четвртак, 15. фебруар 2018.

PODSEĆAM ZABORAVNE



Za dva dana održaće se Skupština ESS, a glavna „dilema“ je status EKK u okviru Saveza, pa je vreme da kažem nekoliko reči tim povodom. (Svim posetiocima ovog bloga koje ne interesuje ova tema preporučujem da ne čitaju dalje već da se zabave uz druge priloge na TIO).
Zapazio sam da ima pojedinaca koji slabo pamte, a brzo zaboravljaju, pa ću podsetiti na neka događanja. Nećemo se prisećati „davnih“ događaja - pokušaj izbacivanja EKK na prošloj sednici Skupštine, falsifikovanja zapisnika, druge inicijative „Piramide“ da se isključi EKK, „zamrzavanja“ u režiji Nove zagonetke, netransparentnosti u radu (Npr. Ko je odlučio da ESS za knjigu Krste Ivanova izdvoji 750, a za knjigu Miroslava Lazarevića 5000 dinara?), potpunog zaobilaženja EKK od februara prošle godine do sada, ignorisanja svih dopisa našeg kluba,...). Podsetiću samo na događaje od Susreta u Subotici. Dakle, SES u Subotici ima, svakako, dobrih strana ali opšti utisak kvari niz nemilih scena, a bogami i neprimerenog ponašanja i aljkave organizacije.
Ali, hajde da se dogovorimo da zaboravimo ružno, pa da se baziramo na pozitivno. Sklopljen je „dogovor o nenapadanju“. Nakon niza najgnusnijih uvreda na licu mesta izrečenih na račun članova i celog kluba EKK, ponuđen je dogovor tipa: „Izvini se Đuri što te je tukao, pa će ti Đura oprostiti!“, a mi smo I TO PRIHVATILI. Rečeno je: „Ako ubuduće bude neprimerenog ponašanja članova nekog kluba, a klub člana ne isključi, predsednik ESS će o tome obavestiti članove predsedništva koji će glasanjem bez rasprave odlučiti da li se klub isključuje iz Saveza ili ne“. Napisan je zapisnik, zapisnik je potpisao predsednik, objavljen je na Sajtu ESS, te u „Vesniku Nove zagonetke“. Tako bi, ali ne lezi vraže. Nismo računali na činjenicu da važi pravilo da ESS ne čine članovi (tog momenta 111 članova) već da je savez Željko, Mile i još poneko, a da su ostali ikebana koja se ništa ne pita.
Pa šta se to desilo, pitaš se ti zaboravni čitaoče?
Idemo redom:
U Belom Manastiru je u septembru (na vrhunskom nivou) održan SOZAH. Sve je bilo odlično, a i EKK je dao mali doprinos da Susret u BM bude onakav kakav je bio – odličan. Značajan broj enigmata iz Srbije bio je prisutan, a „narandžastih“ je bilo čak 26. Sve bejaše dobro, osim svima dobro poznatog performansa Zorana Radisavljevića.
Skupština EKK održana je sedam dana kasnije, 30.septembra (vidi tonske zapise u donjoj objavi). Za tih sedam dana, od Belog Manastira do Kikinde,  Željko Dimović nije preduzeo nikakve mere protiv svog člana koji je prvi prekršio „Subotički sporazum“. Da bi bilo dodatno interesantno, isti član Natoševića je na FB tog dana komentarisao jednu fotografiju iz „Male radionice kafe“ na kojoj se spremamo da idemo na skupštinu rečenicom:“Da li je ovo neka komemoracija?“. Rečenica je krajnje degutantna i neprimerena trenutku jer je dan ranije umro kolega Tošić, kome smo iskazali dužno poštovanje na skupštini, a fotografija je bila sasvim obično ispijanje kafe. Nije opomenut od strane ŽD.
Dok sam, sredinom oktobra, bio na odmoru u Hercegovini (najveći deo vremena bez interneta) na blogovima su se dešavala neka prepucavanja i prepiske. Na dan mog povratka u Kikindu, od Željka Dimovića stigao mi je „ultimatum“ da u roku sedam dana isključimo Markovića. Tog momenta mu odgovorih da sam tek stigao s puta, da ne znam šta se dešavalo, ali da on (ŽD) smisli sankciju (ISTU) koju bismo primenili prema MM i ZR (Koga Natošević mesec dana nakon Belog Manastira ne sankcioniše).
