TRI dana (4 dana pre roka koji je sam naveo u ultimatumu) samovoljno donio odluku.
3. Mladen Marković nije član EKK. Doduše, nismo ga streljali, a kako su krenuli izgleda da će i to da traže. Za razliku od "našeg griješnika", njihovog "griješnika" promovišu sve sa peharima i medaljama. (Ovo drugo samo pominjem uzgred kao ilustraciju, uopšte mi ne smeta. Čovjek je pobijedio na takmičenju i treba ga pohvaliti. Doduše nisam zapazio da je uopšte učestvovao. Njegovo ime sam zapazio tek kada su proglašeni rezultati. Moj propust.).

Pošto te činjenice više niko ni ne pomine, vjerujem da i neće. Tumač propisa će protumačiti da Statut ESS služi samo da se odštampa i da se njime mlate muhe. Važno je šta se najuže rukovodstvo dogovori. Trenutno su se dogovorili da sam ja nečastan, a da treba grditi svakoga ko se usudi da kaže nešto drugačije.

Belirac је рекао...

Ovo je zapisnik sa sjednice Predsedništva ESS-a održane u Subotici 18. 08. 2017. Objavljen je na sajtu ESS-a 27. 08. iste godine. Ovdje se prenosi u cijelosti (uz izostavljanje dobitnika priznanja), a prenosi se zato što nije moguće postaviti odgovarajući link na web-stranicu ESS-a. U "Odluci" je masnim slovima označeno ono bitno što je odlučeno na tom sastanku.
Zanimljivo je da sad čak i POTPISNIK ovog zapisnika, a i neki članovi Predsedništva, tvrde da nije odlučeno tako kako u zapisniku piše. Iz toga se mogu izvući samo dva zaključka: ili je ovaj zapisnik falsifikovan ili predsjednik samovoljno donosi odluke mimo Predsedništva.

Број: 02/2017
Дана: 21.08.2017. године
З А П И С Н И К

Са 02. седнице Председништва Енигматског савеза Србије, одржане 18.08.2017. године са почетком у 21.00 час у просторијама Студентског дома „Иво Лола Рибар“ у Суботици.
Присутни: Жељко Димовић, Владимир Шарић, Миле Јанковић, Крста Иванов, Воја Додевски, Сретен Перић, Златан Пупезин, Бранислав Никић (као замена), Марјан Радаковић, Мирослав Лазаревић (као замена).
Остали присутни: Славко Бован, Иван Рудић и Радомир Матић.
Одсутни: Живадин Јовановић, Љубиша Бановић и Станко Жугић.
Записник водио: Владимир Шарић, секретар
Састанак је сазвао и отворио Жељко Димовић, председник ЕСС, пошто је констатовао да постоји довољна већина за пуноважно одлучивање, предложио је следећи

