четвртак, 22. март 2018.

REČ PO RIJEČ (1757)



TEGLICA
Piše: Ilija Ozdanovac
Gotovo svaka šokačka (i seljačka) kuća , koja je držala do sebe, a raspolagala šljivikom i zbirkom buradi,  negdje, ovisno o rasporedu prostorija, ispod sebe, u zemlji imala je podrum, (djelomično ili ispod cijele kuće imati podrum,  bilo je mjerilo statusa, a obično je bio smješten ispod "fronte" kuće - da se "vidi"), u kom je,  pored inih stvari i potrepština, bio i alko-odjeljak s buradima rakije, izrađenim od hrasta ili duda (mada neki pričaju kako se pravilo burad i od šljivina drveta).
Onda nije bilo EU-propisa, nego se rakija "pekla", onako, koliko je tko imao šljiva, a neko "za svoje potrebe (kao, recimo ja!), a nije se prodavala ni "šećerila".
Način na koji se iz buradi izvlači rakija, danas je općepoznat- postoje gumena ili PVC crijeva, a stvar je tehnike i pluća, kako rakiju dislocirati iz bureta u željeni polić, čokanj, bobetka...do  nazdravlje!
Ali, u ono doba, za taj "svečani" čin koristila se TEGLICA, u siromašnijih obitelji, ona načinjena od osušene tikve  zvane Vrg (Lagenaria siceraria), negdje se naziva i cuk i sudovnjača,  ali koja nije isto što i buča,  tikva  ili ludaja, iako je iz iste porodice.  To je tikva sa dugačkimi uskim gornjim dijelom i širokim donjim, koja se uzgajala uz  "plotove" (kao potporanj)  i o njoj se vodila posebna briga, jer, što duža i pravilnija izraste, tim bolja! Nakon branja i sušenja bušila se odozdo i odozgor. vadile sjemenke, strugala iznutra i onda je bila spremna za podrum.
E sad, obično je teglica  bila dužine do metar, i zadovoljavala je ukupan promjer (visinu) bureta, dok se  poslije  bure prevrtalo naopačke, pa što iscuri, iscuri.
Važno je napomenuti da je staklena teglica bila strogo čuvana, više no sveta krava, djeca ni slučajno blizu, i tako dalje.... Ali, ništa nije vječno, pa ni teglica!
Bila, navadila se rakije i rakije, a onda mi rek'o dada da je  ...."spala"!
Na kraju, TEGLICA je zapravo sofisticirana natega,  iako se u HER-u, navodi, kako je teglica zapravo, deminutiv od tegla, odnosno, valjkasta staklena posuda za držanje prerađevina od voća i povrća, a natega crijevo, ali nije zabilježena kao pomagalo za izvlačenje rakije ( ili, čak, i vina, iz bureta)!
E, pa, onda, živjeli!

10 коментара:

Milan Žarkovački је рекао...

Lep tekst. Samo, umesto "buradima" (kod "alko-odjeljak") treba da piše "buradi" (ili "burađu") (instrumental zbirne imenice).

IlijaO је рекао...

Pisao sam, Milane, namjerno, onako kako sam slušao stare i kako se oko mene govori, pa upotrijebih i to , instrumentalno, iskrivljeno " kim, čim"!
Drago mi je da se čita, a pogotovo kad se pohvali!

Unknown је рекао...

U gramatici i Rečniku srpskog jezika navodi sa oblik buradima (sa različitim naglaskom) i čak buradma.

Milan Žarkovački је рекао...

Poštujem! Možda bi onda trebalo tu reč staviti pod navodnike ili drugačije je istaći. Međutim, sad sam to bolje istražio, pa vidim da je to dosta složenije pitanje nego što sam mislio, te tako neki dopuštaju instrumental sa nastavkom "-ma" (ne "-ima"), pa bi bilo "buradma", kao "teladma"; a neki možda dopuštaju i to "buradima"; pa su se, izgleda, stavovi menjali... Sad vidim da i Zlatko nešto tako kaže.

Mom osećaju ostaje blisko samo ono kako sam gore napisao.

Čita se, i zaista mi se sviđaju tvoji tekstovi, tako neposredni a poučni!

Unknown је рекао...

Interesantno da na HJP-u stoji tačno onako kao što si rekao, što znači da se srpski i hrvatski razlikuju i po instrumentalu imenice BURAD.

Mandrak је рекао...

Meni je ova stvar poznata pod imenom LEJKA.

Анониман је рекао...

Lep tekst!

Pozdrav,
Sofija N.

Mirka је рекао...

U mome kraju CUK.

Gojko је рекао...

Sprava TA GA NE,ne brine
s njom izvlači šljivku,sine!

Sneška је рекао...

Lepo Ilija!
Zanimljive, poučne, protkane žicom humora, rado ih čitam!