Kada sam se upoznao sa „problemom“, porazgovarali smo Zlatan, Vanja i ja (uz konsultaciju više članova EKK) i objavili smo saopštenje 26.oktobra u kome osuđujemo svako neprimereno pisanje po internetu.
Već sutradan (četvrtog dana roka od sedam dana iz gore pomenutog „ultimatuma“) ŽD objavljuje saopštenje i SAM protivno statutu donosi neke odluke. (Vidi: https://enigmatikatio.blogspot.rs/2017/10/saopstenje-zeljka-dimovica.html)
Na stranu to što na ovako nešto nema pravo, interesantno je da nije isključio svoj klub jer mesec dana nije sankcionisao svog člana, a EKK jeste ODMAH. Dodatno je interesantno to što Mladen Marković više nije član EKK (sam je „zatražio ispisnicu“) ali to ne sprečava ŽD da i dalje vitla buzdovanom, te više ni ne navodi razloge zašto se isključuje EKK. Isključuje nas JER TO ON TAKO KAŽE (Da li je sam to odlučio ili mu je tu mudru odluku sugerisao neko drugi, pitaš se ti dragi zaboravni čitaoče.).
Naravno, EKK se oglasio dopisom (VIDI: https://enigmatikatio.blogspot.rs/2017/11/dopis-ekk.html), pa su usledile brojne reakcije klubova i sekcija, pa je na kraju ispalo da je osam klubova kazalo da ŽD nema pravo da sam donosi bilo kakvu odluku (Ovde ubrajam i Novu zagonetku koja je to i pismeno objavila u „Vesniku“) dok se Valjevo nije izjasnilo ni za ni protiv, a Mile Janković istrajava u tumačenju šta smo zaključili u Subotici (Navodno, po inicijativi M. Radakovića dali smo ovlašćenje ŽD da radi „po svom nahođenju, a mimo Statuta). U ponovljenom izjašnjavanju po pitanju „Ima li ŽD pravo ili ne?“ ljudi su ogromnom većinom kazali NE, ali na svako „NE“ bivaju razapeti na stub srama, šikanirani, vređani i sl. Dakle, izgleda da MJ i ŽD stvarno misle da su oni Savez, a da su svi ostali tu da im se klanjaju do zemlje. Dozvoljno je na blogu predsednika ESS svakoga vređati ko drugačije misli, na svaki način, čak i negirati postojanje njegove nacije, istresati đubre pet dana i onda sve komentare obrisati da bi se prikrili dokazi. Zaboga, neće valjda sami sebe isključiti jer su najgrublje prekršili „Suboticu“?! Samo na osnovu tih komentara na Željkovom blogu trebalo je isključiti nekoliko „pravovernih“. (DA, MISLIM NA VAS!)
Jovan Nedić napisao jedan kulturan i argumentovan demanti na koji je reagovao Dragan Lojanica objavom na sajtu ESS, ali ne i Mile Janković i Željko Dimović. (https://enigmatikatio.blogspot.rs/2017/11/demanti-jovana-nedica.html)
Oglasio se i Nadzorni odbor ESS, ali badava. U međuvremenu se sastao „Politbiro“ ESS (karikiram!) koji je dogovorio šta da rade dalje pa su predložili izmene Statuta u kojem bi ubuduće NZ imala dva predstavnika. Obrazloženje: Ovako „manjina nadglasa većinu“ (Za ovakvu mudru formulaciju valjalo se dobro potruditi i smisliti je!). Potom se izjašnjavaju klubovi i većinski kažu NE! Opet badava, jer je to tačka dnevnog reda. Biće kako „Politbiro“ kaže, a ostali ima da aminuju!
U novoj godini uvedena je obaveza plaćanja članarine do 31.januara jer će samo plaćena članarina dati pravo glasa na skupštini. Zbog dešavanja tokom godine broj članova ESS je spao na 69, neki klubovi su se povukli u ilegalu (Braničevo), drugi (Srem) se izbacuje sa spiska jer (kažu) nisu platili tri članarine, iako Šarić kaže da je platio za četiri člana, EKK se i pored plaćenih 11 članarina ne nalazi na spisku, itd. Više  uglednih enigmata ne žele da budu u Savezu. Jonesko bi nam pozavideo na ovom teatru apsurda.