ДНЕВНИ РЕД:
1. Договор око даље сарадње у оквиру ЕСС
2. Додељивање признања ЕСС на 17. СЕС
3. Издавање АЛМАНАХА о досадашњим Сусретима енигмата Србије
4. Енигматске рубрике у дневним листовима
5. Договор о организацији 18. СЕС-а
6. Текућа питања
(OBRISANO)
1. Тачка: Договор око сарадње у оквиру ЕСС
У расправи око тренутног стања у ЕСС учествовали су сви присутни. Након опширне и на моменте жестоке расправе постигнут је договор о томе да се од ових Сусрета (од 19. августа 2017. године) прекине са свим лошим стварима и да се настави рад у пријатељској и толерантној атмосфери. Усвојена је следећа
О Д Л У К А
Удружени клубови, друштва, удружења и секције у ЕСС се обавезују да преузимају одговорност за јавно понашање својих чланова и да ће се коректно односити једни према другима. Уколико дође до непоштовања ове ОДЛУКЕ онда ће председништво ЕСС преузети мере против оног ко је прекршио одлуку.
2. Тачка: Додељивање признања ЕСС на 17. СЕС
(OBRISANO)
3. тачка: Издавање АЛМАНАХА о досадашњим Сусретима енигмата Србије
Крста Иванов је поднео уводно излагање и показао узорке Алманаха. Расправљало се о његовом изгледу и садржају. Након расправе донета је
О Д Л У К А
да Енигматски савез Србије подржи овај пројекат (ЦИП) и да се Алманах штампа у црно белој техници. Број примерака, као и претплатна цена за-висе од заинтересованости учесника досадашњих сусрета, а и да прет-плата буде до 300 динара. Крста Иванов задужује се да преко сајтова ЕСС, ЕНИГМОТЕКЕ И ТИО, информише учеснике СЕС-а о детаљима издавања Алманаха.
4. тачка: Енигматске рубрике у дневним листовима
Радомир Матић је изнео низ примедби на енигматске рубрике у дневним листовима, а посебно на енигматски додатак у Политици - „Укрштеница“. После дискусије донета је
О Д Л У К А
Да се редакцијама „Политике”, „Вечерњим новостима” и „Информеру” упути циркуларно писмо са примедбама о грешкама у енигматским додацима и дневним укрштеним речима које они објављују, а задужени су Радомир Матић и Мирослав Лазаревић
5. тачка: Договор о организацији 18. СЕС-а
Председник Димовић је предложио да се са припремама око организа-ције наредних 18. СЕС почне још ове године, како се не би дошло у цајтнот као ове године. Дао је предлог да се наредни Сусрети енигмата одрже у Ивањици у оквиру „Нушићијаде“. Славко Бован је предложио да се види да ли се СЕС може организовати у Вишеграду наредне године. Договорено је да се до октобра одреди место одржавања Сусрета.
6. тачка: Текућа питања
Пошто по овој тачки дневног реда није било више питања ни предлога председник Димовић је закључио седницу Председништва у 23:00 часа.
председник ЕСС Жељко Димовић, с.р.

IlijaO је рекао...

Prošla noć bijaše produktivna, što se dokazivanja pravca i krivca tiče, iznošenja neistina, podmetanja, psovanja i "čašćenja" dojučerašnjih kolega, a kako me takvo ponašanje ne ostavlja ravnodušnim, napisat ću par riječi u koje ću pokušati strpati svoja razmišljanja.
Dakle, ovo se sada polako pretvara u "Cirkus Kolorado", ali ne po volji , kako EKK-a, Slavka Bovana,pa tako ni po volji donedavnog članstva krovne organizacije enigmata Srbije . Jer, kako se više uopće može zvati ESS- ej, brale, Enigmatski savez Srbije, jer SAVEZ bi trebao značiti nešto sasvim drugo: (da podsjetim, mojim slobodnim prijevodom što bi to trebao značiti Savez): dragovoljno udruživanje pojedinaca ili grupa u zajednicu ili krovnu udrugu, poradi ostvarivanja zajedničkih istovrsnih ciljeva.... itd... zasnovano na međusobnom uvažavanju pojedinaca , poštivanju statuta ili zajednički usaglašenog sporazuma o međusobnim odnosima, te zajedničkom djelovanju radi prosperiteta i širenja zamišljene ideje.
Ako se ovo pročita, razvidno je da ESS to nije, jer se pretvorio u nešto sasvim drugo. E sad, na mudrim glavama je da procijene i donesu sud: da li je ovo što se dešava zasnovano na činjenicama i da li ocrtava stvarnost, ili je to volja pojedinaca ( interesne grupe) koji su si uzeli za pravo za ono: kadija te tuži, kadija te sudi, a pritom ne uvažavajući volju većine? u Savezu? Jer, sve što se unazad godina dešava, vodi samo jednom: urušavanju ili bar cijepanju na nekoliko dijelova- ponavlja se povijest: zavadi pa vladaj!.
Tek kad je sve zapravo krenulo-( govorim za zadnje četiri godine, koliko sam prisutan na nekim druženjima u Srbiji) radi se i kontra časti, i zakona, a rekao bih i kontra pameti! Da mi bar netko kaže što je cilj?
Bila mi je čast biti članom ESS-a, najviše zahvaljujući klupskim kolegama i svim dobrim ljudima iz drugih klubova ( prepoznat će se), ali sa žaljenjem moram reći da više ne želim biti dio cirkusijade jer, ovo što se radi EKK-u a indirektno i drugim enigmatima to i jest.Pogotovo ne na način kako se to predlaže nemoralnom ponudom.
I duboko se nadam da će mudre glave prosijati činjenice, odijeliti dobro od zla, žito od kukolja i prosuditi pravo- na dobrobit, kako enigmata tako i enigmatike u cijelosti, odbaciti odluke koje nas poništavaju, pa ću ja, a nekako osjećam i neki drugi, ostati članom.
Ne bih da netko pomisli da držim bilo čiju stranu, da sam pristrasan, da jedne hvalim, druge da osuđujem, nisam zlonamjeran ni zlomislić, samo mislim da svima treba dati šansu!
Toliko od mene!