Čekamo subotu pa da vidimo šta će se dešavati. Dimović je javno obećao prilikom preuzimanja funkcije da će dati ostavku ako za godinu dana ne sredi međuljudske odnose u Savezu. Tokom svog mandata svojski se trudio da međuljudske odnose dodatno zakomplikuje, Savez je svoju aktivnost svao na: „Izbacimo Kikindu“ i sastavimo pokoju skandinavku za „Blic“. U međuvremenu se članovi EKK pozivaju (svi osim SB) da se iščlane iz EKK i uključe u druge klubove ili direktno u Savez pa će im (karikiram) „svi gresi biti oprošteni“. Rezultat tog poziva je činjenica da EKK trenutno ima 90 članova, a ESS 69.
Ovih dana na moju adresu stižu brojne poruke nezadovoljnih članova ESS, te mi se čini da su mnoge oči uprte ka meni. Svima odgovaram, te im i sada kažem, Skupština je mesto na kojem treba da iznesu svoje mišljenje, a ne da čekaju da EKK uradi posao za njih. Stavove EKK će na subotnjoj skupštini zastupati predsednik Zlatan Pupezin. Da ponovim, po hiljaditi put, EKK nije protiv ESS, ali jeste protiv mišljenja koje se pokušava nametnuti – Da je ESS u stvari ŽD, MJ i još poneko, a da su ostali „fikusi“.
Ja rekoh, a vi kako god hoćete.
Slavko Bovan, imenom i prezimenom.

23 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Autor fotografija je Dejan Minić, a nastale su u Požarevcu 2011. godine na Susretima enigmata Srbije.

Slavko Bovan је рекао...

Ako neko vidi neku neistinu u ovom tekstu slobodno neka napiše: LAŽEŠ!
Da bi takav komentar ostao neophodno je da bude potpisan inače će biti obrisan. Biće obrisani i anonimni komentari u kojima piše "BRAVO".
Iskreno se nadam da neću morati ništa da brišem.
Niko nikoga ne nagoni da piše komentare, ali kada ih već pišete potpis je obavezan (Pečat ne mora!)
Hvala na razumijevanju.

Potpisnik је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Kao što rekoh - I anonimna podrška se briše.

Slavko Bovan је рекао...

Savjetujem onima koji su željni anonimnih komentara da to ne čine dok sam u "kancelariji" jer njihovo žvrljanje neće imati efekta (brzo ću obrisati). Naime, sada mi je dan za opisivanje skandinavki, pa ću do kasno večeras biti (i) na blogu.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Anonimna podrška i tumačenja su nepotrebni i neprihvatljivi, te se briše komentar potpisan često zloupotrebljavanim inicijalima Jovana Jovanovića (ali ne i Zmaja)

Slavko Bovan је рекао...

Budi Zmaj pa se potpiši pravim imenom.

N. Petkovski је рекао...

Ja sam član-prijatelj i ED "Natošević" i EKK i 17-og februara će se odvijati jedna bizarna borba između oba moja predsednika. Jedan (Pupezin) će biti (nažalost) sam u toj borbi, drugi (Dimović) ima gardu oko sebe, te će naizgled borba biti nejednaka i neravnopravna, ali ako će se boriti za pravdu i istinu, onda treba pravda i istina da pobede. Ostali učesnici Skupštine treba da imaju i doblest i hrabrosti da objektivno, muški i bez straha isteraju istinsku pravdu i istinsku istinu. Ovom stanju kakvo je danas treba konačno da dođe kraj.

Slavko Bovan је рекао...

Pupezin neće biti sam.

N. Petkovski је рекао...

Utoliko bolje, biće dakle ravnopravnija borba.

Slavko Bovan је рекао...

Nikola, zašto bi trebalo da bude ikakve borbe? Prisutni mogu na licu mjesta kazati da je ŽD prekoračio ovlašćenja (kao što jeste), on će se izviniti svima, a posebno EKK, podnijeti ostavku i idemo dalje.

N. Petkovski је рекао...

To sigurno DA, ali samo ako bi Skupština bila 1. aprila. Tvoj zadnji komentar mi zvuči vrlo Tomasomorovski. Daj Bože da grešim, a da si ti u pravu. Onda bismo svi bili srećni i bratski združeni i ESS bi procvetao.

Slavko Bovan је рекао...

Brzo ćemo saznati.

N. Petkovski је рекао...

Ova Skupština je trebala biti zakazana za nedelju 18 februara. Tada su Velike poklade - pročka, dan oproštenja i očišćenja od grehova.

Svetlana је рекао...

Iako se mene to ne bi trebalo ticati, živo me zanima šta će biti sutra i šta će od svega ovog ispasti. Moj jedini savet je (ukoliko se savez ne raspadne), da se sve odluke, koje se zajednički donesu, snime i podele klubovima, da ne bi posle raspravljali o tome ko je lažov, a ko nije. Većina telefona ima opciju za snimanje glasa, tako da je to više nego izvodljivo.

Slavko Bovan је рекао...

Podržavam tu opciju.
Pokazalo se da je vrlo pametno bilo to što smo snimili skupštinu EK "Kikinda". Sada kada preslušam, čini mi se da 30.09.2017. nisam tada kazao ništa "naopako". Iza svake riječi i sada stojim.
Da li svi govornici mogu kazati isto?

Na vanrednoj skupštini ESS koja je održana 2015. godine i na kojoj je vanstatutarno išutirano rukovodstvo i ustoličeno novo (a nije moralo, jer se sve moglo uraditi 15-20 dana kasnije, ali po Statutu) bio sam šikaniran i ismijavan zbog svojih stavova i insistiranju na poštovanju procedure. Doteklo mi je pameti da snimim svoj govor. Sada kada svoj govor preslušam, nameće se zaključak da sam bio prilično vidovit. Snimak čuvam kao vrijedan dokument. Naime, isti oni koji su me TADA ismijavali i nisu mi dozvoljavali da govorim, koji su me najstrašnije vrijeđali, sutra će takođe biti za glavnim astalom.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Pa Dan D je sutra. Naprijed EKK!

Slavko Bovan је рекао...

Hvala, Nedjeljko.
Danas je stigao veliki broj poruka (mejl, telefon, SMS) podrške. Izgleda da su sve oči uprte u nas. Zlatan je stigao iz Nakova i "naručio je buđenje" u 6. Polazak za BG je u 7.00.

Dejan Minić је рекао...

Slavko javlja da ˝EKK nije u ESS¨!

Dejan Minić је рекао...

Iz mog ugla to je dobra vest, jer ovako sjajan klub sa sjajim ljudima i odličnim odnosom prema enigmatici, nema šta da traži u Savezu koga vode falsifikatori, uzurpatori, manipulatori, lažovi, uništitelji autorske enigmatike, uništitelji međuljudskih odnosa, licemeri, sitne duše, ćutolozi bez ikakvog morala i ˝ostali miroslavi cvetkovići˝ i tako dalje do beskraja.

Migo је рекао...

Tako je Dejane! Potpuno se slažem s tvojim komentarom.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.