Slavko Bovan је рекао...

Jovane, Ilija,...
Sve je tako očigledno da očiglednije ne može biti. Ipak, badava mi mašemo papirima koje su sami napisali i sami potpisali. Kada je neko bahat, ima podršku sličnih sebi, a okružen je oborenim glavama znčajnog broja "pokornih" može izdvejstvovati šta hoće: Da je danas petak, da je Zemlja okrugla,...
Ako se ko suprotstavi i kaže "Evo kalendara...nedjelja je" ili "Evo glousa..." odmah dobije žestoko ribanje. Time se ućutkavaju ostali i drže u poslušnosti ("Kada njemu to rade, šta li će tek meni".)

Slavko Bovan је рекао...

Posebna priča je to ultimatvno oročavanje do kada se može platiti članarina (do 31. janura i ni sekunde duže). Smatram da bismo morali da primamo članarinu za tekuću godinu do 31.12.2018. (čak i ako neko hoće da bude jedan dan član u toj godini). Naravno, prava koja pripadaju članu kreću od dana uplate. Svojevremeno sam predlagao da se unese odredba u Statut da pravo glasa na Skupštini ESS imaju svi koji su članovi najmanje 6 meseci (da je uplata izmirena 6 meseci pre Skupštine), ali moj predlog je odbijen jer se to tada kosilo sa "opštim interesom" (na spisku kojim se tada baratalo bile su razne persone koje su punopravni članovi, iako nikad do tad, a ni kasnije nisu viđene na Skupštinama ili Susretima). Sada je interes drugačiji, pa pravo glasa na skupštini (makar na početku) ima 70 ljudi koji su platili do 31.01. Nadam se da će, ipak, pravo glasa imati još 11 ljudi.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Na ovom blogu nisu dozvoljeni anonimni komenari. Izvolite anonimno komentarisati na blogu koji vodi predsednik ESS i na kome je dozvoljeno anonimno vrijeđanje čak i negiranje nečije nacije. To što se već nekoliko puta ponavlja na tom blogu nije samo za sankciju u okviru ESS - predsednik sam sebe treba da isključi jer je za to dobio ovlašćenje u Subotici (ironija). Osim toga, to je i za krivičnu prijavu.
Ali, avaj, tamo vlada demokratija, tamo može sve.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Isti aršin i za ove i za one komentare ako su anonimni.
Prvom poručuje da može da viče UA gazdi bloga koliko hoće, ako se propisno potpiše.
Drugom poručujem da anonimna podrška i skretanje pažnje na one tamo nepravilnosti nije poželjna (dok je anonimna).

Svetlana је рекао...

Sve ovo što se dešava je tako tužno i ružno. :(

Slavko Bovan је рекао...

Ova objava je danas izuzetno-izuzetno-izuzetno čitana iako je iz februara 2018. (Kao administrator imam uvid u broj čitanja).
Dakle, služba radi!
Traže se dokazi za tvrdnju, takoreći aksiom, da blogogazda permanentno rovari protiv časne organizacije.
Dragi, Čvorovići, ne morate se mnogo truditi.
Pitajte šta vas zanima. Kazaću. To što vam se odgovor neće dopasti, nije moj problem.